cuti yang bermakna...

03:14:00


IBU yang hebat itu bukan sahaja hebat dalam bekerja tapi harus hebat di dapur juga...ok?win-win situation..jangan kerana kerja kita abaikan keluarga,dan sebab keluarga kita beralasan tak boleh perform dalam kerja..hanya anda yang menentukan kredibiliti anda..reminder for me :)

Salam dan selamat bercuti warga Kuala Lumpur.Cuti yang panjang dan minggu depan cuti lagi untuk Chinese New Year.Mesti ada yang plan nak bercuti atau pulang ke kampung kan.Apapun semoga hati-hati di perjalanan dan 

semoga selamat pergi dan pulang ya!
Oklah saya kalau cuti-cuti umum tak gemar sangat untuk berjalan di Kuala Lumpur.. Selain cuaca yang panas jalan yang sesak...alahai semua tempat sesak..saya tak suka..tak suka..saya lebih suka menikmati cuti-cuti di rumah .Aktiviti wajib bersama anak adalah masak apa yang dia suka dan baca buku,selepas tu menulis...

macam bosan je aktiviti saya tu kan?alaa..asyik kelam kabut dan kelibut je time keje...bila cuti bagi lah otak saya ini rest sikitkan..ini tak macam robot je selalu kalau kat ofis tu.non stop memerah otak dan tenaga.Jadi bila cuti-cuti ini lah kerja saya di dapur dan bilik air pula?kenapa bilik air..sebab ada je benda saya nak cuci...hehehe..

Oklah kali ini saya nak share resipi pula.Resipi ini memang akan buat alya menambah makan.syaratnya nasi kena panas,nasi jangan lembek sangat dan sup pun kena panas.Alya ni cerewet sikit kalau makan.Pernah satu hari tu kalau nak bagi dia makan,bawak dia main basikal lah,suap kat luar rumah lah..sebab tak nak makan punya pasal.Tapi Alhamdulilah lately ni,selera dia makin ada.

sup ikan jenahak.Sila beli ikan yang fresh,kalau tak ada ikan jenahak,kepala ikan merah pun ok.yang penting ikan fresh dan mata tidak merah.badannya tidak lembik masa ditekan.alaa..masa beli ikan tu raba je badan ikan tu..heheh..baru tau kan!
Ke dua.bawang merah 3ulas.bawang putih n halia (ditumbuk halus) lepas tumbuk masukkan dlm kuali goreng.then dah kekuningan masukkan air dua cawan.masukkan rempah sup bunjut sup ikan,buah pelagadan serai sebatang (titik serai ye)..bila dah menggelegak masukkan ikan (ikan tu goreng sekejap sebelum masuk dlm sup.jgn goreng garing sgt).then potong daun bawan n daun sup masukkan sekali n tomato sebijik potong 4 masuk sekali.then taraa siap.jgn lupa masukkan garam n serbuk pati ayam sikit! Sebagai perasa tambahan!...hehe jd cef pulak diriku

SO dari cara masakan di atas.saya senaraikan barang-barang yang perlu
  1. ikan yang sesuai dibuat sup seperti ikan jenahak atau ikan merah
  2. bawang merah 3 ulas,bawang putih dan halia yang ditumbuk dengan batu tumbuk.(Jangan blend tau)tumbuk je....
  3. air masak dua cawan..ikut berapa banyak ikan anda
  4. rempah sup bunjut ikan,buah pelaga dan serai
  5. sebiji tomato yang dipotong 4
  6. daun sup dan daun bawang
  7. garam dan serbuk pati ayam.Senang je kan???
 
sup ketam

Ini pun feveret baby alya ni...sup ketam,,paling senang sangat.sama je langkah di atas,tapi xperlu serai atau buah pelaga ya.sup bunjut pun tak perlu,sebab air ketam tu pun dah bagi rasa manis dalam kuah sup.

 ok selamat mencuba.....pasti anak anda menjilat jari!

You Might Also Like

0 comments

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM