Banking info:PRS(Private Retirement Scheme) Skim persaraan Swasta

18:08:00

As Salam & Salam beristirehat ....

Irda nak share sikit pasal PRS,cause last week begitu teruja alya shopping dan memenuhkan troli shopping hasil menghabiskan voucher mama nya,Voucher itu adalah sempena contribute dalam PRS campaign.Alhamdulilah penuh juga lah troli dengan semua feveret alya..

Me yang seharian di library sabtu lepas..lepas tu shopping dengan menggunakan vouchers,rasa seronok juga..ALHAMDULILAH..Thank you to all my dearest PRS CLIENT.

So hari ini tergerak hati bila ada rezeki macam tu,saya rasa bertanggungjawablah nak kongsi apa sebenarnya itu PRS.Sebab ada juga antara kita tak tahu apa itu PRS kan...

PRS(private retirement scheme atau skim persaraan swasta adalah:

*pelaburan jangka panjang yang dibuat secara sukarela untuk memastikan kecukupan semasa sudah bersara nanti. 

*untuk memberi peluang untuk mendapatkan potensi pulangan yang lebih dari normal simpanan persaraan

apakah benefit/kelebihan menyimpan dalam PRS?

*Pelabur boleh memilih sendiri apa market yang disukai berdasarkan risk profiling pelabur.

*Pelabur boleh memilih samaada membuat penolakan atau auto debit daripada akaun simpanan atau membuat potongan gaji,berbanding EPF kadar potongan telah ditetapkan dari pemotongan gaji.

*Yang paling penting,contribute dalam PRS akan dapat tax relief sehingga RM3000.00 setiap tahun for a period of 10 years from year assestment 2012.



Tahu tak macam mana pengiraan tax relief?

Irda dulu bengong juga..ingatkan kalau beli RM3000 dapat claim RM3000 tapi sebenarnya depends kita fall under apa.Jika kita fall under 19% tax bracket dan contributed net amount contohnya RM2800(19% of RM 2800),SO can enjoy tax saving of RM532.

Walaupun tiada limit to how much we can save in PRS ACCOUNT,tapi bab tax relief ada limit iaitu hanya RM3000.

unit trust(unit amanah) atau PRS ada beza tak?

Ya..memang ada beza.Unit trust adalah pelaburan yang dibuat untuk mendapatkan pulangan dari volatile market dan income distribution given.Tujuannya adalah pelaburan jangka masa pendek .Sedangkan PRS bertujuan untuk simpanan hari tua walaupun dalam volatile juga.

Dalam unit trus,pelabur kena pilih sendiri spesific and rebalance those investment choices according investment objective.Tapi dalam PRS

Boleh juga buat DO IT MYSELF atau DO IT FOR ME..

*PRS ada withdrawal limits untuk membantu kita on track untuk persaraan
*Pelaburan akan diagihkan kepada sub account A (70%) dan sub account B(30%).
*Untuk sub account A langsung tidak boleh dikeluarkan sehingga kita bersara iaitu 55 tahun.kecuali jika berlakunya kematian atau migrate.
*Tapi untuk sub account B-boleh dikeluarkan sebelum retired tapi subject to 8% penalty.

Apakah DO IT FOR ME?

*Jika anda melabur dalam PRS,dan memilih Option Do It For ME,funds will be automatically based on umur pelabur.

*Cuma pelabur hanya perlu memilih ISLAMIC or CONVENTIONAL.

*Apabila umur pelabur berubah,investment akan switch dari agresif ke moderate,balance atau pun konservatif,lagi berumur lagi turun kepada risk yang lebih rendah.And tak perlu risau dan hanya 
serahkan pada experts untuk mengawal pelaburan anda.

DO IT MYSELF?

Pelabur memilih sendiri fund yang disukai berdasarkan performance of funds based

*stable income

* growth

*atau mixture of both stable income and growth.

Melalui do it my self kita boleh memilih high risk or low risk mana-mana yang selesa.sudah semestinya high risk more return.Contohnya jika pelabur sudah majoriti melabur dalam Malaysian assets,dan pelabur willing PRS ACCOUNT to be invested regionally in ASIA to diversify some of investment offshore.Jadi boleh pilih do it myself

dan tambahan lagi,bagi pelabur warganegara Malaysia yang berumur 30 ke bawah,incentive from goverment akan dapat dalam RM500 as long as melabur dalam PRS minimum RM1000 in a year in one fund..

siapa yang eligible untuk PRS

1)Malaysian & foreigners
2)individuals above 18 years old
3)Corporate(on behalf of employees)


Hendak mengetahui lebih lanjut

Please free call/wassap irda @ 011-23716700

Free consultation from personal financial consultant.free presentation @any corporate office.

Thank you

You Might Also Like

1 comments

  1. alamak tak boleh nak baca. pening -__- tapi rasanya husband I ada join kot. mcm familiar je PRS tu

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+