Bandung:Pengalaman di Kawah Putih Bandung

19:55:00



2014 First commision&incentive as sales person yang best...RASA teruja sangat nak bawak my mum shopping ..Masa tu achieved 200% FROM target..dan incentive pun mantopp sangat rasanya...Alhamdulilah ...




So ajak mak..ke Bandung yuk!!..destinasi pilihan untuk menghappykan bonda tercinta...motif..just nak happykan mak shopping apa je mak suka..shopping situ murah kan...

Sebab orang lelaki tak suka melayan orang perempuan shopping ...Jadi hanya my mum dan adik beradik je follow,ayah & hubby dok kl baik-baik na..hehe.Tapi still angkut adik bujang sorang tukang angkat barang-barang,saya spend 6 days di jakarta-bandung-tasik malaya..Alhamdulilah cukup lah bujet untuk diorang ni,tiket,transportation,makan minum and so on..Nasib jugak ada saudara 2-3 orang di bandung jakarta ni...so ada juga yang offer kami bermalam..alhamdulilah...

Memang niat pun,incentive kali ni nak bawak shopping,nak happykan my mum...tapi biasalah mak kan...kalau kita berhabis duit untuk dia mesti dia cakap tak payah nak membazir,tak yah itu inilah..

Pernah sekali tu I belikan my mum rantai gelang kaki emas sempena hari ibu,bila lupa nak tanggalkan tanda harga,mak membebel-bebel cakap membazir...wahh perit sangat rasanya bebelan tu

Actually i pakai credit card beli secara easy payment di poh kong...

sedih tau..dah lah orang beli dari duit gaji orang yang ciput tu..bila tengok harga cecah riban-riban,,kena marah pulak..

ingatkan my mum tak nak pakai dan suruh jual..tapi so far sampai laa ni mak pakai jugak gelang pemberian hari ibu..nak nanges rasanya..dalam marah rupanya suke juge yee...ceh ceh..

Mum...IF u read my blog..i work hard for u..."Dan antara mak dan saya,tak tahu siapa ALLAH akan panggil dulu,izinkan anak ini membahagiakan dan menggembirakan mak dengan cara saya tersendiri.."

Kasih ibu tak mampu dibalas dengan harta,tapi kadang-kadang hanya adanya ibu semangat kita itu akan membara..







 

Budak ni kuat makan,apalagi kat jakarta..ada satu kedai seafood ni,memang sempoi je kedai dia,tapi Ya ALLAH sedapnya kemain...setiap malam asyik nak makan sini je lah...sekali makan paling murah 150,000 Rp




First time jumpa sahabat maya di FB.Treat simple dinner for her & family...



Saya ada sahabat maya di jakarta..Ini lah first time saya jumpa sahabat saya ni dengan hubby dan anak-anak dia,selama ni kami hanya berkomunikasi di FB saja.

Saya lupa macam mana kenal dia actually dan dimana punca perkenalan kami...Tapi ternyata hubungan kami akrab dan silaturrahim erat kerana ALLAH..

..Alhamdulilah ya ALLAH walaupun pertemuan singkat,,terasa macam saudara sangat..

Nanti jalan-jalan ke Malaysia ya sahabat...

Berhenti rehat di sebuah RNR

 
Sebab dia kuat makan,so dia lah kena dukung Alya..Alya ni suka sangat berdukung walaupun bukan kecik lagi...
 
 Dari Jakarta ke Bandung menaiki MPV ..Penat jugak..perjalanan lebih kurang 2-3 hours jugak kalau tak macet(sesak)..
 
 
Kami bertolak dari jakarta ke bandung agak lewat malam actually,oleh kerana kami akan menginap di tasik Malaya iaitu melepasi Bandung dan Garut,jadi perjalanan itu lebih panjang.Akhirnya dini pagi baru kami sampai di Tasik Malaya..
 
Esok pagi sempat lah jalan -jalan jap di Tasik Malaya ,siap dapat naik kuda bendi lagi...:)
 



saya memang alergic dengan panas...agak panas cuaca time ni


 
Esoknya bergerak menuju  Kawah Putih.Actually masa di bandung-tasik malaya takdelah banyak shopping sangat.Sebab dah banyak shopping di Tanah abang dan tenda biru,Jakarta.Dan bujet saya dah agak lari...saya tanya juga mum.."mak nak apa-apa tak"?Mak as usual..tidak aje jawapannya...
 
 
Bandung ni sejuk....cantik pemandangan..Inilah pemandangan sebelum kami sampai di Kawah Putih.Damai sangat rasanya suasana macam ni..Indahnya ALLAH tenang rasanya...
 
 
 
 
 
 
DALAM perjalanan tu hari hujan...Hujan renyai-renyai,jadi suasana lagi berkabuslah...
 

My cousin merangkap driver...Nasib ada orang kuat kan..boleh jaga my mum ..Sebab nya saya kalau datang tempat baru ni macam hilang panduan sikit..sibuk ngan camera je..hehe..





 
 
 

 
 



 
Kawah putih ni bau belerang dia kuat,bukit dan air berwarna biru ni yang buat dia cantik,tapi kalau pergi dekat-dekat ngan air bau belerang kuat,mata agak pedih.
 


Menurut sejarah kawah putih ni terjadi kerana letusan gunung patuha yang membentuk sebuah kawah besar yang sangat indah.
 
Dulu orang beranggapan tempat ini keras kerana terdapatnya roh-roh disini hingga tiada seekor burung yang dapat melalui kawasan ini.Namun masa penjajahan belanda,ada seorang belanda ni yang meneroka tempat ini hingga ditemui satu danau yang sungguh indah.
 
Tapi hingga kini tempat ini kalau terlalu dekat dengan airnya,ya ALLAH bau blerang memang kuat dan memang akan pedih mata.Tak boleh terlalu lama berada disini..amik gambar dan naiklah ke atas balik..
 
Nak sampai ke air ni,ada tangga yang menurun agak panjang untuk dilalui,kawasan sekitarnya adalah hutan..tak sangka ditengah hutan ni ada ciptaan Tuhan yang indah tersembunyi kan...



By the way itu first time saya pergi,lepas ni teringin sangat nak pergi tempat lain bahagian Bandung,Banyak juga tempat tak sempat nak pergi time ni..Sebab mum tak berapa berminat sangat dan dah agak penat agaknya.....
 
Next time pergi nak teroka semua lah...Oklah C me next story ya.InsyaALLAH kalau panjang umur...
 
 
p/s 
 
 
Seronok bila hasil kerja keras dapat dinikmati oleh ahli keluarga..Hope lepas ni murah rezeki lagi Ya ALLAH..Thank you ALLAH...

You Might Also Like

0 comments

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM