Cameron Highland 2016 part3:Sungei Palas tea Garden

16:59:00

 
Hari ni nak menaip syok sendiri ni..letak pic sendiri banyak-banyak..maaflah kalau tak suka ye,ini blog i,diari untuk anak dan untuk i baca-baca bila senang suatu masa nanti... 
 

Cak..Morning Heritage tanah rata cameron!hari ke dua,kitaorang pergi ke sungai palas tea garden,kalau dari tanah rata ambik jalan ke arah Brinchang.




Muntahlah korang tengok pic I akan banyak sangat,ni yang terpilih je i masuk blog.Yang lain ada lagi dalam simpanan..With syu &sya..My helpful friends di coway.

 
sayanggg korang sesangat sebab banyak sangat tolong sis irda!.
 
 

 
 
Botol air tu memang sentiasa bawak sebab takut alya nak minum....i yang mengamalkan perbelanjaan berjimat dan berhemat,botol air memang sentiasa ada,pencatuan belanja selalu dalam mindset I.if not sia-sialah i jadi financial planning kat ofis tu.huhu
 
 takkan beli air pun kedekut irda?Idak lerr...cuma memang dah terbiasa pergi office bawak air.tue yang bawak xdelah sebab kedekut...lagipun minum air suam banyak-banyak kan bagus..
 
motif pic ni saja ...saja je nak tunjuk kat korang I sentiasa minum air coway walau dimana-mana berada siap bawak botol air..heheh..:)
 
 
 
Kedudukan Sungei Palas Tea Garden,dari heritage ambik jalan ke arah brinchang.ACTUALLY kat cameron banyak je ladang teh,kat sungai palas adalah khas untuk teh BOH,siap tunjuk kilang dan machine dan ada tayangan video bagaimana daun teh dipetik,diproses dan dikilangkan untuk packing dan sebagainya.Sesuailah untuk korang yang nak tengok secara live macam mana teh boh dihasilkan.
 
Cuma kat ladang teh sungai palas,kita tak boleh sangat nak turun ke ladang untuk ambil photo di tengah-tengah daun teh,sebab agak jauh ke bawah,hanya boleh ambik pic ditempat yang disediakan.Berbanding satu lagi ladang teh nanti i share kat photo bahagian bawah...keep on reading sampai bawah hokey.. 
 
BOH plantations board of directors

.




 Jom belajar sejarah jap:Dulu i sejarah A1 tau...ape kena mengena dengan story ni?Takde kena mengena,.lalalal(Saja nak bagitahu tak boleh ker)
 
kualih bahasa sikit:"Cameron ditemui oleh seorang juruukur kerajaan bernama WILLIAM CAMERON dalam satu exspedidi pemetaan pada tahun 1885.Walaubagaimanapun George Maxwell,Ketua setiuasaha dari tahun 1920-1926 yang bertanggungjawab meletakkan Cameron highland dalam peta malaysia'"...selebihnya baca sendiri diatas..-ngee-


Dari jalan besar nak masuk ke bahagian farm ni boleh tahan jalan agak sempit dan berliku-liku,lebih kurang 10 minit gak nak masuk ke dalam dari jalan besar.Tiada bayaran untuk masuk ye kawan-kawan..FOC...

 

Disini disediakan ruang minum tea secara santai sambil menikmati pemandangan hijau.Ada macam-macam pilihan breakfast dan air tea yang kita order boleh refill tau.Bahagian luar cafe ni boleh duduk dan merasa angin,cuma sentiasa full sebab orang berebut nak duduk luar,irda ada gak try nak rebut book tempat duduk masa tu,sampai nak gaduh dibuatnya sebab i yang book dulu,tetiba satu awek ni letak bontot dia dulu...cehh dia duaorang je,i 8 orang..so meja tu untuk 8 orang apahal dia yang 2 orang tu nak duduk kan...TAPI i MENGALAH...i siap cakap
 

BAHAGIAN luar yang indah pemandangan untuk menikmati breakfast

"kak...meja depan tu ada dua kerusi akak boleh kot duduk"Amboi dia ngan mukanya say NO...pompuan kalau badmood buruklah hey....kalau lawa aku boleh terimalah buat muka jeling cam tu..



Mulalah aku nak mengutuk dalam hati,...adohai biawak-biawak nak gaduh ade je ni,but i think good woman jenis diam dan bangun je dari situ bukan sebab takut or kalah,sebab buat malu je nak bising-bising pasal kerusi kan,dan bad woman memang akan rasa menang yang mana hakikatnya orang lain nampak dia macam selfish!


tak nak gaduh-gaduh so kitaorang pun duduk je lah bahagian dalam.PEACE NO WAR



Nasi Lemak cheese cake
memasing dah breakfast kat apartment cause i buat nasi goreng kampung..so diorang kat sini just minum tea..tapi macam menarik je nasi lemak kat atas tu kan..

ok lupakan pasal dugong yang i jumpa di cafe tu..(.astafirullah irda...suke-suke je ko kan)..hehehe sampai sekarang masih geram beb..I fikir hubby dan alya ada je,cause tak nak hubby i malu kalau i cari gaduh..kalau tak i memang ajak dia berdebat dah!!hahah itu je i tahu..kalau dia ajak tarik rambut i surrender..sebab confirm i penyek...kahkahkah...



Selain tu ada outlet yang jual pelbagai jenis teh BOH,yang sukar kita dapat di kedai biasa,seperti TEA CHAM,TEH TARIK HALIA sachet,Lemon tea dan banyak lagi jenis2 yang koyak dan terus minum.




I shopping jugaklah sepeket dua,pikir nak bagi jiran depan rumah i sikit,walaupun i duduk di rumah apartment yang macam ala-ala condo agak privacy,actually depa kata rumah i ni taraf condo cuma tak title tu sebab apa tah...i pun tak tahu sangat beza condo dan apartment..cukup facility dan so on ok dah..tak kisah dah semua tu...syukur je apa yang ada..ada rumah tempat berteduh kan..alhamdulilah

walaupun duduk rumah bertingkat dan agak privacy,tapi i masih kenal jiran depan rumah.selalu je tukar-tukar menu dan makanan,so kali ni biar i pulak belikan something untuk mereka

 kat sungei palas kita tak boleh nak turun ke ladang teh sangat.berbeza dengan photo-phota lama ni..ni tempatnya kalau dari arah tanah ratah Heritage menghala ke Ringlet..

ladang teh ni tepi jalan je so tak sesusah dan tak sejauh sungei palas masuk ke dalam sikit.Yang ni dari tepi jalan kita dah dapat tengok dan boleh je parking tepi-tepi tu.


Photo beberapa tahun lepas.Selain ladang teh di sungei palas,disini pun tak kurang menariknya dan luas pemandangan.



ALOLO comelll mama....rindu awak macam ni...
 
 
 
 

 
 

Cameron Valley
 
Masa ni rasanya kali ke dua pergi cameron lepas tahun FIRST pergi  ngan hubby tahun 2007...Alya pun dah besar dah time ni...
 
Cameron Bharat Plantations nama tea garden ni.Masa ni stay kat apartment yang sama saya stay pada cameron 2016.





apartment dan view yang masih sama...kenapa suka duk apartment?sebab boleh masak...kalau kat cameron masak sendiri memang puas hati...lepas tu makan panas minum panas-panas di balkoni..perghh memang tenang sesangat...


Mama tak ingat lah umur awak berapa tahun nI...tAPI MEMANG DARI kecik awak anak mama yang comel...bila besar je makin keding..gigi pun dah rongak..hehehe...
 
membesar jadi anak yang baik ya sayang...cantik dan bijak....muahhh...

 
Kalau kat sini kalau nak bergambar boleh je sampai ke tengah-tengah ladang sebab jalan nak ke daun teh ni tak susah sangat.Cuma sekarang tempat ni lebih sesak berbanding dulu apalagi cuti-cuti umum dan cuti sekolah.
 
Parking pun boleh tahan penuh...
 
Sebab tepi jalan je kan....ok next chapter lavender cameron...daaaa....nak bobok jap...


You Might Also Like

2 comments

  1. cantiknyaaa view babe. <3 and and I baru tau you dah ada anak. dah besau lagi tu. hehehe.

    btw yang gadis di atas tu (tengah ngandung kena cakap elok elok =p ) , kalau I pun geram jugak. mmg boleh dibawak bertumbuk tapi tu lah kan, kita ni kalau jalan dengan family, taknak lah orang cakap laki tak reti ajar bini lah apa la.so sabar je lah. classy lady memang boleh behave. kan dear. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehe..kalau u ada ngan i..kita dua-dua tumbuk dia..baru i kuat sikit...i bab bertumbuk i surrender..lembek i ni yang

      Delete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM