MY LOOKS:Eeeh....apsal lah serius sangat muka ...

19:31:00

Cam gini rupanya muka aku kalau tengah keje...serius malu tengok muka sendiri weihhh...

As salam......dan selamat petangggg..cakkk..happy je hari ni,ye lah lepas banking hour..terus close Coway tau,then close 2 unit  lak tu..toink toink..suka suka...,kan best setiap hari 2 unit..best gak!cepat gak pegang tittle jutawan..muahahah cita-cita bosar den ni... .

Alhamdulilah alhamdulilah rezeki ALLAH sangat tau...target raya tahun ni tak nak bagi duit note merah dah time raya untuk adik-adik anak-anak sepupu(berlagak ni..kalau boleh nak bagi warna purple je.hehe)..so koje lebih...lah ye...tak jutawan pun takper,nak diberi rezeki lebih untuk berkemampuan memberi lebih pada orang lain...
 
Ok...atas gambar tu my officemate yang snap...wah baru perasan muka teruk betul kalau tengah serius...Masa ni serabut sikit..dah lah  time office,hp lak tak berhenti berdering bila coway customer facing problem masa pemasangan,tekanan air rendah lah,customer rumah tak jumpa lah,customer tak dapat contact lah....nak kena beli pump lah..dan dan nak bagi talk ni my mom pulak call nak cash 8k sebab contractor minta..Ehh serabut serabut.
 
Actually cash flow i makin kering..tunggu commision masuk..dan perkembangan rumah sewa i baru 40%..but i believe..today is hard,tomorrow is harder,but the day after tomorrow akan ada sunshine!(betul tak aku eje..lantaklah situ..huhu)

ceewah...terinspirasi dari kata-kata Jack Ma-ALI BABA..SILA search google siapakah dia ok..orangnya kecil tapi pemikirannya besar...success businessman...listen talk dia,childhood history dia...mesti korang terinspirasi..i baru dengar hari ni..tu nak share...

Dan irda?nak bersaiz slim dan berfikiran besar!...hehe..aminnn...


 

JUST DO!
so akibatnya time bagi talk otak tah kemana-kemana je...banyak fikir..kan banyak fikir muka berkerut dah...

dah macam cikgu sekolah yang garang kan kan

Apa-apapun I managed hari tu dengan sebaik mungkin.Siap boss belanja lunch lagi...Thank you boss...kan bagus belanja selalu..jimat sikit duit..hehe..ala gaji boss dah berapa..gaji i baru berapa kan.
 
One thing masalah i ni,i fikir banyak perkara dalam satu masa,dan ia cukup-cukup menggangu kadang-kadang dan dalam pertarungan kerja harian,benar membaca al-quran sehari sebelum pergi kerje akan membuat urusan seharian kita mudah.
 
Saya baca tu..dan saya amalkan...walaupun kita ni nampak "hangky panky..gila-gila"..tapi bab pemikiran saya kadang-kadang agak konvesional tak semoden yang anda sangka..old skul gak aku ni kadang-kadang,
 
tak cakap lah atau takdelah nak tunjuk baik,sekarang bangun pagi-pagi sebelum pukul 5,saya solat dua rakaat baca al-quran minta sangat ALLAH jaga urusan harian..sebab saya berurusan dengan pelbagai jenis manusia,dari yang berpangkat hinggalah yang biasa-biasa,minta ALLAH jaga pertuturan dan tingkah laku supaya tak menyakiti hati orang.so far memang nampak...semua berjalan lancar..syukur...ya ALLAH
 
walaupun kiri kanan depan belakang bagaikan anak panah menghentam urat saraf saya..end up by asar semuanya selesai mengikut aturannya..ALhamdulilah ya ALLAH..
 
Cuma satu je..kalau semua perkara masuk dalam satu masa,automatik muka ni macam ni..Ya Allah irda sedang cuba mengubah tau...nak tenang di dalam hati..dan nampak tenang di luaran...especially nak senyumm je selalu...
 
Sudahnya hari ni setiap kali datang customer,I cuba tengok gigi dan sengih.lepas tu sengih lagi bawah meje(tak nak sengih tengok pc sebab nanti cctv tengok mesti diorang ingat i dah 3 suku).lepas tu i praktikkan tersengih-tersengih-sengih depan customer ..tapi customer i buat muka pelik...:)..so i ubah lagi strategi...senyum bila perlu!yesss..
 
even customer tu datang hanya nak pinjam pen!-I sengih gak- siap mention
 
"nanti pulang balik tau pen i..kat bank ni jarang orang hilang duit,tapi selalu je hilang pen..".ngeee,laaaa penat i tunjuk gigi yang taklah putih sangat ni... -tapi customer I MASAM...laaa gurau-gurau je mesti diorang ingat i kedekut.....period kot!
 
 
 
 
Yang paling best apa tau..hari ni ada satu customer datang..pangkat dato' tegur i lah...actually dia memang pernah beli product dengan I..so bila dia say good morning..i pun"good morning dato...wow long time not c u..how are u dato..ngee.." sehabis baik i praktikkan senyum sambil bercakap....sumpah bukan nak ngorat tau.takde niat....cuma tengah praktik bermanis muka...last last ..dia wassap I lagu ni...
 
"salam...I nampak u makin manis sekarang ni...tapi sayang u isteri orang.."
 
Sobss...irda bukan perasan tau...tapi apa kena pulak ni..haha selalu yang gini-gini semua dah tua-tua,terfikir gak dalam hati"aku ni memang test utk orang tua kot"..ihihih gelak sorang..
 
I pun sebenarnya layan je sebab nak suh dia amik coway untuk office dia..dia director..close coway cun gak pasang untuk office kenyang sebulan tu...hahaha...
 
bila dia keep on puji"manis..manis senyuman u"...apa yang manis entahlah  i pun tak tau...dah muka i ni jerawatan..(lepas ni nak wat treatment lah..tungguu.. lama giler tak manjakan kulit muka,sebab dapat duit keluar cam air je..facial rasanya jarang sekali dalam istilah hidup ku..lepas ni nak buat laaaaa..tolonglah ingatkan...).."kuat berangan kan. dulu2"..

so i fed up...i pun reply cam ni
 
"terima kasih.:).Alhamdulilah ..berkat solat tahajud,,sebab solat tahajud akan bagi seri pada wajah ..tue lah tuan,kita ni kan semakin tua kena banyakkan solat-solat sunat,takut esok-esok ALLAH panggil kita kan...asyik pandang dunia ja.asyik ingat.dunia..mana sangatlah nak cari dunia kan..harta lak nak kejar sampai mana lah sangatkan,nak seronok pun sampai manalah sangatkan....amal ibadah tah macm mana.by the way saya ada product baru.bagus ni..u want to know more?":)..."....bila i baca balik ayat ni makan dalam ni...
 
arghh lantaklah.....send!..kikiki..terus  dia tak reply.....hahaha..
 
siapa makan cili terasa pedas,orang yang memahami bahasa kiasan akan faham...terpulang...
 
jadi sales person.."biar jinak-jinak merpati,nampak jinak sukar didekati.".nak buat apa-apa pandang mata family..solat banyak-banyak supaya ALLAH jaga iman...
 
Dan doakan irda ya...supaya dalam petunjuk ALLAH...aminn..takutt..salah langkah.ALLAH marah,rezeki tersekat...
 
sebab irda pun manusia....manusia yang tak lepas dari ujian dunia..
 
                              p/s
 
Kepada adik-adik yang dalam dunia marketing,bila masuk dalam dunia ni,kita akan jumpa ramai orang,macam-macam ragam,jangan cepat perasan bila orang datang memuji,dan jangan cepat sentap bila orang mengeji..
 
Kadang-kadang orang hanya test market,kita pula dah dilambung dek pujian,kadang-kadang orang hanya hilang-hilang bosan,kita pula dah perasan...
 
close deal,layan sehabis baik atas urusan kerja,selebihnya diluar bidang kerja hanya anda dan DIA yang tahu...kalau customer datang secara baik kita memberi lah secara baik,tapi bila customer dah lain macam kita pun janganlah nak perasan!jaga diri,sisipkan peribadi dimana jua berada letakkan jatidiri...
 
Rezeki yang berkat bila kita mendapatkannya masih berpaksi dalam undang-undang ALLAH...jangan kerana nak jadi top sales kita sanggup disorong ketepi ketengah...
 
anda bukan trolly...be professional..
 
"Menjemput rezeki lah dalam hari..bukan mencari rezeki"...ada beza tu..next chapter sis irda explain ya..ceh ceh..ni group fighter je panggil i sis...
 
ok times up...daaa...
 
 


You Might Also Like

3 comments

  1. hhehe jadi sales person ni, salah satu dugaannya ialah dengan orang yang menggatal. -_- kita perempuan ni susah betul kekadang kita baik baik sebab nak jual produk, brief customer tapi dorang pikir ke lain. ehheh btw email i - ssmdhzrn@gmail.com

    ReplyDelete
  2. adoi..mmg dugaan besar nih kalau jumpa yg gatal pelik mcm tu...kdg2 rasa fedup je...ngee

    ReplyDelete
  3. biasa dah tu...jenis suka test market ni...huhuhu

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM