Resensi Buku:Bisness cara Kami(Felinna Nadea Ed Fatah dan Rafie )

08:07:00

Ketika menikmati lunch di Johnny's steamboat
 
 
Assalammualaikum...
 
Kenalan bertanya macam mana saya boleh curi masa dalam kesibukan aktiviti harian at least satu buku dalam sebulan atau dalam 3 minggu...
 

Jawapan saya mudah..ini bukan untuk riak"Masa...biarkan kita yang mengaturnya..jangan biarkan masa mengatur-atur kita,jangan biarkan biawak-biawak malas dalam jiwa menguasai kehidupan kita,buat dan buat dan buat lagi,apabila melebihi 40 kali perkara yang sama kita buat berturut-turut ia akan jadi kebiasaan...samaada baik atau buruk ia akan menjadi sifat kita"
 

Hobi  membaca dan menulis sejak azali..ia adalah makanan jiwa saya..apabila ia menjadi makanan jiwa..bila ia terlalu lama ditinggalkan ia akan buat jiwa akan menjadi kosong..dan saya akan tercari-cari sesuatu untuk kekosongan jiwa itu...dan ternyata membaca sudah menjadi sinonim dalam kehidupan saya...dan ia jua sedikit sebanyak membentuk peribadi..mengolah idea dan corak perwatakan harian saya...syukur pada ALLAH yang melahirkan minat ini...disaat saya tercari-cari sesuatu....
 

Dan sebab itu dalam kekalutan aktiviti harian saya...saya tetap ingin mencuri ingin membaca mahupun blogging,selalunya dalam kereta,dalam train,ketika menunggu makanan,atau ketika makan lunch...saya lebih suka bersendirian dan waktu itu untuk saya bermuhasabah diri dan menghilangkan penat daripada hiruk pikuk dunia pekerjaan saya...dan saya akan khayal dalam dunia saya sendiri..
 

Blogging pula...selalunya saya buat waktu dini pagi sebelum pergi kerja,(4-5am)petang lepas keyin sales((4.30-5.30pm)..malam sebelum tido,atau weekend ..tengok kelapangan..
 

Buku "Bisness cara kami"adalah hasil tulisan suami isteri Felinna Nadea(Fellina boutique)& Rafie Ramli(Caliph junior) mempunyai 201 muka surat,Mereka pasangan suami isteri dan juga ahli perniagaan yang berjaya,tawaduk yang pada pandangan saya kaya dunia..syurga akhirat menanti mereka...aminn
 

Buku ini adalah pemberian adik ipar saya yang tinggal di klang.Buku ini mengambil lebih sebulan untuk saya habiskan dan hampir buruk kulit depan sebab sentiasa dalam handbag.sibuk adalah alasan yang begitu sinonim membuat buku ini agak lama untuk habis...
 
"Kosongkanlah hatimu daripada sesuatu selain ALLAH swt,pasti ALLAH SWT akan memenuhkannya dengan ma'rifah dan rahsia-rahsiaNya"
 
Mengisahkan zaman muda felinna sebagai model berambut merah,peniaga di pasar malam dengan rambut berwarna,keje siang malam ,penat tapi tak jugak senang.
 
Mereka bertunang dengan cincin tunang harga RM29!Penah kehabisan minyak di tengah jalan...rafie jual camera dengan harga RM3800,terdesak walaupun camera mahal..untuk belanja kahwin
 
Ketika berkahwin dengan Rafie,mereka berkahwin diusia muda ,yang mana perkahwinan yang sangat simple tapi meriah...Rafie takde duit hendak membeli kan felinna makanan ataupun bedak walaupun hanya harga bedak tu baru RM19.80

"if you born poor it's not your mistake,but if you die poor it's
 
your mistake"-Bill gates
 
 
Di awal perkahwinan Rafie bekerja sebagai kuli,penoreh getah,korek longkang hanya untuk kehidupan mereka suami isteri.
 
"CINTA ADALAH RASA YANG MENENANGKANMU KETIKA SEGALANYA SERBA GELISAH DAN HATI YANG TETAP DISISIMU,KETIKA KAU TAK PUNYA APA-APA"
 

 lunch @6PM waktu bekerja untuk menunggu kelas zumba@burger king masjid jamek

 
Apa yang saya nampak mereka berdua tak pernah berputus asa,untuk memulakan bisness,mulakan,jatuh...mulakan lagi...
 
"ALLAH tidak melihat apa hasilmu selain ALLAH melihat apa usahamu"
 
Dalam buku ni menceritakan perkembangan businessnya dan felinna inch loss yang menjadi fenomena di media sosial FB suatu ketika dulu,zaman kenaikan mereka dan kemudian mereka jatuh balik kerana kesenangan buat mereka lupa ALLAH,dan ALLAH uji mereka.
 
"Ia bukan tentang bagaimana kita jatuh.Sebaliknya ia tentang bagaimana kita bangun semula"
 
Mereka secara kebetulan bertemu dengan buku mudahnya menjemput rezeki ketika hendak pergi umrah.Dengan membaca buku itulah mereka merasakan bagaihentam diri mereka dan mereka sedar akan kesilapan mereka selama ini dan mereka berjanji untuk berubah.
 
Kemudian Fel berubah cara berpakaian..waktu solat dah jaga tapi berpakaian masih di takuk lama(AYAT ini macam kena dengan saya.aduh!.)Fel mula berubah dan berpurdah,kemudian fel buka boutique hijrah felinna.Fel nak ajak ramai lagi orang menutup aurat.Sebelum ni Fel silap,fel jual produk tunjuk kat orang bentuk badan,sebab tu bisness tu berjaya sekejap je.(baca perkembangan butik tu .butik di bangi apa rahsia butik tu dari 6 helai ke banyak helai jubah)
 
Dan Rafie pula usahakan caliph-makanan sunnah
 
"Bisness seharusnya membuat kita lebih dekat dengan ALLAH.Bukan semakin jauh dariNYA"
 
Jihad Dalam Business-Tawakal.Tekad.Rancang.Laksanakan.Jujur.Doa
 
Mereka jadikan business sebagai dakwah..dan dalam buku ni banyak menceritakan kenapa orang keje kuat tapi tak berjaya,dan ada orang guna cara marketing yang sama tak berjaya?Kat sini mereka kaji dan share pada kita..amat menyentuh hati dan membuka minda saya...
 
 
 
"kEBERGANTUNGAN PADA ALLAH ,"STRATEGI "PALING MUDAH  DAN PALING UTAMA"
 
 
 
SEDEKAH ITU PAHALA,PAHALA ITU KAYA DAN KAYA ITU AKHIRAT

"Siapa kata suami isteri tak boleh jadi rakan kongsi yang baik"?
 
"Kita tidak tahu dimana kita akan berada jika kita terlalu mudah berhenti dan mengalah"


 

Jangan Lupa ALLAH YANG memberi rezeki.Hebat manapun strategi marketing kita,kalau ALLAH tak luluskan,kita tak akan kemana-mana.Jagalah ALLAH yang Maha Agung.
 
 
Fadly Nazaruddin's photo.
share by Fadly di FB
[Duit jahat Duit baik]
Yang faham cuba2 bagi faham lagi faham.. kadang2 kita tak faham apa yang kita faham... kerana kita la "yang" itu.
Tq sis Irda Alya untuk buku nie.
...
‪#‎coway‬ ‪#‎oneTeam‬ ‪#‎cowayMalaysia‬ ‪#‎waterSpecialist‬ ‪#‎BisnesCaraKami‬
#


Buku ni pun saya kongsikan dengan Fadly..entahlah saya memang begitu...saya akan suruh kawan-kawan saya dan orang-orang yang saya sayang (family,adik beradik dan dll)untuk menerima ilmu dan aura yang sama dari apa yang saya baca..dan apa yang saya dengar...

Dan hari ini buku ini akan beralih tangan ke kawan saya yang lain...sesungguhnya buku ini amat banyak manfaat apalagi kalau kita dalam sales line...

Kalau bukan dalam sales pun...ada sesuatu yang kita akan belajar dari pengalaman orang ini...Bukti kita menyayangi orang adalah yang baik kita kongsi,yang buruk kita seboleh-bolehnya ingin sembunyi...ada ilmu kita curahkan,ada masa kita beri perhatian..kerana hidup ini singkat untuk tidak saling memberi nikmat.,,ingin disayangi ALLAH?sayangi sekelilingmu ...

Kadang-kadang saya terfikir,apa yang boleh saya beri pada community sebagai sumbangan dari insan kerdil seperti saya ini...maka secara kecilnya..saya boleh memberitahu apa yang saya tahu..itu sahaja kerana saya bukanlah jutawan untuk menderma sentiasa..tapi sekurangnya saya dan anda ada usaha untuk ke arah itu..

kongsikan pada mereka-mereka yang tersenarai sebahagian dari hidup anda..dan anda..pembaca saya juga sebahagian dari hidup saya..moga ia bermanfaat...


SEDUT NAFAS PANJANG-PANJANG,LEPAS PERLAHAN-LAHAN.DOA DAN MOHON PADA ALLAH AGAR PERMUDAHKAN SEMUA YANG KITA RANCANG

Orang kita kata"NAK hidup senang,kena banyak simpan duit"

Dalam islam kata"Nak senang kena banyak keluar duit(sedekah)"

Orang kita kata"Dah kaya baru bantu orang miskin"

Dalam islam kata"Nak kaya,kena bantu orang miskin"



Dear IRDA,
Orang boleh pertikaikan apa sahaja yang kita buat sebab mereka tidak berada di tempat kita.Kami percaya rezeki ALLAH ITU luas.Belajarlah selagi boleh.JANGAN cepat rasa dah fahami semuanya"
Felinna.......

Folow u sis...Alhamdulilah..sekian...

--NO hate,spread the Love-#Love coway--

 

You Might Also Like

2 comments

  1. "Masa...biarkan kita yang mengaturnya..jangan biarkan masa mengatur-atur kita..." <- setuju . dulu I pun suka membaca and menulis. tapi tu lah lebih sibuk dengan hal duniawi ni. T_T sibuk bercinta, sibuk dating, sibuk err I pun taktahu apa I sibuk sangat. mostly sibuk berangan kot.

    now dah ada anak I nak tanamkan tabiat membaca kat dorang. kena lah start dari I, ye tak? kang tetiba I suh dorang baca buku, maknya pulak melentang sambil scroll IG. pheww not good. hehehe

    ReplyDelete
  2. heheheh...lawaklah mommy cici ni..tapi selalunya blogger mesti semua minat membaca kan...hehe..takpe awak tengah peknen tu...rileks-rileks je..suke je sy tengok photo2 awak dengan anak-anak n family...comel tul

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+