Rutin family menjelang ramadhan-malam nisyfu sya'ban

22:03:00

Assalammualikum ..
 
Irda nak share rutin tahunan family irda.Menjelang nak masuk ramadhan terutama malam nisfu sya'ban mak akan buat doa selamat,bacaan tahlil dan nazar doa.
 
 
selain rutin buat doa malam nisfu syaaban,dalam adat dan keluarga besar mak adalah menghantar mangkuk tingkat berisi makanan ke rumah mertua(mom in law),itu adalah adat dan budaya dalam  keluarga my mom.
 
 
 
Malam tu mak wassap..amboii sejak i belikan hp baru tu pandai mak aku berwassap...huhu.selalu main sms je.."Esok datang awal ya rumah mak,doa selamat lepas magrib,nanti tolong masak ya.."
 
aduhai...i ada job esok pagi tu,then i reply my mum"Mak,orang bagi duit ja ya..esok orang ada kerja,mak lain kali tak yah susah-susah masak ..orang bagi duit mak beli barang dan  panggil je orang dtg masak,upah je"
 
seorang mak kan...mana nak suh orang masak..mesti dia nak masak jugak.mak tu power dan kuasa veto dia hebat tau.bila i cakap esok tak boleh datang awal sebab ada keje,tetiba job i tu cancel esok.ada agenda lain team i..kannnn??LAIN kali korang tak yahlah nak cakap ada keje kalau mak minta tolong,mesti mak punya permintaan tu lagi power..
 
antara menu yang disenaraikan lah
  • rendang daging tok-rendang minang padang
  • ayam goreng rempah
  • lemang
  • cendol
  • sayur masak lemak taucu
  • asam pedas
  • serabai(sumbangeh) serabi-kalau i panggil kuih doraemon je :)

 
Tukang masak dalam rumah ni ada 5 orang..makcik dan sepupu-sepapat,i yang agak jauh ni datanglah agak lambat.Lambat sebab buat keje rumah dulu..
 
Bila rendang mak dah siap,amboi cousin ku masuk dalam group family dengan text
 
"sedapnya rendang ni,manalah orang jauh tak sampai lagi ni,rendang pun dah kering dah ni"


pic yang diorang hantar agak comot sebab dalam kuali kan,so i amik pic google yang ala-ala rendang minang padang my mum..memang "maveles" dan daging yang lembut,..kalau ada peluang next time i share resipi ya...
 
 
I senyum je..perli nampak..i balas
"setakat masak rendang...satu tangan je siap tu,stanby nasi ya,jap ag nak datang makan.semalam busy keje banyak penat sangat sampai malam ada keje.."alasan tau...
 
masakan mak..kan..ya ALLAH rasa tak sabar nak makan rendang minang mak ni...

menu kedua ni sayur feveret I ni..masak lemak taucu,mak memang sayang den ..mesti masak yang den suko..huhu...

tauhu,terung pipit,buncis,terung yang dicampur semua kemudian letak santan.kalau nak pedas boleh letak cili

 

 


 
menu ke 3 ni apatah namanya,tapi i panggil kuih doraemon.My mum memang suka masak ala-ala traditional.CONTOHnya bila buat kuih ni punyalah banyak pantang larangnya.Ok nak share cara buat serabai ke apa namanya ni 
 

 

sepeket tepung beras harus dengan sebiji kelapa(kelapa tu yang putih je,)walaupun ada jual santan yang dah ready made,mak tetap beli kelapa parut minta yang putih dan perah santan dengan tangan.Rasanya buat 3 peket tepung beras ni...
 
tepung tu dikacau-kacau(bagi hancur dan lembut) letak garam dan  yis.kelapa putih yang sudah diperah santannya tadi tu masukkan dalam tepung beras,letak air sikit sehinggalah tepung tu jadi mcm kental.Biarkan dalam 20 minit kemudian buat macam ni atas dapur gas.jangan lupa letak garam
 
SYARAT kuali untuk jadikan ia cantik:kena kuali kecik yang jenis tebal dan dengan api dapur yang kecil.makanan ini adalah rutin sebelum menjelang ramadhan.mungkin sebab ia bulat dan putih jadi ibarat bulan ramadhan lah kut..i rasa lah..(buat fakta sendiri..ngeh)

cara masak

kuali kecil yang tebal ni panaskan,sapukan sedikit minyak dan minyak diratakan menggunakan daun pisang.



 kemudian tuang perlahan tepung sudah diadun tadi

 
tutup rapat-rapat dan biarkan ia masak

taraaa...dah siap dan angkat..Gebu nye..makan macam ni time panas-panas pun sedap,baunya wangi sangat...

 
Masih panas tu letak atas dulang yang di alas daun pisang dulu supaya aroma santan dan daun pisang menjadikan  ia harum.Serabai ni boleh dimakan dengan gula melaka atau dicampur dalam cendol,sedap...
 
Mom said:
 
Ni belajar-belajar lah buat,nanti kalau mak dah takde,sebelum bulan ramadhan mak minta kamu buatlah doa untuk arwah mak ya,macam mak ni tiap tahun sebelum ramadhan buat doa untuk arwah-arwah seperti nenek,adik beradik yang telah pergi..
 
Minta kalau kubur  diorang sempit dilapangkan,kalau panas disejukkan dan minta diorang bebas siksaan kubur.hanya doa anak-anak lah penyelamat kita disana
 
Me:Ye mak...jangan lah cite bende sedih..ntah-ntah orang yang pegi dulu nanti mak,ntah-ntah anak mak ni ke kubur dulu(aduhai ya ALLAH bila ingat mati mesti rasa sayu sangat,tak taulah nasib diri disana kelak).Tapi orang kalau boleh bayar je mak,tak senang nak masak tradisi ni..makan masa ni..keje lagi..huhu...
 
Mom:tak sama orang masak dengan kita masak,air tangan tu lain-lain,masak secara kasih sayang dengan masak yang dibayar lain.bagilah maid sekalipun kamu bayar,mak tetap nak masak sendiri..
 
OK noted....malas nak berlanjutan perbualan cam tu,sure den yang kono balik
 
 
 
ayam yang sudah diperap dan digoreng,tunggu turn nak dilumur sambal.Ayam ni mak tak beli jenis paket sejuk beku di giant atau tesco.Mak selalu beli di pasar basah.
 
Selalunya nak dapat ayam segar macam tu kena datang kat pasar basah seperti pasar keramat.Kat pasar tu diorang ada bahagian tempat sembelih ayam,lepas sembelih terus dibersihkan bulu-bulu dengan machine khas dan terus dijual.so memang situ pilihan mak..kalau i cakap i beli kat supermarket,confirm my mum tak nak masak,katanya kurang manis daging ayam yang beku lama ni..ye ker??i rasa sodap je...
 
peraman ayam yang i nampak mak buat berisi
 
lengkuas,halia,bawang merah,kunyit hidup dan ada lada hitam ke apa tah tak perasan sangat,semua tu diblend dan dilumurkan dengan ayam yang sudah dibersihkan.Kalau boleh nak panaskan buang air ayam tu pun boleh lepas dah disebatikan dengan bahan-bahan tersebut...
 
 
traditional food feveret ni..selalunya lemang ni selain makan dengan rendang irda suka makan dengan durian.u all pernah makan tak dengan durian?rasa makan dengan pulut durian lah rasanya..sedappp...

 
cendol dalam proses...
 
 
 
selain jamuan makan di rumah,irda pun stanby berkat untuk jiran-jiran bawak balik .kalau untuk tok imam bungkusan dia lain sikit,siap ada lemang sebatang dan lauk pauk...yang ni untuk jiran-jiran sebelah
 
Alhamdulilah walaupun duduk di tengah bandar KL ni,my mum masih didik I dengan budaya yang sentiasa berkongsi dengan jiran-jiran.
 
 

Haa..ni lah rupa mangkuk tingkat untuk rumah in law,selalunya sebelum puasa,atau di bulan puasa dan juga di hari raya,menantu taklah wajib dan kemestian,cuma budaya my family memang cam ni,hantar rumah in law...apa isinya?ikut kita lah,maybe kuih muih,lauk pauk ataupun apa sahaja yang jadi pemanis mulut...
 
Kalau bulan puasa boleh isi dengan kuih melaka,tapai dan so on...my mum selalu cakap..hidup biar beradat dan adat bersendi syarak..ok noted mum...
 
tapi kalau tak ada mangkuk tingkat sekalipun,mak selalu pesan kalau pergi rumah orang jangan melenggang tangan kosong,at least bawaklah apa-apa,apalagi aklau datang rumah saudara-mara,dan kat rumah orang jangan nak duduk je,tolong-tolong kat dapur..
 
dulu i ingat lagi,kalau i malas-malas kat rumah makcik I,mak i jegil mata besar tau,pastu kalau makan kat rumah orang,make sure tuan rumah amik lauk dulu,kalau i amik dulu kena cubit tangan i...
 
haa lagi satu,mak pernah rotan bontot i dengan hanger sebab tido lewat bangun..masa tu bertamu di rumah saudara...wuaaa...kejut-kejut tak dengar kan..huhu...kena kan bontot terus jadi spring terbangun!
 
oklah lupakan kenangan tu...sweet memory tu actually...
 
i share status my friend dari FB ni,yang masih lagi budaya family...
 
 
Zakira Zainal added 3 new photosfeeling thankful with Roby Caniagos and Hawani Hamidun.
Syukur alhamdulilah masih dipanjangkn umur dn kesempatan untuk membuat sarabi,nak menghantar kerumah mak mertua menjelang bulan ramadhan.‪#‎menantu‬ org minang#sarabi#gulai ketam dn pecal lele#
 
 
 
 
 
 
 
 




Sepertinya serabai ni memang menjadi kewajiban menu di bulan syaaban,my mum cakap kalau di padang...memang macam nilah budaya,dan ini adalah rutin menantu-menantu untuk melawat keluarga mertua..
 
Bukan datang dahlah tangan kosong,sampai rumah mertua berat punggung dan suka melepek depan TV je, makan dan tido je...errrkkk...ok mak..ni nak warning den ke ni...halus sungguh nasihat bonda..ngeh ngeh :)
 
Ok u all...itu sahaja nak share aktiviti semalam di rumah mak,doa selamat selesai lepas isyak dan semua lauk pauk habis..selain menjamu makan,lauk pauk dihantar ke rumah jiran-jiran juga...alhamdulilah dapat menjamu tok imam masjid,jiran-jiran dan adik beradik sepupu sepapat,riuh rumah mak..
 
Orang cakap masak dan bagi orang makan ni murah rezeki tau...heheh..ye lah kot...dan ini ternyata rutin tahunan dalam family mak dan akan saya sambung sampai bila-bila..insyaALLAH...daaa...
 
 
p/s
 
Hidup orang yang tidak mahu menerima nasihat akan jadi seperti lalang,dan sebaik-baik nasihat dan pesanan adalah dari orang tua kita...
 
sayang mak......moga ALLAH memberi nikmat sihat dan umur yang panjang untuk mak ...:(
Andai selautan ini harta ku limpahkan,jasa mak masih tak mampu terbalas...


You Might Also Like

1 comments

  1. hi babe. tak penah makan kuih tu tapi nama kuih serabai tu macam penah dengar. nampak sedap babe. and sedihnya kalau ada conversation macam tu. hurmm dulu masa kecik kecik I penah nangis tetengah malam buta sebab I fikir lepas kiamat, kita semua bawak haluan memasing pastu sapa nak jaga I T_T

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+