Selamat hari ibu mak...:(

14:53:00

Dear mum...

Hari ini hari minggu,disaat orang lain masih diulit lena kerana cuti hujung minggu bersama keluarga,seawal pukul 5am automatik mata ini terjaga.

Terus masuk ke bilik air,mandi dan solat tahajud gajah..kenapa dipanggil tahajud gajah?sebab tahajud sepatutnya seawal pukul 3-4 am SEPATUTNYA paling elok..tapi better than never,usai solat sementara menunggu subuh,baca dua helai lembar AL-QURAN,mum...janji nak khatam sebelum ramadhan...doakan ya istiqamah...

Baju kemeja coway saya iron dan jeans slim fit jenama hush puppies saya sarung(sendat je jeans ni rasanya,,bilalah nak pakai yang longgar-longgar skit irda oii...kesedaran tue ada tapi masih sama),sementara menunggu untuk bergerak ke shah alam,laptop saya on!dan upate apa yang patut..ruang dapur ok-ok saja,bilik air masih ada kain yang ingin disental,ok-ok saja,bilik  pun tip top...jadi lega rasanya untuk mencari rezeki pagi ni.sarapan family pun ok-ok saja...

Dear Mum,

Panasnya ALLAH saja yang tahu,pasar tani sangat luas ibarat stadium,saya join hari ni sebab lama tak turun padang,jadi tempat ni bila Fadly dah bayar saya pun join je lah,memang panas...dan sebab ni first time saya join tempat secara berbayar sebelum ni main rembo je(maksudnya main pacak jual dan cabut tanpa minta izin Majlis perbandaran..heheh..bagi saya undang-undang manusia kan...apa nak takut..undang2 ALLAH pun ada manusia yang langgar ini pula arahan manusia,inikan BUMI TUHAN)itu adalah frasa saya bila saya gamble je selamber badak meniaga tanpa minta izin..Tapi hari ini fadly dah bayar satu tapakRM 175 plus2..jadi saya tengok tempat tak mendapat sambutan dari member lain saya pun yang terjoin je lah...lagipun tapak dah halal untuk dipijak...huhuhu..

Dear Mum

Hari ni hari Ibu kan...hemm semalam balik library singgah rumah mak.mak tak sihat,kepala berdenyut.In bersihkan kepala mak..cuci kotoran...kesian mak..walaupun sakit-sakit mak gagahkan diri untuk masak makanan feveret in..mak ...bergenang air mata kalau menaip saat macam ni.Mak...orang sedih ni..tak tau kenapa sedih hari ni..mungkin tak dapat sambut hari ibu hari ni macam tahun-tahun lepas,in takde apa-apa untuk mak tahun ni..sibuk sangat-sangat sampai tak sempat beli apa-apa selain ole-ole dari cameron tempoh hari..mak maafkan orang ya...

Dear mum,
Hari ni baru balik pasar tani..tak dapat singgah rumah mak,ada baju-baju ingin dikemas,iron lipat sidai.buku-buku sekolah alya nak ditengok...lagipun esok alya periksa.mak masak apa hari ni?orang macam tak sanggup nak ucap selamat hari ibupun...sedih lah hari ni mak...tak tahu kenapa...tapi orang syukur mak masih ada bersama...

Dear mum,
Tahun ni tak sempat belikan kain baju macam tahun-tahun lepas sebagai hadiah,tiada gelang emas macam tahun-tahun lepas,tiada pinggan mangkuk macam tahun-tahun lepas,makkk..walaupun in tahu mak tak harap...tapi orang rasa entahh..rasa yang sukar untuk difahamkan...

Dear Mum,
bagi orang kekuatan ya mak....orang nak bahagiakan mak..sampai nafas ini berhenti...dan doakan in sihat..sedih rumah kat gombak tu macam kekurangan modal..kalau diikutkan bulan MAY ni in nak hadiahkan rumah tu sebagai hadiah hari Ibu,tapi kita merancang...Tuhan yang menentukan...rumah  itu baru 40-60%...ALLAHUAKBAR..PENAT dan hilang akal dah rasanya....

Dear Mum,
In tengah pujuk diri melihat jejari yang jerih ini...doa kan anak ini mak tak putus semangat di tengah jalan,tak hilang akal mencari jalan...,insyaALLAH mak..sebelum raya pasti akan  siap,,,,InsyaALLAH..air mata yang mengiringi taipan ini akan disapu...dan akan terus bangkit mendepang bumi TUHAN ..

Selamat Hari Ibu...Mak...:(

terima kasih alya


P/S:Alya pun belikan mama bunga sekuntum "maa..alya nak duit banje lebih kat sekolah ada kedai buku jual bunga"ingatkan dia nak beli untuk cikgu dia sebab hari guru tak lama lagi..rupanya nak beli untuk mama....bunga ni siap ada pen...hehe...

JUST WANT TO SHARE ....
Dear Mums... I tell myself its ok if i'm home not celebrating Mothers Day. I'm still home cooking and cleaning... Nope...not in a fancy restaurant.. no presents...nothing.... but I still have my children, a home, dignity and honour. Here's to those mothers more deserving...




Hungarian policemen stand by the family of migrants as they wanted to run away at the railway station in the town of Bicske, Hungary, September 3, 2015. REUTERS/Laszlo Balogh
 

A migrant woman carries her child after arriving at a rocky beach on the Greek island of Lesbos after crossing a part of the Aegean Sea from the Turkish coast to Lesbos October 11, 2015. REUTERS/Fotis Plegas G
 
A migrant from Syria holds a baby on a field after crossing into Hungary from the border with Serbia near the village of Roszke, September 5, 2015. REUTERS/Marko Djurica 
Police officers escort Fatima from Syria (front) and other migrants as they make their way on foot after crossing the Croatian-Slovenian border, in Rigonce, Slovenia, October 22, 2015. REUTERS/Srdjan Zivulovic
 

A Syrian refugee cries as she carries her baby walking through the mud to cross the border from Greece into Macedonia during a rainstorm, near the Greek village of Idomeni, September 10, 2015. REUTERS/Yannis Behrakis
 A migrant woman from Afghanistan stands with her child at the Macedonian-Serbian border near the village of Tabanovce, Macedonia February 24, 2016. REUTERS/Marko Djurica

A migrant woman from Afghanistan stands with her child at the Macedonian-Serbian border near the village of Tabanovce, Macedonia February 24, 2016. REUTERS/Marko Djurica
A refugee breastfeeds her baby behind a Greek police cordon as she waits to cross the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece December 4, 2015. REUTERS/Yannis Behrakis

A woman covered with a rain cape holds a baby as migrants line up to cross the border with Slovenia from Trnovec, Croatia, October 19, 2015. REUTERS/Antonio Bronic
A woman and three children rest on the ground after migrants crossed the border from Croatia near Rigonce, Slovenia, October 21, 2015. REUTERS/Antonio Bronic

A migrant feeds a child before they board a train at the railway station in Tovarnik, Croatia September 28, 2015. REUTERS/Antonio Bronic
A Syrian migrant runs after crossing under a fence as she enters Hungary, at the border with Serbia, near Roszke, August 27, 2015. REUTERS/Bernadett Szabo
A migrant woman holds a baby at a make-shift camp in a park in central Athens August 10, 2015. REUTERS/Alkis Konstantinidis

 
 

You Might Also Like

1 comments

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM