Cara Saya Mengajar anak berpuasa..

12:00:00

 
Assalammualaikum,

Day 4 puasa ni,alhamdulilah alya yang berusia 8 tahun masih lagi berpuasa penuh.  Kalau last year alya hanya puasa setengah hari.Tahun ni dah kena paksa dia untuk puasa penuh.Mungkin sebab masih lagi cuti sekolah,dia nampak ok-ok saja...
 
Cuma semalam dia kesian sangat,melepek betul..I balik keje je...Dia dah merengek minta minum.
 
"Mama alya nak buka...haus..perut alya dah bunyi-bunyi"
 
Hati ibu mana tak tersentuh bila anak terbaring depan kita then mata kuyu macam tu.Tapi sayang sebab time tu dah pukul 6.30pm dah..sikit je lagi...Pujuk dan buat-buat tak tahu je...I on laptop buat-buat busy,walaupun semua makanan dah tersedia I buat -buat tak nampak..tapi kesian sangat..
 
pic taken one day before puasa.Alya memilih sikit bab makan ni..
 

Dia baring dan mata berair...I peluk dan main-main pipi dia yang montel tu..then i cakap..tahu tak kenapa alya tak tahan sangat hari ni..sebab semalam alya sahur tak nak minum milo yang mama buat..hari pertama dan ke dua tak letih pun kan...hari ni kenapa alya tak larat sangat?sbb semalam alya bazirkan air yang mama buat..alya tak boleh macam tu..sebab tu bila baca doa niat kena khusyuk,sebab kalau kita niat mesti alya tak letih sangat.
 
Dia diam dan terus tak bermaya...i cakap lagi..alya kena kuat sayang,orang yang berpuasa doa dia akan makbul..kalau lama lagi memang mama tak kisah..tapi sikit je lagi ni..kita tengok upin ipin nak?
 
I buat dia leka..finally bila azan je..terus dia capai jus mangga dan minum laju..tapi memang masih teringat sampai sekarang ,tahap keletihan dia semalam....
 
so hari ni i text her .She reply from my mom hp





 
Bila dia berpuasa i cakap..alya boleh request apa saja untuk makan ya...dan i pulak request memacam dekat mak..alhamdulilah syukur ya ALLAH mak sihat...dan i tak boleh bayangkan kalau i tanpa mak..tak sanggup..biar i je yang pergi dulu...
 
 

so betullah kalau kita niat dengan betul,tak letih kan puasa..semalam alya tak focus masa niat tu..tu alya letih sangat...

dan sejak bulan puasa alya solat 5 times penuh..subuh pun jemaah sekali..alhamdulilah..tugas dia lepas solat.lipat telekung dan sejadah...i dah praktikkan macam tu..

so kepada abang-abang sado yang tak solat tu...jumlah solat..i agak terkejut sikit dengan ada staff baru kat ofis i ni(bukan ngumpat tau),time solat jumaat pun ligat buat sales,rupanya memang tak solat..hihi

i lak selambe badak je ngan dia ni..sound tempek sikit

"bro,awat tak solat..malu lah..anak gua pun solat tau..wa doakan lah dia macam tu sampai dewasa"

Tapi wa berzakat der...dia jawab

"Der,solat tu tiang agama...kalau lu tak solat tak guna kut..bende lain.."I cakap sambil gelak-gelak lah..takde lah I nak sekolahkan betul-betul,sebab i sedar diri i pun xdelah baik mana..

pastu i ckp lagi...duit banyak tak solat der..ibarat lu kumpul air dalam baldi tu tiris..lu kumpul..dia kuar balik...haha terus dia blah bila i cakap mcm tu...hemm

yang best dia tanya hari tu

"U bila time tak puasa ya..bagi tahu I.."errkkk nak tabau ke?confuse ni...

adeih.think positif,,i doakan je lah kawan i ni berubah..i tengok keje meletops,figure sales meletops.income pun riban-riban...tapi tetap serabut.asyik cakap tak cukup tak cukup..:)

..ermmm tak tahu den nak kata apa lah der...wa pun bukan ostajah nak nasihat lu hari-hari...

so apa-apa pun mama nak alya puasa penuh ye tahun ni..Tips I bagi dia semangat puasa

1.Baju raya nak berapa pasang?

2.Alya habis puasa mama akan beli colour dan pensel box baru

3.Nanti kita layan movie,jenjalan lepas puasa

4.Kalau tak puasa tak boleh ikut mama pergi taraweh(dia suka gi taraweh sebab ramai kawan)

5.Kalau tak puasa nanti semua orang  tak nak bagi alya duit(she really know about money now)..and lastly...i cuba bagi jiwa dia faham

Alya rasa letih kan?cuba alya tengok kat tv tu...kesiannn dia.dia bukan sehari tak makan,,kadang banyak hari..kita sehari je...sebab ALLAH nak kita rasa kesusahan orang lain dan mengajar kita rasa bersyukur..orang yang berpuasa akan sihat...dan pandai tau...

dia hanya diam..Dan i harap dia faham...apa yang i maksudkan...


Thank you for reading..appreciated :)..DAA
 


You Might Also Like

2 comments

  1. bagusnya si Alya ni. aunty dulu pun start puasa lambat tau >,< macam mana lah bila turn I nak latih bebudak tu nanti. hopefully I tak hilang kesabaran . mesti memacam kerenah

    ReplyDelete
  2. U can dear... sure boleh punya....

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM