double triple busy dalam bulan ramadhan..

19:16:00

Ramadhan adalah bulan paling busy buat mak-mak,apalagi mak-mak yang bekerja seperti saya dan anda yang membaca..

Walaupun my mom offer cook for buka puasa & sahur..still takdelah setiap hari nak bagi mak masak dan i makan gitu je..

Ok now 6.50pm..I baru je siap masak 2 menu simple for buka puasa,alhamdulilah sempat..selebihnya beli di bazaar

angkat kaki dari ofis tadi 4.30,actually bulan puasa boleh kuar kul 5.30 cam tu rasanya,cause today i nak prepare for buka,i letak atas meja bos 5 application asb!...huhu then i say bye boss,,,so dah suap sales boss nak kata apa kan i balik awal...so sempat sampai rumah...awal

kuarkan apa yang patut dalam peti ais,mandi,solat asar..lepas solat terus berkungfu..fuhh menguji skill kepantasan berkungfu di dapur...penat tak yah cakaplah kan..dan finally now i menunggu waktu berbuka untuk update my marketing online then jenguk jap garmin ni..serius rindu ngan blog kalau sehari tak dapat bukak,,rindu nak baca all bloggers punya story,,rindu nak menulis..so sambil menunggu waktu berbuka..jomlah type type..

u all pergi taraweh tak bulan puasa..jum taraweh malam ni..i pergilah jugak.,tapi ada gak ponteng,kalau letih sesangat tak pergilah...i kalau busy sangat di ofis dah lebih kul 9pm mata ni berat dah,yerlah...kalau hari biasa kan memang bangun awal,tapi bulan puasa ni kejap-kejap terjaga,terjaga kul 2 ehh awal lagi ni,terjaga kul 3.20am,eh awal lagi ni..pukul 4.30 am terjaga lagi,,haa kelam kabut pergi dapur masak nasi dan prepare lauk kan utk sahur..lepas tu sampai lah ke subuh ding dong ding dong di dapur..so tak giler busy mak-mak macam kita yang bekerja ni,lepas subuh pulak terus gerak ke ofis kan...

TAPI fikir satu je,kalau kita boleh bekerja 8 jam di ofis,takkan 8 rakaat tak boleh kan,lagipun taraweh jumpa pun setahun sekali je kan...ntah ntah tahun depan kita  tak jumpa dah taraweh...

cuba fikirkan kenapa manusia cam kita ni kadang-kadang boleh penat-penat kat tempat keje,kadang-kadang ada yg lebih 8 jam,sanggup drive jauh-jauh,sanggup berpusu-pusu naik tren ke tempat keje..fikirkan kenapa kita sanggup,..sebab kita tahu keje tu dapat gaji hujung bulan kan?

tapi kenapa taraweh 8 rakaat tu kita berat sangat..tak yah buat penuh..8 rakaat pun hokey dah...tapi kadang-kadang i tak terbuat pun..sedangkan dua-dua ibadah.keje pun ibadahkan?sebab ganjaran tu kita tak nampak sehabis hujung bulan ni...cuba kalau ALLAH kata kau solat taraweh Aku turunkan emas sekilo sebagai ganjaran..sure masjid penuh sampai ke jalan kan??tapi sebab tak nampak ganjaran tu...sebab tu ada antara kita ni leka...termasuklah si irda ni..:).

Tapi kalau saya dan anda ambil masa sejenak untuk berfikir,kita boleh keje penat-penat untuk kumpul harta di dunia,tapi suatu masa semua kita akan tinggalkan dan akan pulang ke kampung.Kampung kita?

tu yang berbatu dua(kubur)...dan disitu adakah kita mengumpul harta masa di dunia?...ermm termenung sejenak...fikir dan irda berfikir...

dan sebab tu...hari ni nak gi taraweh jugak..semalam alasan mata tak larat seharian memandang pc dengan contact lense buat mata kering

Malam ni takkan nak bagi alasan penat masak dan busy sangat kan?sebab kalau sentiasa mencipta alasan itu tanda orang tak ikhlas pada sesuatu...kajian  mengatakan orang yang tidak ikhlas melakukan sesuatu adalah

1.sentiasa mencipta alasan
2.tetap melakukan tapi sambil lewa
3.tiada kesungguhan
4.melakukan hanya ikut-ikutan
5.melakukan hanya semata-mata mengharap balasan tanpa berasa itu sebuah tanggungjawab.

Ok ...jom taraweh malam ni..8 rakaat pun ok..better than never...

nak copy paste husna punya ni.hayati...ada rasa apa?deep?..kalau ada terasa apa-apa syukurlah masih ada kesedaran untuk kita..tak rasa apa-apa?....ermmm



credit to husna blog:a journey to sihat

You Might Also Like

7 comments

  1. Replies
    1. Selamat berpuasa too sis hasnidar..:)

      Delete
  2. Betul.. kita masih beruntung Allah beri anugerah keupayaan yg tak terkata
    Makan nak sedap, tidur nak lena, rumah nak selesa, kerja mudah - semua dah dibagi
    Kenapa hal yg setakat solat terawih contohnya tak termampu. Kita kenalah renungkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes kak...kadg2 rasa malu..nak macam2 dari Dia tp yg disuruh tak buat yg dilarang kemain kita ni gigih buat.. hemm sentap dgn quote dari blog husna ni..huhu..tp satu peringatan yg baik utk bersama....

      Delete
  3. memang terkesan. Kita selalu mintak seboleh bolehnya semua benda yang kita nak. tapi tunaikan tanggungjawab sikit pun dah terasa berat. benda benda ni yang selalu kita leka kan, dear. selamat berhujung minggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berhujung minggu juga dear...u jgn sedih lagi ya tentang kehilangan note tu..take care...

      Delete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+