Nak Hp Baru...:)

21:51:00

Bismillahirahmanirrahim...My first entry use new broadband plan..



Salam...Irda baru tukar LINE irda ke umobile 15GB RM 70!..Beberapa hari agak kecewa dengan line sebelum ni...

Memang plan nak tukar unifi...tapi kuota area rumah ni sudah penuh..tunggu pindah confirm nak tukar ni..buat masa ni gunalah yang ni dulu sebab ada offer.

Sebelum ni 5GB kejap je habis..tah apa2 yang dibuat tah sekejap je habis...now sebab internet wajib ada untuk marketing..blog..emal checking dan terasa semakin seronok bekerja dari rumah...dan semangat lah menukar dan mencuba semua jenis telco yang ada di malaysia ni...

I need new phone!My samsung S3 always hanging...dan nak clearkan all number ..rasa mana-mana client yang dah lama tak contac tu wajib di delete nombornya...always hang!

and my Iphone screen pun dah retak...jatuh masa buka booth hari tu..lama dah..masa i join booth di TTDI...nasib hari tu close alkaline..jadi berbaloi gak hp retak..u know me..kadang-kadang  kelam kabut jugak..by the way..bila my mum request nak pergi survey new hp..niat I nak tukar hp sendiri terbantut sikit..

maklum bujet i takde sangat ni..nak raya fikir baju budak-budak je,kuih raya rumah my mum,rumah in law...and so on..jadi even i baca entry yuyu zulaikha ada phone yang solid dan nipis dan cantik sangat..harga pun murah 499 beli di lazada..I tak pernah online beli hp ni...teringin jugak nak membeli..tapi nak register pun tak tau...huhu...so end up..i batalkan niat survey new hp..pakai jelah hp samsung yang kejap2 hang tu..dan iphone yang retak tu...

Acctually my mum kata dia nak beli sendiri...just ajak i sebagai teman untuk survey..tapi kalau i dah teman..confirm lah i nak bayarkan kan kan..last i belikan my mum hp last 3-4 years rasanya..itupun nokia jenis apa tah i tak ingat..then now my mum on wassap dekat hp adik i tu ..so bila dia rasa macam susah nak meminjam hp budak gegirl tu..thats why my mum request new hp kut...i cakap...tunggu lepas rayalah ye mak...bujet orang takde ni..

Tapi mak cakap dia nak beli sendiri..tak yah i belikan..faham kut keadaan ekonomi i yang banyak i leburkan di gombak  tu...tapi nak jugak belikan mak..sudahnya i buat tak tahu je bila mak ajak survey..huhu...bila di ajak i acah-acah busy..ish rasa derhaka pulak :(

Hemmm ..rasa bersalah jugak..bila mak dah dua tiga kali ajak pergi survey...buat tak tahu jugak..adohai....

Tapi i pandang credit card...hemmm boleh je kalau i nak belikan buat ansuran mudah tanpa interest kan! cuma I tak nak credit card i kena interest kalau lewat bayar..sebab baru-baru ni i ada beli something buat easy payment ..and harga item tu 4k plus..huhu..ameekk....saja je beli..entah kenapa tah aku beli bende tu..huhu sudahnya i akan control monthly komitmen untuk credit card i..ditambah auto debit astro rumah mak...dan so on...so i tak nak melebihi tahap kemampuan bulanan...so mak..sabar ya ...nanti orang belikan..i pun nak tukar hp i yang nazak dah dua-dua ni...

Iphone kalau nak tukar screen dah sama macam beli hp baru..tak kuasa aku hey..baik beli hp baru...tapi memang jatuh cinta dengan entry yuyu zulaikha beli hp baru di lazada tu..ishhh cam ne ni..adoi...

selain ada dua hp di tangan..i need new gadjet ala-ala ipad untuk listing what to do for that day!..dan scheduled appoinment dengan lebih sistematik..tapi i ni bukannya celik gadjet sangat..so far mana-mana pergi diari merah bank punya tu jugak  yang i guna...ada 2 hp pun kadang-kadang pening lupa mana letak..rasa kalau tambah satu lagi gadjet lagi buat kepala i semak kut...kalau boleh i nak pakai magnet kat hp tu..sebab kadang-kadang kalau hp tak jumpa.habis semua tempat i punggah..

pernah satu hari hp i tertinggal bawah kerusi tempat duduk kereta...i ni pulak jenis silent mode..sebab memang semak hp i ni..especially yang client punya..dah macam operator dah aku rasa hey...malam-malam,pagi-pagi buta i tak paham..time cuti pun sama..still ada inquiries...yang paling tak boleh blah..pukul 12 tengah malam..client call kenapa machine atm down!adeih....macamlah i jaga semua bank punya matter...

Bila lupa hp letak mana...handbag i bukak tuang semua isi..cari kat bilik air..kat bilik..kat dapur...cuak jugaklah takut hilang..siap nak call telco dah untuk terminate line...sudahnya bawah kerusi terjatuh dalam kereta jumpa

pernah jugak...hp i tertinggal kat rumah mak...bila pergi kerja hp tak bawak..huhu sudahnya balik umah..amekk...wassap and misscall tak yah cakaplah banyak mana...

Oklah..apa-apalah..terima kasihlah dengar bebelan hati i malam ni..untuk pengetahuan i ponteng taraweh malam ni ..

hari ni i masak ayam sambal,sayur bayam merah,cendawan goreng tepung ..kentang dan tempe...jiran i bagi roti jala tadi...feveret alya tu...terima kasih jiranku...


thank you for reading this entry!...appreciated :)

You Might Also Like

4 comments

  1. Kalau dpt sebelum raya best juga Ida:)
    Yelah mak pun dah teringin nak tukar baru juga. Cuma sebagai anak kakak faham apa yg ida rasa. Sendiri punya commitment lagi banyak kalau dah bawa mak tak kanlah kita tengok bulat-bulat mak bayar betul tak. Tak sampai hati kan..

    ps: air dari mekah tu macam-macam perisa Ida:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH KAK...memang nak usahakan ni sebelum raya..kesian pulak mak :(

      Delete
  2. 15GB for RM70 je..huhu..bestnya..
    bila berbisnes, komunikasi is king, hp yg bagus satu pelaburan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak...bila agaknya irda nak beli hp baru ni..hehehe :)

      Delete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM