Cara-cara register syarikat enterprise di SSM

17:49:00

 As Salam readers..

Haa..siapa yang buka link ni mesti tengah cari-cari info tentang rergister syarikat uols kan..oklah irda share sikit sedikit info apa yang irda tahu ya..tak habis-habis lagi citer di ssm irda ni kan..:)alaa bagilah can nak naikkan rating carian googles...sesekali irda share bende yang orang nak tahu..if not asyik bercerita syok sendiri je kan..hehe..

Last 2 weeks irda registerkan syarikat under nama adik...sebab duduk kat KL,so SSM yang dekat adalah di kl sentral.sangat mudahkan?KL sentral adalah pusat ibukota semua jenis public transport ada.Naik KTM,Naik LRT,Naik Star ,teksi atau bas akan tahu dimana Kl sentral tu.SO menara SSM ni berdekatan dengan Kl sentral,bersebelahan AXIATA.

pintu masuk menara ssm


So kalau korang naik LRT turun di Kl sentral,naik jejantas dan tanyalah orang kat situ mana menara SSM,tanya je abang-abang teksi yang tengah tunggu customer tu,sure diorang takkan fail tunjuk jalan.kalau korang tanya foreigners yang lalu lalang...haaa uols jawaplah sendiri..

APA yang uols perlu bawa masa register adalah IC,wang tunai dan pen.Jangan lupa photostat ic siap-siap sebab kat ssm tak provide photostat percuma!)

Sampai lobby menara SSM amik lif naik ke tingkat 14!..kalau tak nampak lif boleh tanya kaunter di lobby situ..masa Irda datang ada 2 aweks yang sweet dan satu abang polis sedang duduk...so i tanya diorang dan tunjuk tingkat 14 .

Masa ni dalam pukul 3 lebih,orang masih ramai...memang selalu ramai rasanya..jarang lengang...itu membuktikan ramai rakyat malaysia ni berkecimpung dalam perniagaan.tahniah!

Sampai je ambik borang di kaunter.Borang ni ada 3 ruang nama perlu diisi dengan  nama business yang uols dah rancang.kalau boleh stanby siap-siap 3 nama...Irda dari rumah dah stanby,tapi setiap nama tu bermula dengan IRDA..so tiga-tiga reject sebab sudah ada penghalang...dan tidak dibenarkan..tu yang guna nama anak..dan baru-baru ni mommy cici kawan blogger ada share ngan irda..nama irda tu nama dengan iskandar developement something di johor tu..nak share keratan akhbar tu..tapi mana tah..irda lupa lak nak save..thank you mommycici alert dengan nama irda.:)

selain isi nama company ..uols kena tulis detail apa business dan apa yang items uols jual..tulis lah situ semua,senang kan..sebab semua tu akan tercatit dekat ssm uols.Borang dah complete jangan pandai-pandai amik nombor sendiri tau,tanya kaunter tadi balik sebab pilihan nombor sangat banyak,so diorang akan bagi mengikut form yang uols tulis.

Nomor terkini dengan nombor irda tu cukup dah buat irda berkematu menunggu..hikss..my lucky number.simpan sampai bila-bila kenangan ni...

done!..hadiah mama buat alya....

Masa irda tunggu nombor,ada seorang uncle india ni datang nak renew ssm dia,sebenarnya kalau ssm dah expired,kita ada masa setahun untuk renew,kalau tak renew jugak dalam masa setahun.jangan lebih setahun tau..

Irda kena bayaran dalam RM60 untuk setahun and tambah apatah bayaran lagi lupa,termasuk GST jadi 70 plus..tapi ada sorang adik sebelah irda ni kena RM40 je..tak sure kenapa..tapi irda buat andaian maybe sebab adik tu buat nama company sama dengan nama ic..contohnya nama uols senah binti senin,tapi buat nama company selena gomez enterprise,tu yg jadi mahal kut..tapi kalau letak senah binti senin gak kat ssm tu..tu yang jadi murah..rasanyalah..sorry irda tak sempat nak bertanya tentang different price tu..

so masa menunggu tu irda ni tak boleh duduk diam,hp pulak kong..so apalagi..mulut ni ringan je nak menegur aweks sebelah irda tau.ajak borak..aweks ye bukan laki...sebab teringin nak tahu buat business apa dik...

rupanya dia ni consultant prudential dan sedang bukak agency sendiri dan nama agencynya itu sama dengan nama dalam icnya..woww!wahh mulalah irda nak berangan oneday nak ada agency jugak..ye lah dah 10 years dalam field ni kan..adik ni baru je lagi kut dah success dah...irda lak masih bawah orang ni..acaner tu...

so kepakaran irda adalah dapat mengorek cerita orang dalam satu jam perkenalan ..ngehngeh...so laju je lah adik ni bercerita dia ni drop study dulu,belajar akaun di ausie,then tak  minat balik malaysia..sampai malaysia join jadi ejen prudential dengan tunangnya,dan sekarang dia dan tunang join venture untuk buat agency sendiri dan adakan pusat training sekali...ooo gitu rupanya..

syabas dik..do what you love,and love what you do!sesuailah perumpamaan ini untuk awak..

Then we all change number!she misscall her number,then i said "nanti akak save ya"..

sampai rumah nak save no..lupa nama dia...ok takpelagi..scroll all call list for that day..alamak sudah...mana satu nombor dia..jammed! kat situ

.so pengajaran,dah tahu phone tu macam" call centre " lain kali save terus...kan dah macam tak menghargai ukhuwah tu..

ermm..kadang-kadang kita tak tahu disebalik perkenalan mungkin satu masa kita akan ada urusan perniagaan kan..alahai irda..takpe takpe,kalau ada rezeki adik tu call lagi....sedapkan hati ni..

so upah untuk budak oby hari tu adalah one set GCB macdonadl di kl sentral..dia ni kan buat sesuatu mesti kena upah tau..


oklah u all,kak azimah dan kak noor sahabat blogger cakap irda kalau bercerita panjang sangat kan..heheh tuelah kalau dah menulis tak tahu nak berhenti..automatic kan...tue baru tengok irda menulis..kalau layan irda bercakap..insyALLAH akak tak cukup sejam dengan irda..:) tengok pic macdonald ni kecur air liur...

ok u all..irda menaip ni sambil menunggu waktu berbuka...puasa isnin digabungkan dengan puasa sunat 6 hari di bulan syawal boleh kan?...so tengok pic macdonald ni lama-lama tak kuat rasanya...

ok daaa.....

thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

2 comments

  1. hoi sedapnya mekdi. ni nak buat wishlist sebelum beranak ni . ahahha

    btw good sharing dear. mana tau 1 day soon i nak reg online shop, boleh refer entry you

    ReplyDelete
  2. alahai..patut save nombor adik tu awal2 kan, takpe ada rezeki inshaAllah jumpa lagi dapat panjangkan sillaturrahimkan.

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+