new born A.G.E

11:17:00

Hendak dikatakan tamak..tidak..hendak dikatakan serabut dan kelam kelibut jugak tidak..,dalam  kesibukan  kerja sebagai banker,coway agent,tugas seorang ibu dan penulis di blog sendu ni.. tak tau semangat taufan mana yang datang..terus nak register jugak company bagi official business irda..Ini sebab irda nak adik lelaki irda jadi someone...tak nak dia hanya memenuhkan jalan...kejap kesana kejap kesini tanpa hala tujuan dan matlamat.

jika perancangan terlalu banyak,tapi tiada tindakan tak kemana,bermulalah walaupun hanya sebuah langkah kecil..dan mulakan dengan semangat berkobar,..ingat permulaaan adalah penentu penghujungnya..jika jatuh bangkit lagi,jika jatuh lagi bangkitlagi..sedangkan kfc pun berjaya hari ni selepas beberapakali ditolak resipinya..JADI PERCAYA SATU perkara,kau buat ALLAH BAGI,TAPI LAMBAT ATAU CEPAT SAHAJA..GIGIH berusaha,cari rezeki halal,tak perlu melobi orang,mahupun menjual prinsip untuk menjadi usahawan berjaya..tapi close to ALLAH..pasti doa mu bersambut..ingat nak kaya dan berjaya bukan untuk menunjuk pada orang,tapi nak berjaya untuk mampu memberi lebih pada orang..Niat betul dan kena pada caranya,insyaALLAH..ALLAH will guide our journey..amin...
ni  


Maka terlahirlah A.G.E(Alya Garmin Enterprise)..Kenapa bukan irda garmin>?NEXT ENTRY irda tulis kenapa bukan irdagarmin..sebab TAK sangka nama IRDA tu dah digazetkan ..wow...hihi..tak siapa lagi boleh register nama IRDA dah..adohai sedih..bahaya gak nama IRDA ni erk..sampai SSM dah not allowed dah nama IRDA untuk register...'rasa kagum dengan nama sendiri kejap"--->aduhai...ciri-ciri takbur..jangan ikut...

 irda planning next year kalau tak dapat position lain di banking!..irda nak resign dari banking..biarlah orang kata sayang,gaji dah elok-elok,ada medical benefit,ada cuti bergaji..takpalah..irda yakin rezeki ALLAH dimana-mana ..jadi untuk persediaan untuk sebarang kemungkinan..selain aktif di coway irda nak jugak register company dan buat business kecil-kecilan dulu..Irda yakin hidup ni penuh rahsia-rahsia ALLAH yang kita tidak tahu...dan Irda yakin Allah tak kejam pada hambanya yang gigih berusaha...

Untuk adik bujang tersayang..

"ok if people say u walk like turtle,but you are not dreamer...walk slowly,but focus!capital & spirit from me,but energy from you."

Sebenarnya orang dulu ada bercakap,menjaga anak perempuan sorang tu lebih susah dari menjaga lembu sekandang..ye ke?tapi zaman sekarang..budak lelaki tu lebih mudah terpengaruh dengan anasir negatif kalau kita juga terlepas pandang..

bagi irda..sebagai kakak sulong terasa beban juga menjaga dan menjadikan"orang"seorang adik yang agak manja..apa nak mudah dapat..tiba masanya mewujudkan rasa responsibility,integrity dan semangat mandiri dalam jiwa seorang lelaki remaja sepertinya..

Dear Oby,
takpa kalau kita tak pandai sekolah,bill gates pun tak pandai kat sekolah,thomas edison pun tak pandai di sekolah,tapi dia merupakan orang-orang yang berjaya di zamannya..kerana apa?kerana dia tahu apa yang dia mahu dalam hidup..

Lim goh thong pun belajar sampai mana ja kan...jadi kamu...satu-satunya adik lelaki ku...sedang memahami minatmu....ku akan cuba gunakan setiap ruang yang ada menjadi supporter dan sentiasa berada disampingmu.Yang penting hindari tiga penyakit M yang selalu disebut Tun..iaitu "manja,mengada-ngada dan Malas"

Tolong serap semangat ingin memajukan diri,gigih berusaha,berpagi-pagi,tak takut buat apa sahaja asalkan tidak menganiaya orang dan focus!...nakal sikit tu biasa,tapi jangan sampai nakal kamu tidak tahu kiblat arah mana...

jangan nakal sampai kamu lupa tanggungjawab yang di depan mata..anak lelaki itu harus lebih kuat dan lebih hebat...meh sini telinga tadah hari-hari ayat sentap dari kakak ang ni...huhu...

ok uols....ini hanya sebuah catatan yang belum terluahkan ...irda nak siap-siap pergi open house dulu,menaip sambil teman alya basuh kasut...irda atas katil dia kat dalam bilik air..hari ni push her basuh kasut sekolah sendiri..hii bukan dera tau...tapi learning process...

ha boleh mak yang perasan sibuk ni online dan membebel kejap...ok uols daaa....

thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

21 comments

  1. Pada akk, tak kira anak lelaki ke anak perempuan, cabarannya sama berat, bila mereka bergaul dgn kawan, dgn masyarakat yg rosak, mereka mudah terpengaruh, kita sbg ibu ayah kena bagi mereka benteng yg teguh, kalo irda sbg kakak berkesedaran tggjwb tu,sekaligus meringankan beban keluarga sebenarnya, ttgjwb itu bkn tergalas atas bahu ibuayah semata..
    Tahniah irda, usaha kecil hari ini moga membuahkan kejayaan yg besar suatu hari nnt, in shaa Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminn kak...thank you so much..:)

      Delete
  2. Pada akk, tak kira anak lelaki ke anak perempuan, cabarannya sama berat, bila mereka bergaul dgn kawan, dgn masyarakat yg rosak, mereka mudah terpengaruh, kita sbg ibu ayah kena bagi mereka benteng yg teguh, kalo irda sbg kakak berkesedaran tggjwb tu,sekaligus meringankan beban keluarga sebenarnya, ttgjwb itu bkn tergalas atas bahu ibuayah semata..
    Tahniah irda, usaha kecil hari ini moga membuahkan kejayaan yg besar suatu hari nnt, in shaa Allah

    ReplyDelete
  3. wah yeke nama Irda dah di gazetkan? tapi bagus jugak letak nama Alya , suka lah si kecik tu. kecik kecik dah ada nama company sendiri

    betul tu yang I sokong. orang suka cakap takut nak anak pompuan blablabla. tapi yang merosakkan anak pompuan selalunya lelaki lah. takkan pompuan rosakkan pompuan. so orang yang anak lelaki berderet, patut risau jugak. kita tak tahu apa yang akan pengaruhi anak anak kita. wah gtew cakap macam anak 10./ hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. i doakan u dapat anak 10 lah yang..hehehe..sekrang dah 3 kan..u pun muda lagi..haa banyak lagi masa..setahun satu hokey

      Delete
  4. Good luck... Semoga syarikat irda makin maju di masa akan datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih hanim mahali..amin....:)

      Delete
  5. Syabas Irda. Selain menjadi ibu, pekerja yg berjaya kakak nampak Irda juga seorg kakak yg gigih memantau adik darah daging demi masa depannya. Itulah dikatakan tanggungjawab yg digalas betul-betul dipikul. Tak mahulah sendiri hidup senang adik tak tahu lagi masa depannya bagaimana.

    Tahniah dari kakak buat Irda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak zakie..insyaALLAH kak...amin...amin..:)

      Delete
  6. In sya Allah.. Btul. Rezeki ada di mana2.. Percaya pada Allah. Reen pun baru dua bulan brenti kerja banking.. Reen keja kat sana under contract.. Setiap tahun akan di reniew contract.

    Tiga tahun kerja, gaji tak naik.. Dan tak diserap permanent. Tawar hati untuk teruskan kerja.. Jadi Reen req untuk xnk sambung contract.. 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke reen...ala kesiannya awak...ok jugak tu tak sambung contract..banyak keje lain kan..ehhehe

      Delete
    2. Betul.. Byk lg kerja lain. Lepas dah brenti keja, rasa happy je. Hihihi

      Delete
  7. sportynya A.G.E .. tahniah!! moga terus suksess..suka sgt tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq husna...aminnn..insyaALLAH..:)

      Delete
  8. tahniahhh! bangga tengok org melayu sndiri berjaya. inn shaa ALLAH :)

    ReplyDelete
  9. Tahniah..a journey of a thousand miles begin with a single step..kuatkan semangat, in shaa Allah, berjaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH kak...aminnn...thank you kak...:)

      Delete
  10. Semoga adik terus maju dan berjaya yer.. Yang penting dia ada minat baru boleh buat yg terbaik.. :)

    ReplyDelete
  11. wah, u sememangnya seorang kakak yg bertanggungjawab! semoga ur bisness sukses ..betul tu biar lambat dan perlahan asal bergerak & terus maju. Walk the talk! good luck dear =)

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM