Financial consultant or Financial advisor...

22:50:00

Bila orang tanya apa responsibility irda kat bank..semua orang akan ingat buat sales,bagi orang buat hutang dan cakap tak henti jual produk bank..yang pastinya berkaitan dengan wang...

But secara komprehensifnya...financial consultant bukan sahaja buat sales dan cari orang buat hutang dengan bank.

but.."We help people spend,save,invest,insure and plan wisely in order to achieve economic independence"

"Financial planning must be comprehensif.must be systematic.It has a specific task of accumulating capital assets.These assets are to be used for generating cash flows for meeting financial objectives during lifetime"

Bila merangkumi kerja itu belum termasuk business lain..sudahnya dari hari ke hari,rasa nak tertelan hp ,kalau boleh kunyah hp ni rasa nak telan ja..For info hari tu irda baru beli hp samsung baru kan..laaa ni iphone irda dah kiok,tak sampai setahun...huhu sebab pecah jatuh...so clumsy irda ni kan,terus tak function dah..jadi semalam terpaksa tukar sim baru dan pakai je hp apa yang ada kat rumah ni.bujet takde nak beli phone baru...cukuplah bulan ni dah dua hp beli...

Pagi sms masuk:Please check my asb loan,approve..and nak check mana LO,macam mana nak bayar,mana akaun nak bayar,bila start bayar,ada autodebit,due date bila

sms kedua:Personal loan reject,boleh tahu kenapa?apa sebab?ccris saya ok,bahasa orang credit tak paham,boleh checkkan.

text ke dua:ASB tengah proses,statement tak cukup ,kena ada ic,statement dari bank ni ada buku untuk approvekan sebab saya dah original sighted,approval side nak statement,nama dan ic no state dalam paper.

HQ:id was blocked,case pending more than 55 days,need your justification.

HQ housing loan:PROPERTY more than 10 years,need to provide STRATA TITLE or individual title,take original SPA or CF,.

Customer housing loan:Ms..itu hari developer sudah submit land search...then now processing.Can u appeal my housing refinancing?

HQ:your housing loan was approved ,but need two valuer ikut listing.Please get your valuer today,if not case pending,rate appeal need to provide other bank LO.

IT SECURITY:id you kena blocked,please proceed accepted all pending case.we can release now.

Compliance Department:Need your justification 3 case ,info change after approval.DATELINE TODAY,we need to answer BNM.

BOS: YOUR ASB loan under porcessing,can u explain to me the 300k why need to reapprove,can u call the employer verified this customer.Can u get her epf statement cause his salary only one month.

asb custtomer "Need your thumbprint..,case pending  ni--saya di luar kawasan kak

housing loan:Hi your refinance sudah approve,can u come to sign LO-----need your explanation and let me consider first

Investment customer:I need further explanation,charges,management charges,capital protection and yield for this.(snap photo)


my crazy DAY today,ID PROBLEM,HP NON STOP...and the best part email 34 unread..last sekali email from HQ

Your MI &MII EXAM FAIL!! please re-do IF NOT YOUR  PCE licence akan problem...dan dan busy-busy ni ada orang ingatkan suh repeat paper 75 soalan dua paper lak tu..adohai...

so nak jadi personal financial consultant??bukan setakat nak senyum-senyum jual product bank jer cik non...nak kena hadap all this thing..jiwa kena kental,manage time kena betul..kalau tak ,sebulan je lah tahan..

Ni belum termasuk layan customer walkin,customer complaint,customer maki..wuarghh nasib tak pernah nangis...tapi ada orang nangis ..hehehe..

IRDA STRESS? .Jika orang lain stress sebab tak de sales kejar target,irda stress sebab terlebih sales tak tahu mana satu nak buat dulu..heheh poyo tak(PROUD OF YOUR OWN-POYO)..dan malam ni sambil bukak buku nak study paper yang depa suruh cheq ambik tu...sempatlah membebel kat garmin ni...

2017 cepatlah dikau datang....tak sabar nak habiskan tahun ni..lalalala good nite..



 Tapi walaupun kebusyan hari ni,bila kawan irda cari irda,need advise..apalagi kalau bukan advise pasal BF...aduhai..terpaksa luangkan waktu..kan majuk pulak...

see..sempat candid selfie ..ni mesti tak puas hati irda busy dengan hp..walaupun tengah nak makan...Bytheway walaupun otak jammed bila kawan ada masalah dan cari irda,dan terpaksa menggunakan waktu lunch sesi kaunseling...

i think future i kena bukak business kaunseling laaa...keluar dari banker...hehehe...ya ya...berangan irda ni...

ok gud nite....jom baca buku..
 

thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

4 comments

  1. Banyaknya kena attend all the questions irda! Susahnya kerja irda. agaknya personal financial consultant memang begitu kan. Dah nama consultant so kenalah consult orang ye tak. Walaupun irda busy, alhamdullilah, banyak sales masuk. Busy tandanya rezeki banyak kan =)

    You are such a good friend irda =) Tengah sibuk pening dengan phone rosak lagi, masih ada masa luangkan bersama your friend. Untung kawan irda dapat kawan macam irda 😊

    Good luck irda in everything you do. Jaga phone baik2 ye pasni 😌

    ReplyDelete
  2. huhuiiii...mmg betul2 bz ni...
    Alhamdulillah, rezeki tu...

    ReplyDelete
  3. Haha, tak sanggup..
    Lagipun setiap org mmg ada bakat dan kebolehan memasing yg Allah kurniakan, mcm irda cer suruh ngajo budak tadika, hihi...tak sanggup kot.

    ReplyDelete
  4. Haha, tak sanggup..
    Lagipun setiap org mmg ada bakat dan kebolehan memasing yg Allah kurniakan, mcm irda cer suruh ngajo budak tadika, hihi...tak sanggup kot.

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM