Poligami...

13:03:00

menikmati lunch sejam itu bukanlah untuk irda..kadang-kadang tak amik waktu lunch sebab nak cover balik jika ada waktu terguna untuk kerja lain waktu ofice hour..
tapi hari ni bila kawan-kawan datang and lama tak menyembang jadi amiklah lunch..pukul 4pm baru dapat menikmati makan tengah hari itu pun lepas diperli

"nak pergi haji tiap tahun ke ?asyik keje-keje..jomler makan"...hmmmm

bila lama tak menyembang dengan  sales person ni.selalu hanya sembang hal kerja..kebanyakkan top sales di bank irda adalah lelaki dan irda adalah kaum hawa berstatus ibu dan isteri masih mampu bertahan dengan cabaran sebagai sales person..dan rezeki irda begitu mudah,irda tak perlu turun auction untuk cari orang buat loan rumah,tak perlu turun  mana-mana developer atau bukak booth di luar..irda hanya duduk di branch,customer datang entah dari mana-mana,ramai sales person stress kadang-kadang sebab takde sales,irda pulak stress sebab tak tahu mana nak keyin dulu,housing loan masuk,asb loan masuk dan investment masuk serentak dalam satu hari..:syukur rasanya...kawan-kawan pun ada yang refer irda..

Sibuk-sibuk layan walkin customer hari ni,sahabat lama refer client..irda tak perlu keluar cari customer,Allah hantar melalui tangan kawan-kawan...
 
sudahnya irda rasakan masa begitu pantas berlalu..ALHAMDULILAH ..sujud syukur untuk semua ini...sebab tu kalau boleh sibuk macam manapun irda rasa bersalah kalau tinggalkan dhuha dalam satu hari,bukan untuk solat dhuha tu hanya mahu dimurahkan rezeki..tapi irda mohon Tuhan permudahkan urusan harian irda..dan syukur tak terhingga dengan kesibukan ini..

kadang-kadang kita tak sedar,dalam kesibukan ada orang yang nak minta tolong itu ini,dalam kesibukan fraud pun senang berlaku,dan dalam kesibukan ada orang bertanya irda tak sempat toleh pun memandang..tapi harap sangat..ALLAH jentik kesedaran tatkala irda alpa dengan kerja...layanlah manusia sekeliling dengan sebaiknya...


"lelaki skrg kalau nak kahwin 4 tak perlu minta izin isteri,apa pendapat ko irda"topik perbualan mereka mulakan

wah..diorang hari ni nak ajak berdebat ke?..

"kalau mampu apa salahnya kan,dari berzina dan buat dosa apa salahnya kahwin.je .kan kan"
sorang lagi menyampuk..

 Irda diam.....sebenarnya otak Irda jammed dengan banyaknya keje kat ofis..irda memang jarang keluar lunch ramai-ramai.sebab tak nak buang masa untuk gossip atau apa2.bagi irda waktu ofis hour tu terlalu singkat.setiap gerakan masa dengan rutin kerja harian sekarang ni rasa macam nak giler kejar masa...dan mana-mana hal tak penting buat semak rasanya...
"Bini aku lak pantang  betul kalau aku usha perempuan lain,macamlah aku nak kahwin dengan semua pompuan-pompuan tu.....tapi aku biasa je..pandang perempuan tu biasa,walaupun dah kahwin ke apa,kami kaum lelaki ni memang suka pandang perempuan..i ni kalau amoi lalu ke,mesti terpandang punyalah..pandang je tak niat apapun.."

"kadang2 kami ni kaum lelaki just nak try power je...kadang-kadang perempuanlah..ayat sikit lentok,kalau dapat jenis laki yang main-main kan ke naya.."sorang lagi menyambung
 
"Tipulah...kalau awek cun lalu sebelah lelaki macam mana kuat iman pun mesti terpandang kan..Hubby ko macam mana irda?"....

Actually banyak nau lah depa ni sembang ngan irda..perempuan ni macam tu macam ni,lelaki macam ni macam tu..adohai...

jawapan irda................................................selepas habis makan

Yes,dalam islam tak larang lelaki untuk berkahwin lebih dari satu asalkan mampu.Mampu ni banyak segi,kalau bab pendapatan,rasanya perempuan sekarang bukan macam dulu yang depends lelaki 100%,kadang-kadang ada perempuan yang berpendapatan lebih dari lelaki..Mampu maksudnya mampu menjaga hati dan perasaan seorang perempuan.Perempuan yang berkarisma hanya perlukan seorang lelaki yang setia disampingnya,yang beri perhatian sepenuhnya...tapi bila berkahwin dua,,mampukah lelaki adil memberi kasih sayang dan perhatian tu samarata??

Walau adil macam mana pun seorang lelaki,adil dari segi pembahagian nafkah,pembahagian hari atau sebagainya,but selalunya,tak semestinya betul dan tak juga salah,lelaki akan FAIL dalam adil memberi kasih sayang, dan perhatian akan lebih kepada yang lebih muda ,sudahnya isteri yang tua,yang sama-sama susah,yang sama-sama membantu selama ni,banyak jasanya di lupa.

,sedangkan zaman rasulullah,aishah pernah cemburu bila setiap kali Nabi Muhammad sering kali menyebut nama siti khadijah isteri pertama yang paling disayanginya yang paling dikasihinya,walaupun sudah berkahwin lain dan saidina khadijah sudah tiada.nama siti khadijah sentiasa menjadi sebutan nabi ....tapi lelaki sekarang mampu kah seperti itu.?

Jangan ikut sunnah Nabi sahaja,kalau bab peribadinya tidak.

JANGAN berkahwin lebih dari satu hanya kerana nafsu,sebab nafsu semakin ditunai ia tidak akan pernah puas...kalau ditakdirkan berjodoh lain kerana ingin membantu wanita itu,why not,,hehehe..tapi kalau irda rasanya tak nak payung emas tu...:)ngehngeh...

"bab ke dua soal mata memandang perempuan..hemmm..ye ke semua lelaki macam tu,ke korang je macam tu?sebab laki gua takde pulak tengok..bila i cakap wahh sexynya awek tu,cunnya...dia akan jawab isteri papa lagi comel dari semuanya...hahaha..so korang jangan muntah" 

"Senang ceritalah,perempuan tu diberi keindahan dan disebalik keindahan tu ada syaitan yang menggoda,dari belakang ada syaitan,pandang dari depan pun ada syaitannya..dari sisi pun ada syaitan..depan,belakang,tepi sisi..cukup complete ia dicipta Tuhan sebagai perhiasan dunia,sebab tu lagu ada cakap sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah...yang ni i ngah cuba ke arah tu,even i pun tak sesolehah mana.."

"Terpandang sekali tu namanya rezeki untuk korang..bila bersama pasangan jangan cuba-cuba pandang untuk ke dua kali,sebab akan ada bibit rasa cemburu dari pasangan,dan jangan cuba pandang kali ketiga...sebab itu tandanya korang tak menghargai pasangan sendiri di depan mata.."

"nampak simplekan..hanya sebuah pandangan?tapi ia memberi kesan pada wanita korang..sebab sekecil-kecil hal perempuan tu suka fikir panjang-panjang".faham?

Tetiba masing-masing layan hp booolayan irdaa..sempat snap :)




Bila ditanya faham ke idak..masing-masing dah busy layan hp..hahaha..ni tarbiah sentap ke buat semua diam..by the way,conversation hari tu bertukar pulak sembang tentang Datuk R,artis kahwin lelaki yang kahwin dua...dan blabla..ni tak suka ni..

Terus tukar topik lain...jom kita atur marketing strategy!macam mana nak dapat income riban-riban dari incentive....heheh..sebabnya otak irda jammed kalau dua orang kondem sorang mesti irda kalah nanti kan..sebelum kalah tukar topik! ha ha




pic 2015 sebagai hiasan..:)



..

penutup entry ni...irda petik tulisan dari Fb sharing dari sahabat wanita dan tag 15 orang sahabat lain..


"Ketika Allah
menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya,
"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Ya Alllah ???"

Allah menjawab:
"Sudahkah engkau melihat dgn teliti setiap apa yang telah aku ciptakan untuk wanita?"
Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan".
 

Malaikat menjawab dgn takjub,
"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!"
Allah menjawab,"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari". 


Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,
"Ya Allah, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?"
Allah menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."
"Untuk apa???", tanya malaikat.
Allah melanjutkan,
"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan, kerisauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan kebanggaan, serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.


Wanita dapat mengatasi beban lebih baik daripada lelaki, dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri,
Dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan,mampu menyanyi ketika menangis, 


menangis saat terharu, bahkan tertawa ketika ketakutan.
Dia berkorban demi orang yang dicintainya,
Dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,
Dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang,
Dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,
Dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.
Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,
Tapi dia mampu mengatasinya. 


Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.
Allah S.W.T berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.
Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia,
namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah,
dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh." 


"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."
"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya,
tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu." 


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."
"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk tubuh yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.
Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."
"CINTANYA TANPA SYARAT".
Allahuakbar... specially dedied kepada semua wanita disana dan disini. Istimewanya seorang Ummi dan beruntungnya dijadikan sebagai seorg wanita. 👍


Thank you for reading this entry,appreciated :)

You Might Also Like

3 comments

  1. hahaha I nyampah topic ni sebab ianya macam issue yang takkan habis dibincangkan. betul tak? memasing ada pendapat sendiri,tknk kalah pulak tu. lelagi lelaki >,< lagi 1 I pernah baca somewhere sebenarnya istilah payung emas ini tak wujud pun. takde hadis yang cakap macam tu. Wallahualam. :D

    ReplyDelete
  2. Topik yang tak berkesudahan...bab kawin atau poligami nak ikut sunnah, bab lain semua ke laut hehehe

    ReplyDelete
  3. Lelaki suka bab poligami tapi biasalah bab kahwin memang sukalah.. Bab yang lain terutama adil tu agaknya memang ke laut. Hee. Siqah pun tak nak lah payung emas tu 😁

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+