Kelebihan puasa 10 muharram(hari asyura)

07:02:00

image google sebagai hiasan:Greece


Good Morning...selamat pagi.4.30 am now,selamat bersahur buat irda dan buat anda yang berpuasa hari asyura hari ini.

 puasa selama 4 hari minggu ni,(isnin khamis)sunat mingguan-selasa rabu  (puasa asyura)

 Puasa 10 Muharam(hari asyura).adalah sunat muakkad...Secara ringkasnya:

image google sebagai hiasan:Bromo Mount di Java

1)Menghapuskan dosa setahun sebelumnya

Dari ibnu abbas r.a berkata,sesiapa yang berpuasa asyura

-Allah akan memberi 10,000 pahala malaikat
-10,000 pahala orang haji dan umrah
-10,000 pahala orang mati syahid
-barangsiapa yang mengusap kepala anak yatim pada hari tersbut ,maka ALLAH swt  akan menaikkan  dengan setiap rambut satu darjat
-sesiapa yang memberi makan pada orang yang berpuasa asyura ,maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat rasullullah yang berpuasa dan mengenyangkan perut mereka

*mengelakkan kekeliruan puasa kita dengan puasa yahudi,yang jatuh 10 muharam juga,kita disunatkan berpuasa 9-10 atau 10-11 (maknanya PADA TAHUN 2016 ini ia jatuh hari (isnin-selasa,10-11 october 2016)atau (selasa -rabu 11-12 october)

jadi irda plan amik selasa rabu untuk puasa asyura,dan isnin puasa sunat isnin,khamis puasa sunat khamis .DOAkan ya,jauh dari godaan mata pada makanan,dan godaan mulut mengumpat orang,dan godaan tangan dari scroll yang bukan-bukan.:)hehe..maklum je si irda ni bukannya baik sangat,kena ketuk jugak selalu ni.

Kenapa begitu digalakkan BERPUASA di 10 muharam?kerana pada tarikh islam ini terlalu banyak perkara yang berlaku.Boleh search google keistimewaan 10 muharam.

Antara yang irda ingat adalah:
1.Nabi adam dicipta dan dimasukkan ke dalam syurga
2.Nabi ibrahim terlepas dari siksaan Raja Namrud.
3.Keluarnya Nabi yusuf dari perigi buta
4.Keluarnya Nabi yunus dari perut ikan
5,Hujan yang pertama turun ke bumi
6.Nabi isa diangkat ke langit
7.Lemasnya firaun
8.diterima taubat nabi adam
9.dicipta arasy,kursi,langit,matahari,bulan dan bintang-bintang.
10.Mendaratnya kapal nabi nuh dengan selamat di atas bukit Judy.

Ada beberapa lagi keistimewaan 10 muharam ini.

Oklah readers dah subuh pun,sahur apa hari ini?irda just makan telur mata dan sambal hitam(ofismate bagi sambal hitam tu,pedasss gilo tapi sedap,makan nasi panas dengan telur pun selera dah),first time makan sambal hitam,lepas tu semalam dinner irda ada goreng terung.so adalagi..makan tu pun nikmat dah.

Tadi sebelum sahur irda ada mimpi tau,tak tahulah mimpi tu kadang-kadang mainan tidur kadang-kadang ada juga ALLAH hadirkan mimpi untuk jadi petunjuk.Bila  search mimpi senyum sahaja lah .Allah yang mencipta,moga diri ini sentiasa dilindungi dan diberikan ar rahman dan ar rahim dariNYA.


Apapun yang akan dilakukan manusia pada anda,niat baik atau jahat,atau apa jua pandangan manusia lain pada anda,menghukum anda baik atau jahat..abaikan sahaja..kerana masa akan mengubah manusia,dan orang-orang yang mengambil kerja tuhan tanpa berfikir panjang itulah orang-orang yang kalah sebelum masanya.

faham?


"cepat sesaat atau terlambat sesaat bukanlah menjamin apa-apa kerana dia lebih mengetahui segala-galanya"

Moga mimpi 10 muharram ini menjanjikan yang terbaik dari sisiNYA.amin.amik yang positif,yang negatif dijauhkanNYA.AMINN.Senyum sorang-sorang tau!Nak share je mimpi apa..tetapi orang kata kalau mimpi apa-apa tak baik bagitahu satu dunia..owh ye ke?oklah simpan saja lah ya...:)

Happy working semua,6:30 am now.Irda ada meeting di HQ today ,irda dapat regional director baru.Lady boss..ahaks..meeting pasal KPI ler tew..arghh!...ehh tetiba macam bosan je,sebab dia adalah boss baru confirm tak boleh lambat kan...ok daaa...


thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

10 comments

  1. Seminggu ini kalau kita perhatikan penuh boleh menjalankan ibadah sunat berpuasa Irda
    Lagi best waktu berbuka sekarang ni cepat kalau di JB ni sebelum pukul 7 dah boleh berbuka.

    ReplyDelete
  2. Tadi sahur makan lauk buka semalam. Ikan merah kukus ngan Nasi. Alhamdulillah....Semoga segala amalan kita diterima ALLAH SWT. Amin.

    ReplyDelete
  3. Teringin juga nak berpuasa sunat kali nih, tapi tahun nih kena surrender dulu atas sebab kesihatan.
    InshaAllah next time =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btw, saya tag Irda utk GA tau ^_^

      Delete
  4. Terima kasih Irda.. Kongsi info yang bermanfaat. :)

    ReplyDelete
  5. perkongsian yang bermanfaat..keep on sharing sis :)

    ReplyDelete
  6. good sharing dear. i lepas habis nifas terus sambung bulan mengambang. -,- nak ganti ganti lagi. dahlah puasa tahun dpan bulan 5 kan -.- cepat je kan babe

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah dpt juga ganti puasa walaupun ada lg 3 hari. sedap makan bubur asyura. ramai yg sedekah di rumah :)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah..sy pose x bngun shur -.-

    ReplyDelete
  9. I love the way u wrote this.

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+