blogspot VS Wordpress:Satu keperluan?atau tidak

20:58:00

 Apabila mengetahui ada sesetengah entry Irda ada picture atau image yang irda upload broken atau tak nampak langsung,menjadikan mood blogging agak kelaut sikit.

Ye lah,blog ni macam dah jadi macam nyawa irda rasanya,banyak bende yang irda share disini untuk bacaan hari tua kelak,ia bukan sahaja sebagai hobi dalam menulis ia juga sebagai karya irda sebagai penulis tidak ternama 

.Menulis dan membaca adalah jiwa irda...Hobi ini tiada harga tapi tinggi nilainya untuk irda.Walaupun blog ni irda rasa ada yang benci irda jadikan ia ruang stalker,irda tak kisah,sebab irda tak membenci sesiapa...irda tetap share apa yang irda rasa,blog ini ibarat rumah irda,orang masuk atau pergi irda ucapkan terima kasih!

Jadi bila perasan ada picture yang hilang,tetiba muncung jadi muncung itik dan kening mula berkerut,bila menggoogle apa dan kenapa,jadi adalah tahu sebabnya sikit-sikit,terima kasih pada blogger yang share info dan ada juga blogger dari kelab blogger+media tolong irda bagitahu kenapa.

Dan ada juga yang mengsyorkan irda tukar dari blogspot kepada WP. BLOGSPOT blog free akan ada risiko kena makan dengan windth atau blog tetiba boleh hilang.haah?aduiii...

Jadi ada seorang blogger kata tukar kepada domain sendiri..lagi berbaloi,kalau tujuannya untuk menjana income dari blog,WP lagi nampak professional.Gambar dalam WP pun lebih cantik dan nampak berkualiti.Untuk membuat domain sendiri cost lebih kurang 150-200 DAN untuk setup lebih kurang 1500.00.

Wahh NOT BAD...irda rasa kalau untuk business atau nampak blog ni lebih professional,yes WP lebih ok,but cost tu satu hal,tapi tak kisahlah kan asalkan ia boleh digunakan dengan berpuas hati.Takdelah sedih-sedih macam ni bila ada entry picture hilang atau tak boleh buka entah kenapa..Tapi kan satu je yang tak sedap domain sendiri ni ada expiry,kena renew at least one year once,betul tak?

Irda just terfikir,"kalau tetiba ajal datang menjemput,siapa pulak nak renew den punya blog?haaa irda memang suka pikir macam tu..haaaa...tulisan ini satu khazanah untuk ditinggalkan,kalaulah tetiba aku mati,satu hal orang nak renew blog aku?kalau blogspot ni takde siapa pun akan renew,selagi carian google aktif,,teruslah blog ni ada untuk dibaca..."

Hemm....so akhirnya irda rasa biarlah blogpsot ni aje..cuma sekarang irda nak cari macam mana cara supaya setiap kali upload gambar,takkan hilang lagi..

ada tak kenalan atau sesiapa yang pakar bab ni?supaya gambar dalam entry kita tidak hilang..

oklah sampai sini dulu malam ni,hari ni takde gambar atau image sebagai hiasan...sedih banyak gambar hilang dalam entry-entry sebelum ni...huhu..



.thank you :)

thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

23 comments

  1. Eh kak Irda, samalah pemikiran kita. Mai selalu fikir kalau tukar domain nanti sape nak renewkan kalau kita mati. Kalau biar blogspot nanti bolehlah parents atau org yg rindu kita baca kalau kita dh tak ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan..hehe...give me five..;)

      Delete
  2. sama lah saya pon. as a nameless writer and write as hobby, saya rasa cukuplah sekadar blogspot yang free ni. ahaha

    ReplyDelete
  3. sama pikiran kita kak... pasal tukar wp tu, ari tu nk tukar da lepas tu bnyk baca org x bayar, hilang blog trus tpksa buat balik.. so stay bloger jak... btw sama la Unni pun mengalami masaalh y sama gmbar hilang klu toturial unni kasi x jadi.. satu cara je ada kak up balik gambar :( unni buat macam tu la ..masuk entry lama cr gambr tu blik upload..huhuhuhu, cara last da tu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue lah bab nak renew tu malas huhu

      Delete
  4. hehe.. nak guna wordpress ni banyak kosnye irda.. and kena pilih dgn organizer yang betul support dia cun.. kos storage, kos bandwith, kos domain.. hoho.. mcm sy sendiri pun guna wordpress juga, apa yg sy lihat sama je dgn blogspot.. dua2 masuk juga ranking ke search engine.
    sy ada guna hosting yg free dgn hosting berbayar lebih kurang jer.. Domain pun ada juga guna yg bayar dan free.. Pro and contra nye benda free ni kadang2 dia pandai tak boleh akses tp kdg2 yg berbayar pun sama juga cuma ia jarang2 je berlaku..

    Ooo kalau gambar tak nak hilang kena upload la irda ke post entry tu.. kalau copy paste link gmbr mmg akan hilang.. so far tak pernah lagi hilang gambar dari post entry..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erima kasih hasif for sharing...appreciated ;)

      Delete
    2. Setuju dengan Hasif.. Reen ada pengalaman menggunakan Wordpress juga. Reen ambil dari Bluehost. Setiap tahun kena bayar rm400 something.

      Lepas tu.. Kos template mak aih. Mahal irda.. Untuk yang jenis suka tukar2 template macam reen, sangat tak sesuai. Satu template paling murah rm80 dan ke atas. Macam blogger, murah je.

      Cuba irda tengok blog Reen, ada nampak macam wordpress x? Eceh ceh ceh. Hehehe sbnrnya, wordpress pun ada je template yang tunggang langgang. Kena pandai pilih macam blogspot..

      Lepas tu kos Wordpress mmg tinggi, banyak pula tu plugin yang nk di download. Pastu kne update.

      Bahagian admin panel, agak pening sikit nak belajar.
      Tak mudah mesra macam blogspot..

      Kalau wordpress tu ok, Reen tak akan beralih arah ke blogspot. Mungkin.. Lain orang lain cara dan citarasa.

      Irda tak nak cuba tukar template?

      Reen pernah ada masalah yang sama macam Irda. Gambar hilang.. Tapi ianya sebab copy paste dari entry Wordpress dan masukkan dalam blogspot.

      Kalau yang memang original upload dalam blogspot, alhamdulillah tak ada masalah..

      Delete
  5. mahal betul eh wp. blogspot ni. memang tak sanggup lg2 dok kena renew jee. kalau tak renew blog akan hilang. hmm same jer. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak mahal juga tu..tp utk business mmg cantik..

      Delete
  6. Akk tak serius pun berblog, so stay tunevje kt blogspot, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe kak...irda suka baca entry akk

      Delete
  7. sebenarnya kalau tengok pada gambar setiap entri irda taklah banyak tapi macam tak logik kalau tak cukup quota.

    tapi tak tahulah kalau entri sebelum ini banyak gambar...

    macam aRz suka upload banyak gambar....

    kalau risau tak cukup width mungkin irda boleh upload ke tempat lain yang percuma dan masukkan ke sini...tapi tak pasti puola tahap kelajuan loading gambar tu nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke...nanti irda nak belajr link ke fb tu ye..tq tq

      Delete
  8. sy dah terlebih selesa dengan blogspot hehehhe

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum kak !

    hee.

    sy tumpg sedih..huhuhu..sy pun x tau..alhamdulillah x pernh jd

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam adik .

      huhu..sedihkan....hiks

      Delete
  10. https://www.youtube.com/watch?v=E_h5TFPfiu4

    ReplyDelete
  11. Pastikan gambar tu betul2 ori awak punya, letakkan propeties gambar..yg selalu hilang tu bila copy link atau copy dr tmpat lain. So far, belum pernah lagi hilang.

    WP? no komen. Ramai kata bagus tapi kita tetap setia lagi dgn blogspot. hehe..

    ReplyDelete
  12. First time dengar gambar dalam blog kita bleh hilang . Macam mana leh jadi macam tue ?

    ReplyDelete
  13. Selamat mlm Irda
    Akak pun suka2 je berblog
    Tapi tang gmbr hilang tu tk faham kenapa jdi mcm tu pulak Irda

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM