Happy Birthday To Me: Impian 2016 Hampir jadi kenyataan

17:07:00



 20 November,

 Janji irda & Impian irda sebelum usia naik lagi satu tangga,hampir menjadi kenyataan.Sebuah nukilan buat mak 

Sempena hari lahir ini
Impian ini adalah pencetus semangat untuk bekerja lebih keras,(memiliki rumah untuk disewakan dan diberi untuk mak)
Sedikit lagi modal impian 2016 completed.

 




Mak,doakan anak ini terus murah rezeki,agar ia sempurna siap dan boleh diduduki dengan segera.
ia bukan kerana pegawai di bank ternama,tidak di ketahui ia juga mengangkut machine coway pacak di pasar malam di tepi jalan,menebar flyers di jalanan,tiada malu untuk mencari pelanggan mencari rezeki halal mengejar impian..Memegang kata2 thomas edison"Kamu adalah apa yang kamu fikirkan"

Ia bukan kerana bergaji 5 angka sebulan,Hanya rm950 di awal pekerjaan 2005,ini kerana memanipulasi kewangan tidak memanipulasi orang,kerana memegang kata2"is not about how much u earn every month,but is about how much u can save from ur income"tidak mengikut resmi biar papa asal bergaya,pakai apa adanya,walau tidak berjenama,asal cantik digaya.akhirnya impian ini hampir terlaksana,tanah ini milik kita,rumah ini dalam proses pembinaanya..dan sedikit lagi modal akan sempurna..aminn

Bahagian belakang rumah,orang sedang bekerja
Mak,
ibarat mengayuh sampan ke muara,biar lambat tak selaju mereka,tapi kalau ada usaha,benar janji ALLAH"tiada yang mustahil pada orang yang berusaha dan berdoa",

hidup tidak berimpian ibarat kapal belayar tiada tujuan.kerana impian membahagian mak,selayaknya anak yang tua,tiada abang mahupun kakak,menjadi ketua untuk adik-adik,bukannya kerana hebat ingin mendabik dada,takkan tercapai apa-apa selain dengan doa mak dan sokongan keluarga..kerana ibarat nasihat mak "orang yang tidak mendengar nasihat tidak akan kemana-mana"

 
Mak,
ini bukan hebatnya seorang wanita,layaknya seorang wanita itu hanya menerima,namun kadang-kadang ada perkara mengajar kita kuat sebenarnya.Dan bukan kerana berasa gah menjadi tangan diatas,tapi ingin rasanya mak duduk sama rendah berdiri sama tinggi,kerana adanya semangat dalam diri,dengan bantuan doa mak yang tak putus-putus atas diri ini,impian ini hampir terbukti.
Sempena hari lahir ini,



Pemandangan belakang rumah sedang dibina.
rumah jiran-jiran

 SUJUD di kaki,mak baca usah menangis ya...
mohon andai rumah ini sudah sempurna,dukung dan sokong lah setiap perjalanan anak selepas ini,andai esok anak ini tidak lagi berdaya untuk berusaha,atau jauh dari mata....ya mungkin jauh dari mata...kita tidak tahu perjalanan selepas ini...
membahagiakan mak adalah kesumat hati dan sebuah janji .Laut china selatan itu buktinya,kerana laut itu juga saksi usia ini masih ada.Terima kasih mak memberi penghidupan ini

Mak,memegang kata-kata Jack MA
25-30 TAHUN kamu bekerja untuk company
kemudian cari boss yang baik dan contohi.Kemudian diusia
30-40 tahun kamu harus bekerja untuk diri sendiri,kembangkan potensi diri.Dan sekali lagi mohon diberi petunjukNYA,DAN mak sokong dan doakan ya..apa jua perjalanan selepas ini..ia tidak akan menjadi apa-apa tanpa doa mak..
Dan rezeki ini adalah rezeki keluarga..

 LIRIK LAGU REALTI INSAN PENCETUS SEMANGAT
Ku layangkan segala anganku
Ku lepaskan semua khayalan jiwaku
Berpijak di bumi yang satu
Memandang tinggi di langit biru


Satu janji di dalam hati
Satu mimpi yang akan ku rai
Harapan ku dalam hidup ini
Ku ingin memgapai cita dan cinta


Ini bukanlah satu mimpi
Atau ilusi dalam jiwa yang sunyi
Ini adalah reality
keyakinan insan yang penuh misi


Satu janji di dalam hati
Satu mimpi yang akan ku raih
Harapan ku dalam hidup ini
Ku ingin memgapai cita dan cinta


Satu satu mimpi di dalam hidup ku ini
Satu satu janji yang ku gapai pasti


Satu satu mimpi di dalam hidup ku ini
Satu satu janji yang ku gapai pasti



2x
nukilan irdagarmin
20.11.2016

thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

42 comments

  1. waaa... alhamdulillah Irda . Bestnyaa dah dapat beli rumah dan hadiahkan buat Mama Irda.

    Kena belajar jadi macam Irda lah. Nadia kena banyak simpan dari asyik fikir nak travel je kan . Thanks for sharing this for motivation =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel pun bagus dear,luas perjalanan bertambah pengalaman,pengalaman tak boleh dibeli dengan wang ringgit tau...:)heheh

      Delete
  2. Bahagianya seorang mak kerana kasih sayang seorang anak, kerana anak itu membuatnya rasa bahagia dan menghormatinya, dan bahagianya kita kerana masih punya seorang ibu utk kita taburkan bakti kepadanya...
    Selamat hari lahir Irda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah puji syukur pada ALLAH KAK..moga mak irda dipanjang usia,belum cukup rasanya irda membalas jasa mak..walaupun kami selalu tak sama pendapat,tanpa mak siapalah irda

      Delete
  3. alhamdulillah berjaya memiliki rumah besar bkn smua org dpt peluang tu. doa ibu penting. lps ni kena kurangkan travel rsa byk sgt duit terbuang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan begitu dear,travel pun bagus..cuma macam irda akan travel juga lepas ni lepas impian 2016 ini tercapai...insyaALLAH kalau ada izin ALLAH nak travel seluruh dunia..dan abadikan di blog ini

      Delete
  4. Alhmdullilah. Seronok nampak irda boleh menghadiahkan rumah kepada mak. Cantik rumah irda :)

    Impian memiliki rumah perlu difikirkan drpd nak berjalan dan shopping je kan. Thank you irda :)

    And today is your birthday? Happy birthday irda! 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sayang..irda berkongsi untuk manfaat bersama...ada yang baik ambil lah contoh teladan,mana yang tidak maafkan irda..irda pun manusia yang kadang-kadang lupa...moga siqah baik2 dan sihat selalu ya..i love reading yours :)

      Delete
  5. alhamdulillah murah rezeki. saya pon punya impian nak hadiahkan something big as a house untuk mak saya. semoga bakal termakbul macam irda. amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin dear...insyaALLAH impian akan jadi kenyataan jika ada usaha ke arah itu..usaha buat baik banyak-banyak dan be nice to all people..mereka akan sama2 mendoakan kita..insyALLAH..

      Delete
  6. Assalamualaikum Irda
    wah untungnya emak Irda punyai anak yang baik hati macam Irda ni
    semoga Irda terus jadi anak solehah yg berbakti pada ibubapa ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak noor...kak noor apa khabar?irda suka baca n simpan resipi2 kak noor..alangkah bahagianya anak2 kak noor sebab ibunya sentiasa ada resipi yang begitu menyelarakan..terima kasih kak noor atas doa itu...dan irda doakan juga dimana kak noor berada sentiasa dalam rahmat ALLAH sellau..salam syg dari kak noor...

      Delete
  7. Assalamualaikum Irda,

    (This should from my page)
    Terima kasih mendoakan saya. Terharu jugak. Saya harap tak lupa update entry. Biasanya se minggu sekali. Harap2 ada kesempatan. Ole-ole tu boleh difikirkan. Bukan masaalah besar. Harap ada kesempatan di sana dan sesuai jadi cenderahati. Irda, cendera hati yang terbaik sebenarnya datang dari hati, bukan dari negara matahari terbit.

    Entry Irda kat atas tu saya wajib baca. Sempat baca sikit and will continue reading it at home. And i'll comment later. Love reading yours.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih tuan diatas kesudian membaca entry irda

      Delete
  8. Alhamdulillah. Tibe rezeki dari Allah. Kena banyak bersyukur sebab ramai orang tak cukup makan kat luar sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur ALHAMDULILAH...terima kasih ALLAH yang sentiasa memberi limpah dan rahmatnya ..alhamdulilah

      Delete
  9. Happy Birthday...cantik rumah yg Irda bina, Alhamdulillah, memberi hadiah pada ibu yang melahirkan sangat bermakna..jasa ibu mmg tidak terbalas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak...ALHAMDULILAH :)

      Delete
  10. Alhamdulillah..Syukur kepada ILLAHI atas segala banyaknya rezeki yang diberi. Tapi..tanpa usaha yang bersungguh sudah pasti agak sukar untuk mengecapi apa yang diimpikan. Nany doakan mak Irda dan Irda satu family sentiasa di bawah rahmat ALLAH. Teruskan usaha mu itu...InshaALLAH..semoga kita semua diberi 'rumah' di Jannah nanti. Last but not least... Happy Birthday Irda. Muahsss!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMIN...moga kita semua berpeluang ada rumah yang indah di jannah..Terima kasih dear..:)muahh..hugs

      Delete
  11. happy birthday my dear...
    i am so proud of you, my dear...
    kalau kita niat buat baik untuk mak ayah kita, InsyaAllah, Allah akan permudahkan segalanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq my dear sis wahida..appareciate :)..insyaALLAH semua dari kita adalah anak2 yang baik..moga nanti kita juga dikurniakan anak-anak yang baik..insyaALLAH..

      Delete
  12. happy bday dear, untungnya mak irda. tahniah dear sebab dah gembirakan hati seorang ibu

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ RAIHANAH...alhamdulilah...:)

      Delete
  13. happy birthday be happy.. semoga tercapaki impiannya.amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh typo lak hehhe sorry #tercapai

      Delete
    2. hehehe..tq cik itah...moga itah juga mencapai apa yang diidamkan dalam hidup ini ya..amin

      Delete
  14. wah !! cantik plaster cieling tu irda.. hee~ selamat berbahagia pada umur baru.. semoga dilimpahi rezeki seluas luasnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. irda serahkan mak yang pilih plaster ceiling tu...huhu...terima kasih awak..terima kasih sangat..:)moga awak juga murah rezeki...salam ukhuwah dear

      Delete
  15. Alhamdulillah.. In sya Allah.. Niat yang baik akan dipermudahkan oleh Allah.

    Irda.. Selamat hari jadi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi reen:)...tq so much my dear reen yang comel..heheh

      Delete
  16. Irda, i read yours as promised earlier. Hebat. Mother truly is everything. Saya tunggu entry irda seterusnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih tuan...sy tidak hebat..cuma semangat sy kuat..hehe saya masih belajar tentang kehidupan ini

      Delete
  17. tahniah sis irda!

    anak yg solehah :)

    doa ibu adalah segalanya dlm hidup kita kan. semoga segala impian irda di permudahkan, insha allah. aamiin!

    ni kali pertama ke blog irda, nampak byk pencapaian yg membanggakan.. dlm bidang pekerjaan.taahniah!

    pengawai bank impian ku juga dulu..hehehe...

    done follow !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq so much dear..i follow u back..hehe.enjoy reading your entry :)

      Delete
  18. dengar bait2 lague dlm u tube tuhhh..deep!

    ReplyDelete
  19. Happy belated day Irda..lambat berkunjung blog Irda, terharu pulak membaca entry ni..dup dap dup dap jantung hermm.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih tuan.....dah kenapa jantung tu?heheh

      Delete
  20. Alhamdulillah..tahniah kak ! sejuk perut ibu mngndung and..yeah lagu tu..lagu orientasi masa dip sy..hahaa..

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM