Jalan-Jalan Japan:Shopping bujet tapi berkualiti.

20:59:00


Hi readers,

Siapa pernah dengar kata-kata ni

"Biar Alah membeli menang memakai" MAKSUD nya biar mahal sikit tapi bila pakai tahan lama.Tapi dengan keadaan ekonomi sekarang irda ubah sedikit frasa itu

"Nak memang membeli,nak menang memakai".Lagi murah lagi suka,tapi nak juga berkualiti.Siapa yang macam irda kalau nak shopping je tengok bujet,tak pun tunggu gaji dulu.?

Tapi kini tidak lagi,shopping bukanlah satu perkara yang perlu peruntukkan banyak,Dengan RM100 sahaja kita boleh beli untuk untuk satu family dengan wujudnya konsep shopping preloved  dari Jalan-Jalan Japan.

Walaupun preloved,tapi barang-barangnya masih baik untuk digunakan.Walaupun kita berkemampuan dan ada bujet lebihpun,beli barang preloved bukanlah lowclass ,tapi itu namanya berbelanja dengan bijak.

Bende kalau kita beli mahal pun esok-esok rosak jugak,baik duit tu simpan jadikan"gemuk"dalam investmentke,simpan dalam tabung haji ke,jadi bende yang kita nak pakai hari-hari ni biar murah tapi berkualiti.Jadi kedai mana yang boleh dapat macamtu?harga murah giler,kualiti barang"baekk"punya..hehe ?HAAA....jalan-jalan japan ada jawapannya

Seperi entry irda sebelum ni tentang kedai ini .baca sini jalan-jalan japan.

Jadi Weekend hari tu irda dan cici ke onecitymall di subang sempena press conference  kedai preloved Jalan-jalan japan.Owner kedai ni (Bok marketing sdn bhd)actually sudah ada restaurant di ground floor onecitymall,Sebelum naik ke kedai kami diberi briefing tentang jalan-jalan japan dahulu di restoran tersebut.

Briefing from JALAN-JALAN JAPAN

Untuk pengetahuan,semua barang-barang preloved melebihi 10,0000 banyaknya .Ia sudah dibersihkan dan dicuci dengan pencuci khas dan jika ada satu butang baju tercabut pun akan dibuang semua butang dan diganti dengan butang baru.Mereka menggunakan pembersih khas untuk mencuci semua item.

Barang-barang yang dihantar dari jepun ni juga akan sentiasa ada stok dari sana.Maknanya barang sentiasa datang dan pergi.Hari ni datang esok akan ada lagi jenis yang lain dan fashion yang lain.

Selepas briefing kami menikmati lunch di Jyuhachi Ban-Ramen & Japanese Fusion.




 

 
Masa irda register,selamber jer irda tanya"kedai ni halal tak?"Hehe..penting tu.First time kot makan kedai jepun.walaupun semuanya menyelerakan dan nampak tiada keraguan,tetap tekak makan fruit je..

Sambutan bagaikan vip:Mereka akan wish "irasshaimase"mean "selamat datang"Irda jawab balik"arigato gozaimasu"sebab itu je tahu..
Tetiba irda rasa catwalk semacam,bila masuk disambut dengan begitu meriah

Keterujaan cici ,eh irda pun teruja tak nak ngaku lak...  bila tengok kedai ni ,omakk besarnyaaaa....Kedai preloved pertama di Malaysia yang begitu tersusun dan nampak indah di pandang dari jauh.Kami disambut bagaikan VIP walaupun poket takdelah penuh sangat nak shopping,tapi terasa kedatangan kami bagaikan artis disambut macam tu.blushing akaks..

Besar kedai ni,nyesal irda datang pakai tumit tinggi.Penat tawaf satu kedai,tapi serius walaupun penat,tak terasa sangat sebab mata tertumpu pada barang-barang
Pertama kali melangkah ke preloved shop jalan-jalan japan,irda tak pening,semua tersusun rapi,bahagian baju kanak-kanak,bahagian baju lelaki dan wanita,handbag,barang budak,mainan kanak-kanak,pinggan mangkuk dan ada juga barang-barang perabot ,dilabelkan dan disusun di kedudukannya dengan begitu sistematik.Jadi takkan peninglah kita nak mencari barang-barang.

Kedai jalan-jalan japan ni,tiada habuk ,pengudaraan kedai yang nyaman dan tiada bau yang tidak menyenangkan,irda rasa seperti shopping di pavilion je bukan di kedai preloved.heheh

THE "Bosses"

Untuk info,setiap barang yang anda nampak ia hanya ada satu sahaja,tiada warna lain,tiada saiz lain,kalau nampak satu kasut tu berkenan,tapi tak muat,janganlah tanya adik salesgirl tu"ada size lain tak".

Whatever you see,only that one.no other size,no other colour.So kalau ada yang berkenan ,grab je ok..jangan tunggu-tunggu,sebab bila-bila masa sahaja barang tu akan hilang dari tempatnya bila ada orang lain dah ambik dulu.'

Jom irda bawak anda cuci mata..kuatkan iman tau,takut lepas baca entry irda ni terus serbu kedai..heheh..

First step:ada kimono,tapi dah ada orang lain ambik dulu,melepas irda,baru nak pakai nak jadi ala-ala "osyin"

HANYA RM:40
Kalau bawak anak,pasti part ini anda akan berhenti lama.Confirm..ala tak mahal pun,beli je

Perabot pun ada tau..ada meja tu kayu dia kukuh sangat,RM50-70 SAHAJA
 

Dulu beli carseat alya di baby shop,tapi  tak digunakan sebab dia tak nak duduk dalam carseat.Jadi pada yang ada anak baru nak ajar duduk carseat,beli yang ini pun ok.

 
 PEMINAT GOLF .ADA BAHAGIAN ANDA

PEMINAT ALAT MUZIK?INI BAHAGIAN ANDA JUGA
20 hari bekerja,sehari satu handbag,why not?serendah RM10 SAHAJA,kena pandai cari dan pilih.RM20,RM40 dan macam-macam lagi .
 


 

RM20 ONLY
 

DAH HABIS BAHAGIAN INI..ADA PULA BAHAGIAN LAIN..JOM TERJAH LAGI..

FOR KIDS
 
 


KELUAR BAHAGIAN KANAK-KANAK,MASUK BAB MAK-MAK PULAK


 
 

 

WOWW..ACTUALLY BANYAK LAGI BARANG-BARANG YANG MENARIK,TAPI IRDA TAK SEMPAT NAK SNAP SATU-SATU,SEBAB TAHAP "KEGELOJOHAN" UNTUK MEMBELI MENGATASI TAHAP "ALERGIC" NAK BERGAMBAR..HEHE.Anda datang je,pasti puas hati...

Tapi percaya tak barang-barang disini serendah RM6 SAHAJA!Mahu tak tersembul biji mata hitam menengok harga pasar malam,tapi barang taraf shopping mall.. githew!.sesuai lah dengan hastag#hargagiler

Bukan harga je giler,irda pun rasa nak giler bawak trolley,dah penuh trolley,bawak luggage pula.Staff jalan-jalan japan juga sangat peramah"puan nak saya bawakkan trolley?trolley puan dah penuh,boleh saya bagi satu trolley yang lain?"eh sweetnya ekau dik..toksahlah tambah trolley,takut akaks tak nak balik dok shopping sampai malam..:)

Tahniah atas idea ini jalan-jalan japan,anda mampu memberi senyuman pada rakyat Malaysia.Zaman sekarang banyak barang naik kan?gaji kita sahaja tak naik-naik,jadi konsep shopping di jalan-jalan japan akan membuat anda mampu membeli-belah  bila-bila masa sahaja tanpa perlu fikir bujet bulanan.

preloved shop Jalan-jalan japan yang sesuai untuk semua golongan,officewear,perkakas dapur,hiasan rumah,travel lover,sport lover,musician ,handbag lover,semuanya  ada 

WOW!.itu je lah boleh cakap.Jalan-jalan japan memang bagus,sangat bagus,barang masih berkualiti dan yang penting" ia bukanlah satu tempat shopping yang anda perlu fikir banyak kali,lepas shopping nak gigit jari,tak perlu lepas shopping kena makan maggi tunggu gaji,atau lepas shopping rasa nyesal apa aku beli ni,tapi trust me,di jalan-jalan japan dengan RM100 pun boleh dapat barang  satu trolley!..Tak percaya?cubalah datang..

Sebab irda macam tak percaya irda bawak satu luggage penuh dengan barang-barang dengan limited bujet only.First time dalam hidup lepas shopping masuk dalam luggage

Bawak penuh satu beg...
CICI pun boleh tahan sampai tak cukup tangan bawak balik barang

Jadi jemput datang ke preloved shop jalan-jalan japan onecitymall,parking sini murah je tau,satu hari hanrya RM2,sebelum shopping boleh nikmati menu  ala-ala jepun di restaurant jepun Jyuhachi Ban-Ramen & Japanese Fusion..Lepas makan baru lah shopping di kedaI JALAN-JALAN JAPAN..Haaa baru lah feeling-feeling di jepun gitu:)

Kalau orang tanya nanti"eeh cantiknya beg ni beli kat mana" JAWABLAH "aku beli masa pergi  jalan-jalan japan "...haaa bukan kita tipu kan..kita cakap masa pergi jalan-jalan japan,bukan kita cakap beli masa pergi japan...hehehe ada beza tu.. pychology berbual gitu..:)

Jadi tak tahu pergi mana shopping dengan limited bujet anda?Preloved jalan-jalan japan adalah pilhan yang sesuai. "irasshainamase" :)

 
Lokasi Level 1A, One City MAll, USJ Business Hour : 10.00am - 10.00pm Fcebook : Jalan Jalan Japan Instagram : jalanjalanjapan

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Grand opening 18th November 2016
10am-10pm

Level 1(A) Block A,Sky park@ One city
Jalan USJ 25/1A,47650,SUBANG JAYA SELANGOR

FB:Jalan Jalan Japan
Insta:jalanjalanjapan
Lokasi Level 1A, One City MAll, USJ Business Hour : 10.00am - 10.00pm Fcebook : Jalan Jalan Japan Instagram : jalanjalanjapan

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Lokasi Level 1A, One City MAll, USJ Business Hour : 10.00am - 10.00pm Fcebook : Jalan Jalan Japan Instagram : jalanjalanjapan

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Confirm #hargagiler.




thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

22 comments

  1. telan air liur tgk.. bkn sbb makanan tu tp barang2 tu, hhahaha siap kna suruh tambah troli tu, mainan jiwa btl!! Suami pun blh gile ni kak kalau ikut shoping sini.. hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unni,
      Dulu bila isteri saya shopping,
      saya tidur dalam kereta.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Irda,

    Terima kasih beri pandangan di page saya tapi saya bukan penulis. Setakat dapat mengajak pembaca memikir di sebalik pandangan saya. Irda punya page pun baik juga. Saya dah baca dua atau tiga entry. Yg paling saya suka cerita irda di indonesia.

    Jangan segan singgah di blog saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kembali tuan..insyaALLAH MASIH ada entry pending di indonesia...

      Delete
  4. sy bukan janis yang suka shopping tapi bab makan yes..hehehhe nampak sedap menu lunch nyummyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak sedap..tp i just snap photo :)

      Delete
  5. wahh gambar I pun ada hehehe.

    btw i memang takleh lupa kedai tu babe. rasa nak pergi lagi. taktahan

    and you know what? I excited sangat kat handbag area sampai lupa amek gambar. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. confirmlah pic u ada bee..tanpa u manakan i ada disini..:)

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Irda, saya tinggal di shah alam. Tak jauh dari situ. Saya pun kerap lalu situ. No worries, saya akan singgah jugak bukan unuk membeli tapi tertarik dgn yr presentation ni. A Very good show.

    It happenes that i am going to japan shortly, so nak cari idea apa yg boleh saya dapt di jepun nanti.

    Salah satu tulisan irda yg menarik. Thanks.

    ReplyDelete
  8. bestnya !! patut pergi ni

    ReplyDelete
  9. wahhh...sana sini org duk update jalan2 japan ni...
    tak boleh jadik ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..cepat2 jgn lepaskan peluang

      Delete
  10. Sampai berpulih ribu barangan terpakai kat sini ya. Hehe. Banyak bebenau

    ReplyDelete
  11. Alaa...jeles nya dapat gi ngan Cici! Nak join gak. Hahaha!!! Eh...Jyuhachi-ban tu sedap tak? terliur gak tadi tengok tapi lalu ajer la. Ade kedai art and craft menjahit kat situ sebenarnya. Epal Store. I belajar menjahit kat situ la. Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke...suka tengok hasil tangan u..cantik sangat..i rasa sedap kot..sebab i tak makan sangat japanese food ni..hehe

      Delete
  12. Besar tempatnya kan Irda. Rambang.. Rambang mata nengok nih

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM