Instagram

18:00:00

 Nak tahu tak,irda baru ada instagram.Kalau dulu bila kawan dok update gambar di instagram .irda tengok je..


Irda dari dulu ada facebook je,itupun banyak tulis panjang-panjang,Pernah ada twitter,tapi sekejap je,cam boring.Then pernah install wechat,telegram.tapi macam pening bikin semak,jadi irda just focus media sosial facebook dan whatsapp sahaja..itupun dari dua telefon,irda focus satu telefon dua simcard dan satu wassap je..sebab?bila dua telefon,irda careless,selalu tertinggal phone..hikhik..

But this year,irda dah tersignup instagram..tahu kenapa?sebab untuk kerja blogging dan marketing,instagram dah satu jadi medium keperluan/Sudahnya macam "tersyok"edit gambar sendiri kat instagram.irda pun belajar lah up entry dan photo...ehh lawa pula gambar kat insta ni..kahkah..booo....Tapi still sayang kat facebook,double sayang kat blog.

Tahu tak kat instagram kita boleh beli follower?hehe..ini paan dan fatah lah yang ajar ni.Diorang kan major business online dan instagram adalah medium utamanya.Then irda tanya penting ker ?diorang sebulat suara cakap..pentinglah!!..OH YEAHH..nak beli follower untuk nampakkan trafik business kita kencang..tapi sampai sekarang irda tak buat lagi..takpelah,biarlah follower yang ada tu..krik krik...tapi one day ok kot,cam malas nak beli."follower"for marketing purpose.huhu..

Irda percaya satu perkara,dalam business online,bilangan follower atau likes,belum tentu menjamin kesuksesan satu-satu business,selain pemberian rezeki dari Allah.

Ya boleh corakkan business tu,kadar promosi yang tinggi dan iklan berbayar,but trust me,dalam business jangan lupa laksanakan amalan"menjemput rezeki"..yang lain-lain itu hanya usaha,tuntas penentuanya:Hanya DIA


Walaupun sesetengah job untuk blog,diorang minta kita punya bilangan follower,im ok to tell you my instagram follower krikkrik baru 100 lebih je..tak kisah lah tak riban-riban macam orang lain..tak kisahlah..rezeki kan dari ALLAH,malaslah nak terkejar-kejar,buat ikut syarat je...hehe,dapat alhamdulilah,tak dapat,its sokay...mokcik ok je!

Haaa punyalah irda sekarang malas nak terkejar,nak santai and enjoy ja..malas nak serabut..

im learning to enjoy every minute and im learning to be better muslimah(hukhuk,nak kejar dunia sampai mana sangatkan.lango je,hikhik,,baru lepas tengok penggali kubur,insaf sekejap),even people say sometimes i gila-gila,haa jangan tak tahu semakin berusia,semakin cool tau.ceh!

ok daa.
ehh nak bagi tahu juga my instagram id:irdagarmin..:)





thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

10 comments

  1. beli follower tu untuk nampakkan bisnes kita kukuh ramai likers je, tapi kalau bnyk follower nyata lagi best, sebab tu calon2 pelanggan, hihihi. eh tu pendapat saya je...sy tak bisnes pun,hehe... semoga bisnes kak irda bertambah maju...

    ReplyDelete
  2. sekrg ni, media sosial penting tuk business..
    takde insta, facebook pun jrg buka..

    ReplyDelete
  3. Yeah!! Sha add tau..
    Sha nya IG kasih_shadz

    ReplyDelete
  4. Hakak pun ada insta juga Ida tp tak berapa nak aktif. Buat jangan tidak kata orang...

    ReplyDelete
  5. Kadang yang slow...yang santai tapi istiqhomah itu yang meletopssss..amin... :)

    ReplyDelete
  6. Betul.. Reen setuju dengan apa yang Irda cakapkan tu. Lagipun, rezeki memang terletak pada Allah.. Kita hanya perlu usaha.. Doa.. Tawakal.. Ikhlas..

    Instagram sama saja sbnrnya macam Facebook dan mana-mana media social yang lain. Tak semestinya kita ada ramai friends, ramai followers, ramai like page kita.. Dan sale meningkat. Tidak..

    Ada yang followers instagram 20k, tapi sale? Lebih kurang macam followers yang hanya 1k sahaja. Same seperti facebook page, group atau friends..

    Mungkin facebook friends ada dalam 1,5k..tapi bila buat sales, nak dapat 100 friends dalam tu yang supports bisness kita pun belum tentu lagi..

    ReplyDelete
  7. saye lagi suka kalau follower tu follower nyata. :) apapun gudluck sis :)

    ReplyDelete
  8. sy pun br je dgn ig ni...x de laa aktif mn pun sesekali je...

    ReplyDelete
  9. I sukaaaa IG compare to FB sebab entah macam tak semak kot. FB ni kalau nak tau berita semasa lah. IG more to photography skills , view, semua lah.

    Teringat masa IG hanya untuk Apple dulu. I pakai BB so kena pinjam hp Ocin tiap kali nak online IG hehe. nasib baik dia buat untuk Android jugak

    Btw, yeah penting beli follower tu. Bukan saja beli follower, akaun pun ada orang jual. Tapi I tak pernah tanya lah berapa.

    kekadang job blog pun requirement ialah follower IG 5000 ke atas. pheww.

    ReplyDelete
  10. yeahhh dh pollow irda. heheh

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM