Ajaibnya Bersedekah:Saguhati artikel terbaik

08:06:00



As salammualaikum,salam pagi sabtu,irda menulis di luar kuala lumpur pagi ni.

Semalam irda happy sangat bila dapat result pemenang penulisan artikel :artikel bulan Nov 2016,(baca sini,tentang minyak hesba asmak,merawat asma ).Walaupun irda bukanlah pemenang hadiah utama yang dapat reward RM2K,tapi hanya pemenang sagu hati,tapi still rasa happy sebab ini hanya cuba-cuba.Mengolah idea dalam 30 minit,letak video dan dihias dengan copy paste photo,dengan sedikit info dan susunan ayat,akhirnya dapat juga irda hadiah walaupun saguhati.Hehe,happy tau...bukan kerana rewardnya,happy sebab hobby menulis memberi sesuatu.Orang appreciate tu yang terharu.
Alhamdulilah..pembuka tirai rezeki blogging di 2017.


Sebenarnya ,semalam sebelum keputusan ni dapat.Mak ada bagitahu pasal kenduri di rumah cousin.Kenduri naik rumah baru.Dah menjadi adat kami dalam keluarga ,jika ada kenduri rumah baru,sedara mara terdekat akan bagi sumbangan untuk fully furnised,sebab kenduri tu agak jauh,irda hanya wakilkan mak untuk pergi.

Lagipun bulan january memang susah irda nak ambil cuti,boleh je ,boss akan luluskan.tapi irda yang tak nak,sebab bulan ni sangat busy.Lagipun next week dua hari kena training(portfolio training).Jadi jadual agak padat.

Sebagai sumbangan,irda berikan sejumlah wang pada mak untuk diberikan pada cousin.Mak cakap kenapa banyak sangat.Tapi irda yakin ada rezeki lain.Lagipun cousin irda ni ada 3 orang anak,business baru nak sukses,dulu dikira susah lah jugak,setelah 10 tahun buka kedai,berusaha keras siang malam,alhamdulilah business dia makin maju,dan dapat pula buat rumah tanpa loan.im proud with her.Bukti orang yang tak henti-henti berusaha,ALLAH tak kejam.Dan ALLAH juga tidak akan merubah nasib sesuatu kaum jika dia tak nak berubah.Jikalah cousin irda putus asa,dan tidak berusaha keras untuk merubah nasibnya,pasti sampai sekarang masih di takuk lama.

Benar janji ALLAH,jika kamu memberi,Allah akan gantinya.Lepas je irda bagi mak duit tu,esoknya iaitu semalam,terus dapat result ni,guess what?jumlah wang saguhati ni sama nilainya dengan apa yang irda bagi pada mak untuk cousin.Allahuakbar...syukur...

Sebenarnya kadang-kadang irda bukanlah pemurah sangat,kalau nak bagi dekat peminta tepi-tepi  jalan tu selalu je hati berkata-kata,apalagi banyak terbaca pasal sindiket .Tetapi hari jumaat tu,irda terbaca satu artikel dari blogger cikgu"kalau nak memberi,beri dalam dompet paling besar nilainya".

Nanti di lain entry irda story tentang memberi pada peminta di tepi jalan,dan apa yang ALLAH balas cash terus.

p/s

Sebaik-sebaik memberi adalah untuk ibubapa,adik beradik dan kaum keluarga terlebih dahulu.




thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

10 comments

  1. Tahniah Irda...hadiah saguhati utk srtikel terbaik dah bagitau ke? masih tunggu feedback dr MHAM..baiknya hati Irda ye..semoga dimurahkan rezeki selalu :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. terima kasih tuan..sy cuba memberi komen di ruangan tuan,tapi macam tak berjaya.hikhik

      Delete
  3. alhamdulillah..Allah Maha Baik

    waiting for ur next citer tu..tak sabau nak tau kisah tu..

    ReplyDelete
  4. eh lupa nak wish..congrats!

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah usaha sendiri nk dptkan rumah. ok tu tak perlu buat loan bagai. kekadang terasa nk derma walaupun sikit tp fikir sendikit. huhu. kt rumah pun perlu sedekah utk ibu2 bapa :)

    ReplyDelete
  6. Tahniah Irda. Sokong sangat...kalau ALLAH S.W.T nak tunjuk apa saja kat kita anytime boleh kan? Kun Faya kun! :)

    ReplyDelete
  7. tahniah akak syg :P Allahmdulilah rezeki... blog akak nmpak baru je...

    ReplyDelete
  8. yeayy tahniah babe. semoga bertambah rezeki you

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM