Banking:Skim rumah pertama

18:45:00

Assalammualaikum readers,

Short entry for tonite,i m super tired,banyak perkara nak update dan banyak collaboration review masih pending entry,this morning pun sibuk-sibuk di putajaya ,kemudian masuk office,sibuk-sibuk sampai petang,laa ni di rumah sibuk melayan anak sambil menaip sekejap.

.i terima banyak soalan,walkin dan melalui hp,till now still ada orang wassap me at 8:30pm just for inquiry housing loan,adeih.!.Oh dear,can u wassap me tomorrow?,i m really sorry,tak larat membalas.Hopefully siapa yang mencari info ni dan terbaca entry ini ingin bertanya,please directly call me ya.InsyaALLAH,i will help you.

100% loan skim rumah pertamaku,ni yang banyak datang tanya di bank.So tonite i short entry kan sedikit info untuk maklumat ya.Further info boleh call me,free consultation insyALLAH.i KERJA lilahitaALLAH,i tolong u,rezeki ALLAH hantar dalam pelbagai cara,But please respect my time,call during banking hours ya.

Key Features:My First Home Scheme

*Only For Malaysian citizen,PR not allowed
 *First Time Homebuyer
 *Not exceeding 35 years at the time of application(age next birthday is 36 years or less)

Purpose:

 -Purchased of completed or under construction completed residential properties.Landed or non-landed(from developers or sub-sale)for residential purpose only.

-EXCLUDE resort home,shophouse and SOHO

-Only first party charge allowed.

-Under construction  property by individual/appointed contractor is not allowed.

-Malay Reserved Land is not allowed by the Bank under this scheme.

Property Value:RM100,000.00-RM500,000.00

Location:All arears located in Malaysia

Type of facility:100% Term loan/financing only.Flexy and OD is not allowed.Financing of MRTA/MRTT,legal fees and valuation fees is strictyly not allowed under this scheme.

Employment:Confirmed employee with minimum employment of 6 month with same employer are no longer applicable.

Income qualification:Each applicant income not exceeding RM5000 per month.The income can include overtime and fixed allowances.

if overtime and /or fixed allowances income are to be used for computation of DSR,SUCH INCOME MUST BE RECURRENT AND BE SUPPORTED BT THE PRECEDING 5 TO 6 MONTH'S PAYROLL SLIPS,The average o the overtime/fixed allowance income for the preceding 5 to 6 months will be taken into account for calculation of DSR.

Ok readers ,thats all for tonite,if u all mencari-cari banker yang boleh process housing loan,Then uols bekerja atau stay area klang valley,please call me.InsyaALLAH i will proceed my level best.But to be honest,i jarang-jarang process scheme rumah pertama ku.More to 90% housing loan,sebab potensi nak lulus tu lagi senang...

Image may contain: 4 people, people smiling
My chinese Friend,Sempene CNY ni belanja pic ni sebagai hiasan:Happy CNY leng lui..

thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

5 comments

  1. bagus jg ada 100% loan, landed house sekrang mahal bebenor kt lembah klang, nk sediakan 10% tu pun seksa, belum lg lawyer fee..EPF pun kekdg tak cukup..kena menabung time study, tapi lepas study nk bayo hutang PTPTN pulak..huhu..

    ReplyDelete
  2. Betul juga yg ini more pada mereka yg masih mudalah Irda sebab kalau yg usia dah 30an rata-rata dah ada rumah sendiri. Tapi yg kesian yg muda-muda pulak ramai yg income tak stabil lagi.

    ReplyDelete
  3. Kalau boleh nak beli rumah sekarang juga apakan daya hutang menggunung..hahaha

    ReplyDelete
  4. Saya dah share kan kat kawan2 saya yg tidak ada kemudahan loan jabatan.

    ReplyDelete
  5. Very nice info irda. Nak beli tapi masih tak mampu. Kena settlekan hutang2 yang ada dulu. sobs

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+