I'm Nervous! Dilema...

21:09:00

  "..........Masalah yang melanda umat manusia yang paling rumit adalah yang melibatkan hati dan perasaan,kadang-kadang ia bertindak menyokong ,kadang-kadang ia menentang kita"Imam Al-GHAZALI.

I'm Nervous! Dilema...
sumber:Ustad pahrol Mohamad Juoi
 Salah satu sebab bila kawan-kawan lama ajak join bank competitor,bukan sorang malah ramai,termasuk exboss ,adalah kemalasan nak update resume,kemalasan nak cari gambar ukuran pasport yang baru.Dan kemalasan yang amat sangat bila nak menghadap orang yang nak interview.Itu salah satu sebabnya.

I'm Nervous! Dilema...
Ketika aku mengejar dunia, kematian sedang mengejar ku. Hati ini masih tak mampu mengucapkan, "selamat tinggal dunia ku...selamat datang kematian ku."Ustad Pahrol Mohamad Juoi

My resume  not so attractive.Takkan nak show off dengan SPM Gred 1,dengan PMR straight A tu je,then dengan diploma ntah apa-apa tu dan ada ACCA(CFAB ICAEW) itu pun sponsor by bank  entah apa cite paper tu.huuuuu.(nasib HR tak suruh bayar course tu lagi,rasanya HRku nak buat amal jariah kot,buat tak tahu je--ini buat I sayang bank..). Then takkan nak cerita kat situ i dulu budak pandai(angkat bakul,selalunya interview untuk kita angkat DIRI masuk bakul),Dulu I dapat offer medic atas cerita-cerita sedih tak amik pun course  medic tu,Kalau tidak mesti aku dah jadi doctor pakar sakit puan yang bertauliah sekarang (tangan ke bahu,mata keatas please)

Then i kahwin awal?(Ini jodoh awal ni,)tolonglah faham..hahaha...dah ada orang sibuk nak kahwin cepat-cepat,kahwin jelah kan..kan dah takde orang nak susah pulak...sebab tu tak sempat jadi doctor sakit puan,tapi i dah dijadikan "puan"oleh encik husband!iskk...bagilah title puan sri ke,datin ke.Bila i tanya husband,kenapa nak cepat-cepat sangat kahwin ni..."Nanti mama pinang YB kj..melepaslah "cehhh!..tahu pulak dia   I fanatik KJ..tapi dulu KJ takde FB...if not mesti ada synopsis cinta muka buku...yuhuuu..jauhnya berangan..Sorry YB...Huhu....

and umur 22 kawan-kawan kat universiti ,I dapat title mak dah..i kat rumah sukat susu anak..kawan-kawan kehulu kehilir bawak buku,i bawak pampers dan botol susu...?bila gathering je i kendong anak sekali .haha..by the way...i tak kecewa pun..sebab?percaturan ALLAH itu indah...dan sekarang i beryukur dengan semua ketentuan ALLAH.anak i dah besar,kerjaya lebih kurang sama je dengan kawan-kawan yang meniti tangga universiti..ALhamdulilah....

kawan-kawan satu team debat,bila diorang aktif berdebat dan perwakilan  pelajar diuniversiti siap update i"bestnya kalau ko ada join kami"tapi sekarang bila i jumpa,ada juga yang jadi ejen insurance,ejen hartanah dan bila cerita-cerita balik,perjalanan kita tak sama,tapi akhirnya kita bertemu di bidang yang sama..indah bukan?

solusinya:Jika aku pernah kecewa kerana sesuatu,teruslah bersangka baik dengan takdir ALLAH,kerana mungkin ada lebih baik menanti dalam hidupku.Kuncinya?berusaha mencari ilmu tanpa putus asa walaupun jalannya tak sama dengan orang lain.kerana yang berbeza dari orang lain dan tidak mengikut keterbiasan itu adalah unik!

Syukur..now i pun takde hutang pendidikan...alhamdulilah...

(Riwayat Dailami)
Allah telah berfirman :tanda pengenalan hamba-hambaKu terhadapku ialah hatinya sentiasa bersangka baik terhadap ketentuanKu,tiadalah dikeluh-kesahkannya hukum-hukumKu,tiadalagi dirasakannya lambat kurniaKU dan mereka senantiasa malu untuk berbuat maksiat"

 i takdelah cite-cite sangat nak jadi doctor,cuma bila dapat course tu terasa macam nak tengok balik result i,layakkah ? ..hehe.i lagi suka jadi kaunselor or lawyer actually.Dulu masa subjek sains,bila masuk makmal i akan orang terakhir masuk,i tak suka keje-keje details,buat ujikaji,campur cecair itu cecair ini..tapi i suka sejarah..and bahasa Melayu.

tapi ntah macam mana terjadi banker.mungkin tabiat suka menabung dari kecil kot,jadi jadi sales consultant untuk ajak orang more saving with the right planning.ceewah..

Dulu tak suka math,tapi akhirnya bekerja dengan numbers,Bende pertama dikerjakan di office related with numbers?Kenapa nasib ku begini..(aku selalu dapat benda yang aku tak suka)so,atas faktor malas nak attend interview tu dan mungkin akan tercerita-cerita sinetron drama sebegitu,,,malas jadinya nak try bank lain..sebab  memang boleh lompat bank sana sini,lompat sekali naik 30% gaji,then lompat lagi 2 tahun naik lagi 40% gaji,memang boleh buat macam tu...tapi kan..............i masih sayang bank pertama i kerja ni.sebab bank ni i bermula dari bawah.

Sudahnya,memang tak bergerak ke bank lain.After 12 years in same bank,same branch,tetiba dipanggil interview oleh management dalam bank yang sama.Bukan sorang,bukan dua orang,bukan 3 orang,tapi LIMA ORG interview .i sorang terkebil-kebil,ni apahal ni,macam nak bagi jawatan CEO je.Aduhai..to be honest,i kalau interview menggelupur pulak,walaupun selalu perform segala macam mak nenek atas pentas tu,talk,pidato,or whateverlah,tapi kalau sorang-sorang tanya soalan macam hakim dan diriku di kandang pesalah,serius cuak!

Dan confirm english ku berterabur,dari grammar songsang,bertambah tunggang langgang,arghh yang pastinya i betul-betul cuak semalam.Tapi ,walaupun 4 muka semua berkerut dengan jawapan I,i suka pandang muka regional director ,Sebab dia rasanya macam motherly sangat,apa yang i cakap,rasanya dia memahami.Dia angguk dan senyum.Ok give me five boss,u create my level confident to continue my sentence.

I rasa sangat teruk semalam.Siap kondem seorang penginterview lagi.aduii..kenapalah aku cakap macam tu.ishhh..rasa nak tumbuk diri sendiri.I rasa i agak rude semalam.arghh!!i do know why lah..Sebabnya?i terasa dia macam memperkecilkan diri I,atau i salah faham dengan ayat dia,terus i balas panas..adeh!i tak patut cakap macam tu sebenarnya..dan sampai sekarang i berasa sedikit sesal bila riak wajahnya berubah bila i bidas tak semena-mena..aduhai irda ko patut belajar untuk cool dalam pelbagai suasana,ini bukan pentas debat untuk tahu siapa menang,tapi ini untuk  ko bersikap lebih tenang..itu sebenarnya...serius sampai sekarang hati i berkata-kata...kalaulah i hanya diam...alangkah baiknya...

Tapi sudah menjadi sifat buruk I,I susah berdiam diri jika terusik emosi...dan selalunya i akan cuba memberi hujah-hujah yang tersendiri untuk memuaskan hati.,I bukan jenis"yes boss,"sure boss,noted boss"itu masalah I.Sepatutnya i tak perlu tunjuk taring sangat semalam...
 
."Aku tidak pernah menguruskan sesuatu yang lebih sukar sepertimana aku terpaksa menguruskan hati dan jiwabku sendiri.Adakalanya ia menyokongku dan adakalanya ia menentangku"imam Al-Ghazali

 Last conversation  walaupun rasa macam nak pitam bila dah tersalah cakap ,i cuba berlagak cool juga,sebab ada 2-3 orang dah mula jernih air mukanya dengan meneruskan kata-kata..dan i cuba memberi ending conversation yang terbaik,i cuba ingin membaiki suasana....

"My simple principle!,u pay me,i will deliver "and i believe one thing"u work hard,u work sincerely,God WILL help you"

As R.S Manager(my new position) ,we cant change people,but we can influence them to be better(that my responsibility).From my experience in operation and sales,i confident enough can help others.Same thing when i want to change from operation to sales,people say this and  say that,they said sales person no bonus stress with target .but.anything can happen,they forgot,"rezeki from ALLAH."

how to be different? u must think differently,act differently ,be motivated .look forward and work harder .responsibility"makan gaji" jangan jadi seperti gergaji,sekali sorong sekali makan,its ok u do more,malangkaui job scope..sebab when u do more,u will earn more..(bukan dalam konsep duit sahaja ,more more return u will received from ALLAH)If people not appreciate,God will appreciated,and He will know what the best  to give .

"Avoid conflicts,im not afraid of introducing new ideas.Believed in my capacity to succeed and always maintain a positive mental attitude."my secret to success!

  Management keep my record,all my performance,that's more than enough as my result.Figures more powerful than words right? :)



haaa..cukuplah tu sebagai conclusion.Walaupun agak tak tersusun dan banyak lagi I main bedal je past  and present punya ayat,argh lantaklah!,and 1 jam interview tu berakhir dengan semua orang bangun dan salam and say thank you.5 orang serentak,dan semua mengukir senyuman....I je still rasa berat hati meninggalkan ruang interview tu,sebab takut ada hati yang terguris dengan kata-kata i.sampailah entry ni ditaip masih fikir ,hmm i salah cakap ke tadi ye..i ada salah ke tadi..memang mengganggu betul nikmat cuti ku hari ni dengan suara-suara rasa bersalah ni..huuuuu


Sebenarnya irda dah macam tekad kan nak resign tahun ni,hari tu baru je tukar job scope kepada more to investment portfolio dari sales consultant biasa irda dijadikan prime relationship manager...Nak dijadikan cerita,irda dapat offer lagi untuk amik position Retail Segment Manager.Tugasnya?Jaga 24 branch dan 60 sales consultant and 24 branch Manager under Region Irda.So irda ditugaskan untuk build confident,give motivation,prepare reports,visit branch,jaga budak-budak sales,dan irda punya Kpi based on sales staff punya performance.My performance rely on others,and they are under my responsibility.Bukanlah satu tugas mudah sebenarnya...menuntut pengorbanan,kerja yang lebih details dan semestinya harus PR yang bagus dengan semua orang..attitude budi bahasa semua kena ada sebab?nak menjaga orang tak semudah menyusun nombor dalam excell...sales figures boleh cari,hati orang?alahai susahnya nak dijangka kan...

.I STILL terfikir-fikir sampai sekarang.Sebab?

First,i direct report to bigboss(Head of Division and Regional director),rasa macam sentiasa diperhatikan je,haha,dah lah aku selalu masuk office ikut hati ni.Like a boss!.haha...selama ni tak pernah ada orang marah kat branch..lepas ni?think positif irda!

Kedua,i akan jauh dari coway.Alahai,macam tak sanggup.I tak boleh buat business sambil-sambil.I kena focus satu job scope !

Ketiga,kalau position sekarang,i tak pernah stress dengan target,ok je,walaupun bagi banyak i rasa masih boleh perform.Senang nak urus kerja .Sebab i jaga performance diri I..Tapi dengan position baru i rasa i akan ada tambahan group wassap,akan sentiasa nak jadi bossy,sebab nak make sure diorang perform kan.akan ada yang tak suka kita sebab kalau selalu push diorang.dan lagi satu,rasa akan selalu berleter dengan diorang,sales mana sales mana adeih macam tak sanggup pulak rasanya dah macam mak tiri ..

Dan yang pastinya masa i akan lebih banyak depan laptop,sebab nak monitor each sales staff punya figure.Then i akan lagi busy juga rasanya.Kalau di branch i busy dengan customer,tapi kalau rasa malas nak layan customer,boleh curi tulang(tolong jangan contohi)..hehehe...position ni i akan busy menghadap bosses atas-atas,tanya itu ini..memang tak boleh curi tulanglah,tercekik tulang boleh lah ni..arhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..

Punyalah aku sembang gebang,ntah menatang apa yang aku bagitahu kat atas tu.semua buku motivasi aku cedok.last-last aku rasa macam 50-50 nak amik position ni..seriusssss lah...aku confused lagi.Dilema!

Oklah malas nak sambung entry ni sebab aku serabut.OK Bye.!

interviewer yang i kritik tu my future boss..baru tahu,,matilaaa,,,.:(

Belum dapat surat lagi,semua orang dah tahu i akan keluar dari branch.Siap exboss lama wassap I..

I'm Nervous! Dilema...
My simple answer,lets ALLAH decide for me..maybe ini juga adalah angin baru untuk I.cabaran baru,work station baru dan duduk rumah baru..hhehe...ya maybe....mungkin ada sesuatu yang lebih baik nanti..semua serba baru..ALLAH ALLAH..please guide me...


Firman ALLAH:"Barang siapa yang bertakwa kepada ALLAH,nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar dan memberi rezeki kepadanya tanpa disangka-sangka.Dan barang siapa yang  bertawakal kepada ALLAH,nescaya ALLAH akan mencukupkannya.Sesungguhnya.ALLAH melaksanakan urusan yang dikehendakiNYA.Sesungguhnya ALLAH telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu"(Ath-Thalaq 65:2-3)





p/s:Word yang diboldkan adalah monolog penulis dengan jiwanya..

thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

11 comments

  1. Smalaa kita. Ada bad habit kalau rasa macam orang cakap sesuatu yg rude dgn kita, terus mulut laju je akan bidas. Tp, bila muka dia berubah terus rasa bersalah and menyesal. Hukhuk.

    Keep calm and cool. Pesanan buat kita. :)

    ReplyDelete
  2. Jauh berangan husb and wife, comel je pinang YB KJ.

    Follow the flow je lah kak Irda, semoga makin bahagia dengan kerja baru. hihi.

    ReplyDelete
  3. Fuh bersungguh Irda fanatik KJ. Mujur tak jadi cinta muka buku ek :D

    Insyallah. Moga IRda boleh buat keputusan nanti. Yang penting keputusan Irda mestinya sepenuh dari hati dan itu yang akan buat Irda happy. tak best kalau kerja tapi tak happy kan :)

    Kalau direct report to boss, sure terasa diperhatikan. Hii. Boss kan kerjanya memerhati :D

    ReplyDelete
  4. InshaAlllah...Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk irda kan.

    ReplyDelete
  5. Kadang-kadang bukan apa yang kita nak tu semua dapat kan. Sebab Allah tahu apa yang terbaik untuk kita kak. btw saya singgah dan follow sini ya. Jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

    ReplyDelete
  6. Moga apa yang ditentukan Allah swt adalah yg terbaik untuk irda. best of luck irda :)

    ReplyDelete
  7. smoga kak irda happy dgn apa saja yang akak buat. InshaAllah, DIA sebaik perancang :)

    ReplyDelete
  8. wow naik pangkat.. tahniah.. rezeki namanye.. :)

    sabar, tengkan fikiran, nanti dapat laa buat keputusan walaupun agak berat..

    ReplyDelete
  9. kadanag-kadang kita tak tahu kalau tak cuba.mungkin tu rezeki.apa pun, tahniah sebab kahwin awal. Apalah erti duit banyak semua tu kalau malam nak tido peluk bantal je #pengalamansendiri. Hehehe..good luck and all the best.jangan kenang benda dah lepas

    ReplyDelete
  10. kak irda kan kuat..apapun bole handle.. InsyaAllah..
    semoga dipermudahkan sgla urusan akk nti =)

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM