Pengalaman menggunakan credit card selama 10 tahun tanpa dikenakan interest

23:59:00

 As salam readers,

Pernah baca entry irda masa mula-mula irda apply credit card dan macam mana irda mohon,dan kenapa irda beriya-iya untuk dapatkan credit card masa mula-mula kerja dulu?Boleh baca entry itu di:Tak perlu takut menggunakan credit card


Bila dah baca tu jika anda tergerak hati untuk apply credit card,sila bandingkan dulu credit card yang ada di Malaysia di beberapa institusi perbankan melalui link ini:  Perbezaan credit card antara bank-bank di Malaysia

Pilihlah yang terbaik mengikut kesesuaian anda.Seperti entry irda sebelum ni,Irda sangat bersungguh -bersunguh apply credit card bertujuan untuk dapat  saving dari gaji bulanan yang ciput.selama 10 tahun irda menggunakan credit card,and now dalam wallet ada 3 jenis credit card alhamdulilah sentiasa zerorise.

Cara irda gunakan credit card?

untuk minyak kereta,irda pakai petronas maybank card.
bertujuan untuk dapatkan rebate petrol .Menggunakan maybank credit card juga boleh dapat  tiket wayang buy one free one(Selected outlet).Atau diskaun tiket wayang RM10 untuk satu kepala di TGV.,Jadi irda hanya pakai kad ini untuk tujuan itu. more to lifestyle.Banyak juga merchant bagi diskaun pada pengguna kad maybank ni,tapi irda prefer guna untuk dua jenis ni sahaja.Senang nak control..

Irda akan record dalam perbelanjaan tarikh ia masuk billing,(selalu check Maybank2u).No matter how busy i am,part ini irda jaga,sebab irda ada diari yang record expenses dan income.Jadi once dah masuk dalam maybank2u tarikh swipe tu,20 hari dari tarikh itu irda akan makesure full payment  for that transaction.Cekau lah mana-mana duit dulu kan.And so far memang tak pernah kena interest walaupun dah gunakan kad maybank ni lebih 3 tahun.


2)Untuk memanjakan mak shopping,spa atau makan restaurant mewah.Irda gunakan visa infinite cimb preferred,sebab ini adalah kad VIP,banyak merchant yang irda tak mampu boleh dapat banyak benefit dengan menggunakan kad kredit ini.
-FREE Lounge di airport
-20% discount dining,dan banyak discount lain.More to lifestyle juga.

Sempena mothers day tempoh hari belikan mak gelang kaki dari Poh kong dan new Hp ,walaupun cash takde,pakai easypayment boleh meraikan hari-hari istimewa bersama ibunda tercinta tanpa bekerut dahi cari cash dalam wallet.:) hehe,,

Pengalaman menggunakan credit card selama 10 tahun tanpa dikenakan interest
Menggunakan easypayment scheme :New hp untuk mak walaupun masa ni belum gaji.Still boleh happykan orang tersayang .
Anda boleh check apa-apa benefit card more detail di Perbezaan credit card di Malaysia.

Irda juga gunakan card ni untuk easypayment scheme with zero interest untuk belikan mak perabot baru,belikan mak barang elektroknik baru.Kalau boleh nak bawak mak pergi kedai perabot suruh pilih apa suka kan..Niat hati tu macam tu je,tapi kadang-kadang kita sebagai anak pun semput juga kewangan.

Jadi bila guna easypayment memang confirm zero interest bila bayar sebelum due date.Sebab kita ni kalau ada cash pun sayang nak beli barang-barang ni secara cash,baik simpan duit tu dalam fixed deposit,tabung haji mahupun ASB,then boleh jana dividend kan walaupun sikit.Jadi pakai credit card dulu,then bayarlah monthly.no interest!duit yang sejepuk tu simpan and rolling for other investment.Nak invest ni tak perlu tengok yang besar-besar,mula dari yang kecil dan fixed income pun ok dah.

Dengan menggunakan cimb clicks,kita boleh sentiasa alert statement credit card,credit dan debit irda akan make sure not more than 20-21 days dari tarikh first swipe.Then bayar terus!

3)Kad ke tiga,Platinum CIMB mastercard.Ini irda gunakan untuk beli barang dapur di tesco,giant atau AEON especially untuk rumah mak.Sebenarnya irda nak tukar kad ni kepada cash rebate,senang dapat rebate dengan pasaraya -pasaraya ni.Tapi kad ni not bad tau,boleh collect point pun dapat hadiah.Mungkin akan apply satu lagi credit card untuk cash rebate sahaja.Lagipun sekarang no more goverment tax RM50 for each kad,dulu ada.sekarang dah takde..(tapi fikir banyak kali pulak,3 kad cukup kot,huhu)

Apa beza credit cash rebate dengan credit card point ni?Banyak bezanya,sebab tu sebelum apply,kena godek dulu credit card info
 

Pengalaman menggunakan credit card selama 10 tahun tanpa dikenakan interest
cukuplah 3 untuk masa ini

 credit card yang ada point ni irda pernah  redeem GIORDANO backpack!iron!coffeemaker!dan so on!:boleh baca entry sebelum ni Redeeem iron PHILIPS dari point credit card :

Pengalaman menggunakan credit card selama 10 tahun tanpa dikenakan interest
salah satu barang yang saya redeem

so pakai credit card ni best sebenarnya,cuma yang penting kena ada apa?D.I.S.I.P.L.I.N.dalam hidup ni Itu je yang penting.

Kalau takde disiplin.jenis pakai-pakai,bayar asyik yang minimum atau bertangguh,irda tak galakkan anda.Disiplin ni kalau tak ada,tak pakai credit card pun boleh je jadi blacklist.Sebab tu semua bende mesti ada disiplin.

Jangan nampak bergaya tapi papa,biar nampak TAK ada apa-apa,tapi kita ada sesuatu yang boleh dibangga.Jadikan facility bank ini sesuatu yang membantu,bukan yang menghantui kita atau buat tidur kita tak lena KERANA terbeban hutang.Belajar dari kesilapan orang lain yang sampai ke tua masih menanggung hutang kad kredit,jadikan ia sebuah pengajaran.

Trust me,jika anda seorang yang sangat berdisiplin mengatur perbelanjaan dan tidak terkejut budaya nak ikut orang lain sedangkan anda sendiri tak tahu apa fungsi barang yang anda beli,baik jangan wujudkan istilah credit card dalam hidup anda.Ukurlah baju dibadan sendiri!

 jika anda seorang yang sangat terperinci dan baik dalam mengurus kewangan,credit card sebenarnya banyak kelebihannya dan banyak keuntunganya.

Yang penting beli apa yang perlu,bukan beli kerana orang tu beli kita pun nak juga.Bukan beli sebab nak menunjuk-nunjuk.No no,tapi gunakan credit card untuk kita boleh rolling income kita pada benda lain dulu especially kalau kita jenis makan gaji yang sentiasa out cash flow.

compare now :CREDIT CARD DI MALAYSIA
dan jika anda rasa perlu,applylah dengan segera.Sekarang gaji minimum RM 2000 pun boleh dapat platinum dah tau :)Tapi jaga-jaga......hehe

ok readers,irda berkongsi pengalaman ni bukan nak tunjuk bagus tau,just share agar kalau ada yang baik boleh jadi contoh tauladan,kalau ada yang salah irda mohon maaf ya.Moga tulisan ini ada manfaat bagi yang positif menerimanya.

"Hidup untuk memberi,memberi kasih sayang,perhatian dan kadang-kadang kewangan dan juga kebendaan pada orang tua,selagi mereka ada bahagiakanlah mereka,kerana tidak semua orang masih berpeluang untuk memanjakan ibubapa mereka"Irda juga kadang-kadang masih belajar sabar dalam banyak perkara.

Jika mereka sakit?bawa lah perubatan yang baik.Jika inginkan sesuatu bawalah.hantarlah mereka pergi holiday sesekali.Cash takde?applylah satu credit card.Boleh juga gunakan ia sebagai emergency use juga.

Bayangkan kalau tengah malam mak ayah sakit,mak ayah dulu-dulu ni jenis yang takde insurance,jadi dengan ada credit card tu boleh je pilih mana-mana hospital private untuk rawat mereka dengan segera,sebab tak perlu risau.credit card ada sebagai emergency !Jika anda tinggal area klang valley,nak apply ngan irda pun boleh!im banker for credit card .Tapi kalau malas nak singgah bank klik je sini untuk compare credit card and apply: CREDIT CARD DI MALAYSIA

Ok readers,dapat sesuatu?Moga bermanfaat ya.Maafkan irda kalau ada salah apa-apa...daaaa...



thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

16 comments

  1. banyaknya info pasal credit card yang saya tak tahu. saya pun tak pernah ada credit card. good info btw. :)

    ReplyDelete
  2. Dulu sy pernah ada 3 keping kredit kad..tapi terpaksa terminate 2 keping dan sekrg tinggal 1 utk emergency punya hal..gunakanlah kredit kad dgn cara yang bijak :)

    ReplyDelete
  3. ooo.. banyak juga jenis kredit kad ni.. ari tu treat point maybank boleh tukar direct di sony store.. hehe..

    ReplyDelete
  4. betul bee janji ada displin dalam diri. kalau tangan gatal nafsu tak terkawal kena elakkan T_T

    ReplyDelete
  5. xpernah ada lagi,sebab tak layak..walaupun aritu ada nak kasi kredit kad, tapi disebabkan masih belum mampu disiplin tu..so guna debit je le buat masa ni

    ReplyDelete
  6. Hi irda, lama nadia tak singgah sini kan . Sekarang Nadia pun jrg jugak dah update blog .

    Ok . Entry Irda share nie berguna sgt sgt ok. Baru Nadia tahu bnyk jugak benefit nya guna credit card nie . Nadia pulak skrang fikir nak tutup je credit card yang Nadia tgh pakai nie . Hihihi

    Tapi entry Irda nie bagi informasi yang bagus lah. Thanks sharing Irda . =)

    ReplyDelete
  7. siapa yang pandai bolehlah apply nie.Kalau yang boros tu nayalah..haha

    ReplyDelete
  8. Tak berani guna, lagipun rasa mcm tak perlu, btw..info yg sgt bagus.

    ReplyDelete
  9. Irda,

    Irda nampaknya memohon maaf di akhir entry. Tak perlu memohon maaf kerana sebagai blogger irda tau apa yg ditulis. Tambahan itu memang bidang irda. Irda bukan copy and paste seperti blogger yg lain.

    Saya tak berani komen ni sebab saya tak arif tentang kredit kad. Walaupun saya memiliki dua card.

    Carry on, sumbangkan apa yg irda tau untuk kebaikan pembaca seperti saya.

    *i loved you bought something for yr mother by using the credit card. U re great irda.

    ReplyDelete
  10. Nak guna kredit kad nak kena ada disiplin. Kalau silap langkah boleh makan diri.

    ReplyDelete
  11. ada seorg hamba Allah tu , dia kerja attenden spital je tapi blh byr rumah , kereta , segala bil dgn guna kad kredit tanpa perlu bayar interest . lbh krg mcm irda buat le kot ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh la share caranya jika tidak keberatan ^^

      Delete
  12. Anonymous04 July, 2017

    pakai kredit kad memang best...xpayah risau kalau emergency atau nak kemana2..dulu selalu kena interest tp lepas belajar cara pakai..smpi skrang xpernah lg kena interest..dpt mcm2 benefit lagi sejak pakai kredit kad ni..kadang beli barang RM70 pun guna kredit kad sb dapat point..lebih untung..yang penting kena tau cara nak guna

    ReplyDelete
  13. Betul ke mmg tiada government tax untuk stiap kad yg kta guna?.bkan 1 kad rm50 ke?saya guna maybank islamic kad,mohon pencerahan puan,terima kasih.

    ReplyDelete
  14. bagus guna card ne. sy guna 2 HSBC N CITI BANK. banyak dapat cash back. contoh isi minyak rm 100 kita bayar rm 95. 00 je. rm 5 chas back citi bank... 5 %..

    syarat hujung bulan bayar full card credit. selesai masalah...

    ReplyDelete
  15. Sy bank bagi dua credit card cimb platinum cash rebete dgn cimb visa platinium..tapi tak reti guna tkut 😅..sis jika tdk keberatan nk tnya cash rebate tu mcm mana?

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM