Best ke jadi Manager?

22:35:00

Best  ke jadi Manager?
Welcome post by HOD in instagram


Minggu pertama di tempat baru dengan posisi baru tetap ada cabarannya.Di hari pertama sahaja terkejut dengan tambahan group wassap tentang kerja.Jika sebelum ni handphone sampai hang sebab menyimpan terlalu banyak data customer,kali ini handphone tak berhenti dengan segala info dan perkembangan yang patut diambil tahu.Pukul 10 pm,pun Head of Division masih ligat mengupdate.Mari tengok berapa bilangan group wassap baru.

1.SELL UT-EPF Chat group
2.Only us talk here!
3.WM Aspiration Group '17
4.RD8 FSC
5.RD8 PFC&PFCA
6.WM with RSM
7.Top 50 PFC Porfolio 2017
8.RSM
9.1VIEW and RCS Updates
10.RD8 FSC Only
11.Retail Segment with RD
12.RD8-Banca Group
13:RSM CSD11
14.(Private)RSM 2016
15.Head CSD2/RD,PSS,RSM
16.RSM w Banca
17.New RSM
18.CSD2 PFC(Portfolio)
19.CSD2 Lombok/Goldcoast
20.SalesFighter RD8

OK,i still counting bilangan group tu,mungkin akan bertambah lagi lepas ni.Seronok?hahaha..rasa nak tumbok je kalau ada yang tanya seronok?Selain terkejut dengan handphone yang nonstop tu,satu lagi masalah adalah excell.Im very bad in excell,i siap request kat boss hantarkan irda training excell .Rasa down disitu!

"How your first day?"husband text me .

"Im so busy with new things,I rasa I orang paling teruk sebab basic excel satu pun tak tahu,terkial-kial,malu je"me

"Ingat doctor dan lawyer tu pun pandai sangat ke excel..come on jangan terlalu merendah diri sangat.I wish u good luck,and i know your credibility..i always proud of u..but satu je my advised,dont stress your mind,and kalau rasa membebankan,find another place ,jangan sibuk-sibuk sangat ya.Alya is no 1"husband

"Noted pa!"

 I so lazy nak reply text panjang-panjang..even akan jadi geram bila ada orang akan cop i sombong,bila dia nampak i online but not reply her/his wassap.

Come on...my life so hectic!if i tak reply..i will reply..but maybe today..or tomorrow..if terlalu urgent just call me..

setakat tanya dah makan..buat ape?blabla...i think i can hold that question kan?dah kat ofis mestilah tengah keje...

my old friend text me"hello boss..mentang-mentang jd boss.."argh jentik telinga diorang ni baru tahu..

im very bad in monitoring people,irda  rasa bila sales huddle nanti jadi cuak,sebab kena prepare slide report untuk director .hopefully semua jadi oklah hendaknya.Doa je ni,takut ada yang salah,report tak dapat keluar,tak pasal-pasal malu je depan semua my consultant.Irda leader kot!

Lagi satu sebelum ni,email penuh ,main deleted je,sekarang bila jadi leader,semua email kena baca ,iskk sebab kita kena update staff kan.Kalau kita pun tak tahu macam mana nak update.Sangat malas rasanya baca email yang tak pernah surut,baru je clearkan penuh lagi.Siap boss wassap"your email full irda,please request untuk besarkan email  to 100 "telan air liur.

My phone walaupun di toilet sentiasa kena stanby,because consultant cari atau Branch Manager cari,irda ada 24 branch kot nak jaga.Isk!ada 24 branch manager dan lebih kurang 60 orang consultant.Baru minggu pertama pun dah mula rasa bahangnya.

Concall?apa yang irda perasan  minggu pertama irda ada dah dua kali concall,ada yang oustation pun still on theline,let say tengah makan pun,kalau kena panggil concall pun datang menghadap,kena dial up no matter  tengah buat apa masa tu,Entah mengapa dalam corporate conversation ni irda jadi pendiam dan pendengar je,semua soalan pun tergagap-gagap irda menjawab.isk...

Keseluruhannya walaupun minggu pertama,orang cakap minggu honeymoon,irda dah rasa berat memikirkannya.I DONT WANT cepat tua!isk isk..adoiii...i nak kerja happy-happy je,less stress please.I tak nak terkejar apa-apa dah..

Best  ke jadi Manager?
Terjumpa gang zumba dan kelab rekreasi,di lift pun boleh wefie tau :)
Tapi minggu pertama pun dipermudahkan,hari pertama masuk,kawan irda yang di HQ contact di FB,siap dah prepare irda punya access card,walaupun belum datang!Wahh,rasa dialu-alukan kedatangan,mudah sangat,ada orang lambat kot nak prosess.

Breakfast hari pertama di HQ ,kawan-kawan sponsor,Naik lift je mesti ada je yang kenal Okla tu kan,mudah sikit urusan.Tapi yang tak best office bertingkat-tingkat ni,pagi,tengah hari dan waktu balik,semua staff je.Berpusu-pusu di waktu puncak,dah biasa di branch mana ada lif kan!

Lagi satu apa yang irda perasan,coffee,smoking adalah menjadi fenomena biasa disini.Mungkin itu cara hilangkan stress,partner irda sekarang ni kuat betul merokok.Perempuan ...Dia cakap kalau stress kerja kadang-kadang pergi minum sampai mabuk lah..hehe amoi kan takpelah..tapi kalau yang bertudung merokok,hemm irda pernah nampak ,rasa nak tegur siapalah diri ni,tapi tetap tak manis tau!tahulah itu hak awak...

Tapi taklah berlagak baik,kalau stress kerja tahu tak cara nak tenangkannya?solat awal waktu dan dhuha jangan tinggal,,insyaALLAH semua akan ok..trust me..

Best  ke jadi Manager?


 White coffee di oldtown ni nampaknya akan menjadi minuman harian.Untuk avoid jadi ketagih,dalam handbag irda bawa botol air yang kecil,jadi lepas ni kalau ada teh tarik session,atau nak visit branch,talk session dengan consultant,irda akan minum air yang dibawa dalam botol je.Lantaklah kalau diorang nak cakap apa,yang pastinya irda tak nak selalu sangat coffee-coffee setiap kali ada discussion dengan sales staff.

Keseluruhan minggu pertama ni agak hambar dan masih terkial-kial,minggu depan irda akan attach dengan KPI team,incentive team,training team,dan banyak lagi untuk dicedok segala info.Hopefully semua berjalan lancar.

"mak ,lepas ni orang rasa nak jadi manager untuk business sendiri,rasa tak tahulah tahan berapa lama lagi dengan kerja ni,mak doakan je lah orang ya"i text my mom..

Yang pastinya satu je irda harap,dalam sibuk-sibuk dengan aktiviti,busy manage sana sini,irda nak sentiasa bertenang dan tidak tergopoh gapah ,irda tak hilang atau cicir apa-apa,dan irda tak nak kening ni berkerut-kerut memikirkan masalah kerja.Life too short,jadi irda tak nak miserable dengan kriuk-kriuk masalah kerja.

Irda nak lebih santai dan lebih bertenang buat apa sahaja ...dan yang pastinya irda doa sangat one day irda akan jadi manager dengan business sendiri.Buat masa ini moga Allah permudahkan semua urusan dunia ini.aamin dan yang pastinya ini bukan pengakhiran sebuah kerjaya...ada sesuatu yang lebih baik di hadapan.InsyaALLAH

thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

19 comments

  1. Samalah kita. saya pun memang jenis yang tak boleh bekerja dengan excel ni. sebab melibatkan nombor semua. pening la haha.

    ReplyDelete
  2. Telefon nonstop berbunyi? boleh pening jadinya.Blh stress. apalagi yang kata tak reply2 tu kata sombonglah apa lah. Anyway gud luck girl. pasti boleh jadi manager yang baik.:D

    ReplyDelete
  3. Congrat. At least for getting a new place. I like changes because every change is a challehge. I hv worked in all major cities of mlsia untuk cari rezeki and love those places. The first thing i do at a new place is i learn to adjust myself to the conditions i have to endure. I make a point of trying to correct conditions so that they are most favorable to me. Then follow by anything yg lain.

    Good luck irda.

    ReplyDelete
  4. smoga sntiasa hepy dgn apa jua yang dilakukan :) inshaAllah <3

    ReplyDelete
  5. Alahaiii! stay strong Irda. Bila baca ni pun Nany sekali sesak nafas memikirkan how hectic nya is your life. HAHAHAH! My pesananan, Irda banyakkan minum air putih. OK dah yg Irda buat tuh. Coffee kurangkan yer dear. Psst..ni tips awet muda tau sayangku. Dont stop with your fitness habit. Sesekali cium Essential Oil, banyakkan istighfar juga. Jangan lupa update blog sama. Suka dengar cerita Irda membebel. HAHAH! banyak nya pesanan. Take care girl! Muahshs!!

    ReplyDelete
  6. Mak aihh banyaknya senaknya kalau group whatssap berkaitan kerja ni banyak sangat. huhue. sabar jelah. banyak betul tanggungjawab jadi manager tu. apapun good luck irda :)

    ReplyDelete
  7. Moga u sentiasa happy dengan apa je yang u buat. Good luck :)

    ReplyDelete
  8. jadi leader, memang akan busy. makin banyk tanggungjawab. take care, stay strong

    ReplyDelete
  9. bab excell tu betul hehe..doc or lawyer mmg kurang bab excell. bos sy lawyer..kalau udang2 yes dia tahu tapi kalau berkaitan perisian pc/computer mmg dia x tau hehe
    btw tahniah naik pangkat hehe..lagi tinggi jawatan ni lagi banyak kerja nak kea buat so be bold :)

    ReplyDelete
  10. mak aih group wassap tu boleh buat gaduh. I punya group semua mute kan. >,< all the best. amanah dari Allah. as starting biasalah babe hopefully you akan terbiasa.

    ReplyDelete
  11. lombok/goldcoast... mcm group nk ajk g melancong je hehehe...


    sm laa sy terkial2 jg nk gn excel ni....

    ReplyDelete
  12. :D Relax irda Excel tak taw boleh belajar.. Tu baru kena guna Excel kalo disuruhnye guna Access? Haha.. Mcm saya la skrg ni dari taktaw apa2 access tu skrg dah tahu dah sikit sebab kena buat dari A-Z.. Fuh.. Boleh belajar di YouTube or website bnyk tu tutorial nye kalo dapat pergi kursus lgi Best tu lagi detail kalo tak faham boleh direct tanya...ni yg sbb nye jarang mengupdate blog skrg ni..

    ReplyDelete
  13. Oh saya boleh guna basic Excel sebab semua status report dalam Excel 😉

    Mula-mula nak sesuaikan diri memang camtu Irda, lama2 nanti okay.. All the best to you dear 😍

    ReplyDelete
  14. Mesti irda sebok. Entri pun tak buat baru.

    ReplyDelete
  15. Seboknya kawan sy ni haha. Apa2pun, sy doakan yg terbaik utk Irda.

    Group whatapps sy baru 7 pun dah pening, inikan plak 20 !

    ReplyDelete
  16. saya punya kerja pun tak kurang stressnya..

    cari klien,appointment dan presentation...

    perasaan takut,cemas dan gambra jangan cakap la..

    lumrah...

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn.. InsyaAllah..
      moga apa yang diharapkan tercapai..utk jadi manager pd business sdri =)

      Delete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM