Pergi kerja atau pergi kuliah?

19:45:00

Assalammualaikum readers,masih setia tak baca garmin irda ni? satu story dalam satu minggu je sempat lately ni.Macam boring je kan?itupun tiada story input menarik sangat untuk uols,semua syiok cerita hal kerja je..sory tau..irda just simpan kenangan dalam diari garmin ni.next time bila irda ada masa sikit irda godek-godek ilmu baru untuk pembaca hokey...Thank you singgah...:))

Minggu lepas minggu yang sungguh memenatkan,7am-9.30pm irda busy dengan hal ehwal kerja,ditambah pula pindah randah for SOHO project  dan kepala begitu berat dengan task baru.Dalam training 4 hari tu,kerja masih jalan tau.Orang call dan tanya itu ini masih kena jawab.Sebab tu serabut.Bangi-KL(letih jugaklah,agak jauh kan).Penat juga sebenarnya.

Pergi kerja atau pergi kuliah?
With retail segment manager and prefferred segment manager nationwide.New friends new experience and of course new knowledge.
13-14 march 17, irda training dengan certified trainer tentang "coaching for high performance".Dua hari irda ulang alik bangi ke rumah,asyik datang lambat je.Ada satu retail manager dari Melaka,dia ni out spoken dan suka melawak juga,siap sound tempek irda"kita ni orang baru,leader ,,janganlah lambat.kahkah"wahh suka-suka kena tegur tau.Alaa dia bujang,duk hostel training centre boleh lah kan..Irda ni ha,pagi-pagi nak hantar anak sekolah,nak siapkan kerja rumah,hadap jammed memang confirmlah akaks lambat .Tapi lambat setengah jam je..:)itupun tak sempat nak breakfast,nasib pukul 10.30 am diorang bagi coffee break.Kalau tak sampai ke tengah hari lah perut i goyang dangdut.So dua hari ni apa yang irda belajar?

Pergi kerja atau pergi kuliah?
Group discussion
  
 How to become good coach?
-Talk 20%,listen 80%
-Show empathy,don't give solution but create awareness to solve problem.

contohnya,jika ada berlaku compliance issue atau attitude problem within your staff.Don't ask:
"what your problem,can u settle your problem and follow my :Plan A ,Plan B" 

BUT  use this sentence:

"Can u share whats going on?anything can i help u,u have any solution for this.DO u have any idea how to resolve this matter?"

So as coach/leader kita tak boleh tanya dengan direct,tapi gunakan bahasa kiasan dan kita main peranan psychology dengan ayat, intonasi suara dan  riak wajah.Dan kita tak boleh sesekali mencadangkan penyelesaian,tapi kita kena minta staff kita bagi cadangan macam mana dia nak selesaikan masalah.Bila idea tu datang dari mereka,memudahkan mereka terikat dengan komitmen dengan apa yang mereka tentukan sendiri dan ia lebih baik dari kita sendiri yang tentukan apa yang perlu mereka buat.Mungkin depan kita mereka akan follow..belakang kita?So kita ibarat kaunselor lah sebenarnya.

Selama ni i selamba badak je tegur orang"ko dah kenapa,apa masalah ko sebenarnya"tapi as leader I kena become actress sikit(main drama sikit)haha,be polite dan lebih berdiplomatik.sebab?kita adalah contoh teladan dan kita ingin membentuk orang bukan mudah sebenarnya.Nak buat staff commit dengan apa jua garis panduan yang kita tetapkan itu bukan mudah,kan tak pasal-pasal diorang buat mogok kan naya namanya..

aduhai..ini betul-betul bermain dengan emosi tau! Nasiblah region yang I jaga adalah kawan-kawan I,SATU masalah jaga kawan-kawan sendiri pulak adalah less respect,especially senior lagend..kalau budak-budak baru mendengar kata sikit,kalau kawan-kawan yang pernah lepak semeja?kalau i berkeras push diorang for sales figure,mahu I jadi bahan nanti..aduhai..

Itu baru bab jaga subordinate,how about bosses?Too many bosses ,buat I terkontang-kanting kadang-kadang.hemm,takpelah nampak gayanya itulah cabaran kerja baru I.belum cerita bab reports,training,recruitment dan coaching,travel visit branches.wuaa...Everything menjadi igauan ku di malam hari...sebab rasanya bukan tangan sahaja like octopus,aliran urat-urat kepala pun bercabang-cabang..hehehe..kena peka dan sentiasa fresh dengan idea baru,especially bila bagi training nanti..

man jadda wa jadda,man sobaro zafiro-hanya itulah kalimat motivasi untuk menguatkan potensi diri untuk menggembleng tenaga untuk position baru ini..apa nak dikata lagi kan/? kalau itu sudah tersurat,lakukan dengan kurniaan kudrat,bukankah janji Tuhan"disebalik kesulitan pasti ada kemudahan".Yes....im ok..chill...haha pujuk diri ni tau.arghhh!

Pergi kerja atau pergi kuliah?
Love this quote

So dalam training dua hari ni irda belajar apa beza teaching,monitoring,coaching dan mentoring.Dan banyak lagi.Training ini juga menjadikan Irda memahami character setiap individu dan bagaimana Irda counter back every single attitude.woww,that amazing!rasa macam ahli sihir pulak rasanya,,haha boleh baca hati orang tau..so jaga-jaa siapa berhadapan  dengan irda..awas! i can read your mind,plus i can read your heart..ceewah.dah lah sebelum ni memang ada sixth sense(a power of perception),,perempuan kan.dengan tambahan ilmu baru,wah wah rasa lagi seronok!tak sabar jadi ahli silap mata kaji perangai orang lepas ni..huuu..watch out! i observe u,huhu,rasa-rasa nak lempang irda tak?rasa kepoyoan disitu..hahaha.

Dua hari tu rasa bukan pergi kerja tapi pergi sekolah rasanya.Bila pergi training tiada istilah puasa sunat sebab makan 4 x,betul cakap kawan irda yy"I a,before jadi RSM kurus oo,bila jadi RSM gemok".ye ke..tapi bila 10.30 makan,12,30 lunch,petang tea break,asyik makan jelah keje.,Management selalu pulak meeting tu.bila meeting je makan,bila makan je meeting..huhu"

Pergi kerja atau pergi kuliah?
Semua orang focus kecuali irda...fikiran melayang-layang,tetiba teringat cerita hindustan.Tengok punya tak focus boleh snap gambar lagi.

Hari ke tiga irda terlambat lagi,training start 8.45am,irda sampai 8.47,tetiba tekak teringin sangat nak minum nescafe panas sekejap.Cuba mencilokkan diri ke gerai berhampiran training centre nak minum.Tiba-tiba team mates irda call,"irda kat mana,cepat-cepat boss ada sekali ni"wuaaa..nak nangis rasanya,Terus tak jadi order minuman tau.Terkulat-kulat tekak,orang kedai pun pelik agaknya,"kok belum minum udah bangun ya itu mbak.kenapa seih pagi-pagi udah ribut".kenapa irda rasa dia cakap macam tu?sebab irda tahu tukang order tu orang seberang..hihi..tak faham apa yang diomongkan?siapa aja suruh faham ?layan lah syurga yang dirindukan,confirm boleh belajar ....:))-ok ini iklan sekejap.tolong sambung baca dengan serius ..

sampai dalam computer lab,telan lah air mineral sampai tunggu coffee break.Kawan irda tadi pandang dengan senyuman sinis"oitt..aku travel 1 jam ok,,korang tido sini bolehlah...aku ada family nak handle dulu"rasa nak luah kat telinga dia kuat-kuat.Tapi .."alaa irda orang lain pun ada yang ada family jugak.ada anak 2-4 lagi,boleh je sampai sharp!"wahh macam drama bila hati dah hitam pulak rasanya,dua suara dalam hati saling berbicara...hehe.

.Pagi-pagi ni training market outlook.Arghh bosan lah..satu jam,hampeh satu benda pun tak boleh masuk,sebab I masih teringat nescafe panas yang  kaw!apalagi tengok graph,china and us market,donald trump blabla...potential fund for 2017 market.terus nak tido rasanya.Nasib duduk belakang...mata ke depan,fikiran ku melayang-layang.Apalah pagi-pagi bincang fund market untuk investment,orang pagi-pagi fikir market nak beli ikan je..berangan jap!Tetiba ingat peti ais kat rumah mak,apa yang kena pergi market ya?sedap ni kalau dapat bantal...

Pergi kerja atau pergi kuliah?

Hari ke tiga ni lunch di hotel bangi -putrajaya.Tidak lagi di training centre.lunch sponsored by insurance company,one of bank punya business partner.Orang corporate ni kalau makan pun sembang pasal kerja kan?irda masih menjadi pendengar setia sahaja,without any comment,sesekali mengiyakan dan bila orang gelak irda gelak,bila orang focus irda focus.yang pastinya irda faham,tapi lidah kelu hendak membalas.entah mengapa..takut salah grammar kot..hahaha disini tetiba i rasa rendah diri..diaorang sembang mata ke irda,irda senyum dan angguk-angguk,geleng-geleng,angguk lagi,,eeh sejak bila irda menjadi begitu sopan santun dan pemalu?

Pergi kerja atau pergi kuliah?
Restoran harmoni hotel putrajaya bangi
orang lain pakai jam fosil,i pakai jam swatch je(itupun orang bagi),orang lain pakai handbag prada,paling koman coach,I?alaa jenama biasa entah berapa ringgit je i punya,itupun beli kat jalan-jalan japan.hahaha...orang lain pakai tudung neelofa,i pakai shawl rm 15 je,itu pun kawan bagi.baju kurung i pun dapat dari sponsor dari satu event.,I pun pelik kenapa I berbaju kurung rasa macam keje gomen hari ni?

Tetiba i rasa terasing sorang-sorang.,argh perasaan je tu...yang pastinya i tahu i ada juga ada sesuatu yang orang lain tak tahu..apa lah irda,janganlah pesimis sangat kan kan..,kawan-kawan i pun baik-baik je semua..kawan-kawan baru dari seluruh negeri malaysia i jumpa semua ok..tapi entah mengapa i rindu kawan-kawan coway juga
 Mungkin dalam coway i lebih jadi diri I,di sini i kena create diri i yang lebih matured dan tak boleh terlalu gila-gila..every single words is about sales figure ,fuhh!


Pergi kerja atau pergi kuliah?
Menu yang disajikan:Chinese food,setiap kali ada menu baru datang,i akan tanya ini apa?haha,terasa lawak je,takkan lah diorang nak letak "tut"kan..semua seafood,more to udang dan ikan.)

Pergi kerja atau pergi kuliah?

 Pergi kerja atau pergi kuliah?

Walaupun lunch di hotel,balik training tu tetap cari nasi mak,masak lemak ayam cili padi dengan nasi panas,tetap menjadi pilihan di rumah.Baru feel rasanya makan..:)

Balik hotel,masuk meeting pula dengan bigboss,then tea break,Lepas tea break sambung sales huddle meeting dan sales clinic,masa ni i nampak semua manager siapkan slide dalam power point,meeting-meeting dan training yang diorang pernah buat dengan all their sales staff.Irda telan air liur,tetiba kepala ligat..alamak,dalam power point ke..baru nak pandai excel..huuuuuu,,lagi satu masalah..

Lepas meeting sambung pulak dengan rehearsal untuk kick off event.Wuargh,lunyai rasanya badan.So irda balik kl dalam pukul 8.30pm macam tu.Esoknya khamis 16 Mac 17 Thursday, pagi-pagi meeting lagi pukul  9am start di HQ,nasib di KL sahaja ,tiada istilah lambat.Tapi malangnya hari ke empat ni irda menikmati lunch pukul 3pm,sebab?direct meeting dari pagi sampai ke petang dengan tak breakfastnya.Sorang-sorang head turun bagi talk.arghh..kenapa hidup ku penuh dengan meeting?

So keseluruhan minggu lepas adalah hari yang kelam kabut dengan meeting dan presentation by product owner,dari mortgage,ke insurance,account opening dan compliance.Semua input itu masuk bagaikan menyuburkan kepala yang kian lembab.

Dalam hati berkata"minggu ni aku rasa bukan pergi kerja,tapi pergi kuliah..banyak benda yang aku belajar.Tapi nasib baik jadi student yang berbayar.."!


"Leaders are effective when they are able to coach,mentor and develop others to produce sustainable results."A good coach will make people see what they can be,rather than what they are"..

ehem semenjak dua menjak selalu meeting dan training,semakin baik english motivation ku..huhu..tapi jangan tertipu ini hanya ayat copy paste semata-mata..hahah..:p~~

Next entry pfc kick off event..daaaa..nanti irda update ya..dah magrib!see you :D.



thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

12 comments

  1. nasib baik dah kenyang, takda lah meleleh air liur tngk makanan tu ��

    ReplyDelete
  2. BUKAN MUDAH SBG KETUA KAN IRDA MOGA BERJAYA LEPASI MASALAH

    ReplyDelete
  3. Irda..ALLAH hanya membebani hambanya dengan Ujian yang selayak dengannya. Nany yakin Irda pasti boleh!. Memang serabut dan hectic betulkan career baru Irda tuh. Takperla, jadikan semuanya sebagai Ibadah. At least, kalau fikiran melayang ke hindustan pun...ada juga yang Irda 'dapat'. :) Take care dear.

    ReplyDelete
  4. sabar ye dear. lama lama confirm dah biasa tu

    ReplyDelete
  5. all the best ya, semoga dipermudahkan urusan

    ReplyDelete
  6. hnya kita yang faham diri kita kan.. hebatnya seorang wanita, wlpun dtg lambt tp akak dpt uruskn smua pkara, kat rumah, anak2 dan kerja.. y pastinya akak memang seorang yang tabah.. dont give up tau!!

    baca tajuk pergi kerja or kuliah unni sllu macam ni..tapi sllu ambil kputusan nk pi kuliah sbb ilmu... hihiihihi.. sprti biasa cerita akak pasti ada seribu satu pgajaran buat unni.. i love it

    ReplyDelete
  7. tulah kan. macam irda memang byk tanggungjawab. dah kawen, anak , kerja lagi. hihi. Memang lebih mencabar drp yg bujang. Apapun moga success selalu :)

    ReplyDelete
  8. Semoga terus berjaya ye irda.. Hehe.. Baru nk minum nescafe dh kena call.. Sian.. Kena beli air tin ler gitu pastu minum dlm kuliah, masa nk minum tu bukak tin mesti semua org tgk 😅😅😅

    ReplyDelete
  9. buzynya kak irda..berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..hahaa..happy je tngk kak irda wlupun buzy sakan

    ReplyDelete
  10. sedapnyaaa dimsum!! kerja mana yg tak penat huhu tp nk cari rezeki kena hadap juga.. kemain snap2 gamba tgk semua cam boring. haha

    ReplyDelete
  11. Ayat nie win sangat.. Belajar tapi berbayar..

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM