Hari yang ajaib..kerana dhuha & al kahf

17:44:00

 Assalammualaikum,


Khamis malam I cant sleep well,pusing sana pusing sini,all report save properly.Cause the next day i kena attend concall with the big boss,myself ,my head and  my Regional director menghadap bigboss for new marketing strategy this month.

4 months as manager,i forgot how to enjoy my career,damn!serious im stuck,im not happy,even working hour more flexible,but ...im loser!my region low performance in banca,wealth management unit trust and housing loan,Only the best ASB loan.Not included my insurance sales staff,i have to cover almost 60+24 sales staff performance,headache tahap maksima.Belum termasuk branch managers expectation!No wonder ada branch manager stroke in hospital,,argh scarryyy....im too young for all of these.

Hari jumaat i kena sampai around 8am,ready for concall,around 7.30 i dah sampai.Sebab takut sangat kalau lambat,weihh i never like this before,I kreatif person,so orang kreatif ikut kajian selalunya akan datang lambat.itu bukan auta tapi fakta.hahah,suka-suka aku je..

Selalunya lepas sahur i akan tidur sekejap,tapi semalam friday tak berani tidur lepas sahur takut terlajak,mampos...And guess what?kali ni doa i lepas subuh panjang sangat"Ya ALLAH, lindungi aku dari serangan kata-kata",telinga aku tak boleh terima,hati aku akan sakit,accident dilanggar rasanya tak sesakit kalau kalau kena bambu,dua-duanya aku tak nak ya ALLAH"lebih kurang macam itulah doa ku.Nampak tak manusia ni kalau dah susah,dah gelabah barulah nak solat dan berdoa dengan khusyuk,kalau tidak,kadang-kadang rakaat pun lupa dah yang keberapa.Ini bukan sembarangan prasangka  tapi memang keselaluannya begitu,apalagi kita manusia yang imannya tipis ibarat kain lace!susah baru cari ALLAH..hiks!

Sambil bersiap i on surah al kahf,ok uols download app "Muslim Pro",dalam tu banyak surah-surah popular selain dapat menentukan arah kiblat.Tapi kiblat punya arah i lagi suka guna myJakim,lebih tepat rasanya.Tapi kalau arah kiblat dah tepat,teknologi dan memudahkan,kalau tak solat tak guna juga kan,,haha sentap .ha sentap..

i text my director"Puan,can we meet up half and hour before concall?"Ye lah,seharian puan I busy meeting with the bigboss semalam,so pagi ni i nak jugalah bincang dengan dia idea-idea bernas i sebelum i kemukakan pada hakim(bigboss )nanti.Tapi malang,puan i tak free gamaknya,textt i hanya dibalas "InsyaALLAH".i cuba bertenang dengar alunan bacaan surah al kahfi,i diam,i termenung,arghh ini semua dunia belaka,kenapa takut sangat?sedangkan yang paling ditakutkan adakah dosa-dosa kita sudah diampunkan..?rasa lega lah sikit dengar alunan bacaan,i buka tingkap,i hirup udara pagi,nyaman.langkah i hayun ke office ibarat nak menempuh peperangan yang akan mati syahid je gayanya.

Masa meeting,i berhadapan big boss,tepi i,DIRECTOR regional A,my head,and my puan tepi sekali,di talian all directors dari kedah,penang,dan johor,terengganu dan mana tah lagi,i tak amik port.I hanya focus pada diari kerja i.Kepala i ligat menyusun timetable untuk hari ini.Dahlah i pakai speck ala-ala betty lafea,habis confident level down,huh!,pakai baju kurung yang dah tahun bila punya,nasib blazer cover ,kalau tak i rasa macam baju sekolah form 5!kain senteng dah..colour pun pudar,itu namanya i serabut,so tak kemas.

My bigboss hulur tangan pada i,siyess?macam tak percaya!

"So u lah ganti xx?region xx?"her first question memecahkan kesunyian semua orang.

iya lah ini  first time I jumpa dia secara 4 mata.4 bulan i berjaya hide di sebalik tembok,pagi ni i depan-depan gitu,i pun apalagi dia hulur tangan,sebab dia perempuan,i pun acah-acahlah gadis ayu malah sopan,siap tunduk dan cium tangan lagi..dah macam nak sambut hari raya kalau uols nampak.

ishh hipokrit ke?ke ko nak kompang boss ko lebih irda?idok ler.....i memang syahdu kalau orang besar-besar yang hulur tangan dulu,ibaratlah tangan i ni kerdil,tangan i ni tembaga dia emas,so i just tunjuk kesopanan orang melayu,dah bigboss I tu perempuan baya emak i,mahu tak touching?

 Selepas semua dah habis bercakap,sorang-sorang kena kemukakan idea,kesian i dengar ada manager dari negeri mana tah kena sound dari bigboss"IF U cant plan well,i think this posting not suitable for you,maybe we need to change people"hiks,seriau i dengar ayat tu.Bila sampai turn i,i hanya pandang my director untuk idea yang i berikan sebagai tanda sokongan dari jauh.

Bigboss:So how about u Irda?

Me:ok puan,i semalam dah panggil sales staff untuk datang training,Just untuk fresh kan balik ,tapi i tak nak paksa puan,i just panggil yang willing to turn up

Bigboss:What do u mean ?tak nak paksa?who your sales staff yang degil?u dont protect too much your sales staff,if cant follow your instruction,u should let us know.


(alamak...alamak,apsal salah cakap ni!)

Me:maksud i tak nak paksa adalah,i nak yang datang training ni yang willing nak belajar,yang betul-betul komited,Training ni just nak refresh balik in term of system,fund focus,forms and closing skill.If i suruh semua datang,but they already expert about it,hanya buang masa mereka,jadi i buka pada yang betul-betul masih lemah jadi senang nak focus.

I juga dah pilih 4 pilot branch from 24 branch as focus branch,SO they all need to deliver in event  this target ,nearest sales staff juga can join.I do daily tracking and monitoring.I create new wassap group just for pilot branch,include myself,Bms&RD.Event date i biarkan mereka pilih bila,sebab i tak nak kalau i yang tetapkan tarikh,they all tak ready,cuti,mc,EL and so on.Bila tarikh tu mereka yang tentukan,itu bermakna mereka cukup bersedia untuk beri komitmen dan focus 100% for cross selling. They all need to report and snap photo any activity.i juga akan turun padang dekat branch join sales call with my team.

Bigboss:Good!

WAHH,punya kembang lah i dapat 4 huruf dalam satu perkataan tu,walaupun hanya "GOOD"cukup buat i senyum lebar.Walaupun panjang lebar i bercakap just dibalas "GOOD"!,itu dah kelegaan infiniti bagi I..I pun tak tahu mana datang idea tu dan confident level masa menyampaikannya,sedangkan i tak sempat lagi bincang dengan director.

Habis concall i terus dhuha 4 rakaat,hati i begitu tenang rasanya.Rasa indah hari jumaat tu,bila semalaman i tak dapat tidur memikirkan pertemuan pertama ,habis semua report i sediakan,macam nak terhafal kad pengenalan setiap sales staff dah bila asyik tengok report ..tapi ia berakhir dengan baik.Alhamdulilah ya ALLAH,berkat niat di hati lepas meeting nak solat dhuha dan mungkin juga berkat surah al kahfi pagi tadi.

4 bulan berlalu,i lupa tenang tu macam mana,hati i gelisah ,i serabut,i ok kalau nak jaga performance diri sendiri,tapi nak jaga puluhan performance orang lain,betul-betul ada sifat leading yang bagus,satu masalah i ni pulak,tak nak orang kecik hati kalau i dah jadi garang macam harimau,lagipun my sales staff adalah my friends.

tapi hari jumaat ni begitu mendamaikan.Akibat semuanya berjalan dengan baik,lunch break pukul 12 i lapangkan diri dengar ceramah di dewan,kalau bulan-bulan puasa ni company memang sentiasa menjemput penceramah waktu lunch.So semalam ada yatt hamzah dan ustazah,



comel baby yatt..terpaksa ikut sekali..
yang irda ingat tadi yat kata"nak berubah ni paling susah adalah istiqamah
.itulah mujahadah kita sebenarnya"..



dalam kehidupan ni kadang-kadang kita mengajak kebaikan bukan sebab kita sempurna.dan merasa kita paling baik...dan jangan tunggu untuk sempurna nak mengajak pada kebaikan..tiada siapa yg sempurna dalam hidup ini.sebab kita semua manusia.Jika kita menunggu sempurna baru hendak berbuat kebaikan,maka takkan adalah kebaikan di dunia ini.

dan dalam sehari cubalah cari satu kebaikan yang boleh kita lakukan..istiqamah pada satu-satu kebaikan itu.. dan berdoa agar satu kebaikan yang kita lakukan secara istiqamah  sekurang-kurangnya mampu bawa kita ke jalan syurga...
aamin..

ustazah ada juga sebut,dalam hidup ini ada dua jenis wanita.yang pertama ,yang baik solatnya,banyak puasa sunatnya,solat wajib dan amalan-amalan sunat tapi auratnya masih belum terjaga-,pakaiannya masih tidak menutup aurat dengan sempurna-------.>sentap!

yang ke dua,elok aurat,siap berniqab,tapi solatnya entah kemana,amalan baik jarang sekali,mengumpatnya bukan main lagi------>hiks!

Akhir nota entry hari ini:

SELINGAN dalam kehidupan,jika kita gundah,kita gelabah,kita takut-takut,kita fikir apa dan bagaimana,serahkan semuanya pada percaturan ALLAH,dengar yang baik-baik,buat yang baik-baik,hasilnya juga akan baik.

Alhamdulilah,hari jumaat semalam adalah hari yang sangat tenang selepas 4 bulan berada di posisi ini.InsyaALLAH soon irda akan mencari ketenangan abadi..#looking something else!



Appreciate your time reading this entry.Thank you,come again :)

You Might Also Like

7 comments

  1. insyaALlah boleh diamalkan

    ReplyDelete
  2. Wahh...dialog tuh sangat teknikal untuk I yang tade background finance and account ni. Tahniah Irda! dah dapat GOOD tuh sure satu kejayaan dan kelegaan. Boleh bayangkan perasaan yang tak tenang a night before tuh. Terima kasih juga untuk peringatan yang dikongsikan :)

    ReplyDelete
  3. Tahniah, semuanya dipermudahkan.

    ReplyDelete
  4. Not to worry. I know you are capable in doing things right.

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah dipermudahkan.

    ReplyDelete
  6. uihh susahnya bahasa banker ni. pening I baca satu per satu. all the best sayanggg

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah.
    moga dpmudahkan urusan kak irda dan dpt sgla yg dihajtkan ye.Amin =)

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+