Emcee @pengacara majlis

22:56:00

Walaupun selalu bercakap di depan orang ramai,irda masih ada penyakit gemuruh,mengelabah dan kadang-kadang panik.

Image may contain: 1 person, text
Kenangan company hantar training the power of emcee


Selalu doa sangat bila atas pentas,jadi diri sendiri,usah terikut-ikut orang lain,lebihkan senyuman,kurangkan kerutan dan jaga tone suara dengan baik.Yang penting sekali jaga susunan kata dengan baik..Tapi kadang-kadang 50% dari harapan masih banyak perlu penambah baikkan.

Oleh kerana sedar atas kelemahan diri,setiap kali ada job emcee,im not too demanding,apalagi kalau job tu irda buat seorang diri tanpa bantuan kawan irda,farhan iqbal.Boleh dikatakan irda bukanlah tahap professional emcee,kalau ada event-event corporate atau yang berbentuk lebih rasmi,lagi suka berdua daripada berseorangan,berdua kan lebih baik! :) at least can back up each other. 

Setelah sekian lama irda tak ambil job kenduri kahwin .Suatu hari tu,Kawan lama irda,ex officemate minta irda jadi emcee untuk adiknya kawin .
Serius,kalau kawan-kawan ni tak tahu nak bagi harga berapa,sudahnya ikut suka lah diorang nak bagi berapa,cover duit toll,minyak or parking sudahlah.

Kadang-kadang persahabatan tu lebih penting dari duit kan?So jangan nak berkira sangat lah irda oii..

Satu masalah irda,tak tahu nak letak harga berapa untuk kawan-kawan. tiada harga tetap pun,bagi irda majlis orang,adalah majlis kita, selalunya farhan yang buat dan minta advised dia bab-bab bagi harga ni,sebab sekarang farhan selalu turun site dan tersangatlah busy mamat tu,banyak jugalah job kami melepas,Bukan apa,emcee bukanlah main job kami,ia hanya hobi kami dari zaman sekolah ,bila selalu share di FB,ada pula yang berkehendakkan kami sebagai juruacara majlis.Sudahnya ia juga jadi income,bak kata Dr azizan,income geli-geli ..:)


P/S:Doakan ya,esok irda boleh raikan majlis orang dengan sebaiknya.Siapa yang duduk ampang boleh roger irda,irda disana esok.Tak sabar nak jumpa ramai officemate nanti.Rindu lah kawan-kawan lama.

"Aku tidak akan janjikan  selalu yang terbaik dalam banyak perkara,kerana aku juga manusia serba kekurangan ,tapi apa yang mampu aku janjikan dalam setiap jua apa aku lakukan adalah rasa tanggungjawab untuk menyempurnakannya dengan sehabis daya dan tenaga." 

Merasakan majlis orang adalah majlis kita,malam-malam pun fikir akan kelancaran majlis esok.


Appreciate your time reading this entry.Thank you,come again :)

You Might Also Like

7 comments

  1. good luck, *fighting* u can do it..suka dgr celoteh emcee kenduri kawin..

    ReplyDelete
  2. Kalau ada event boleh lah panggil irda camni..

    ReplyDelete
  3. Bakat itu rezeki kurniaan..manfaatkan sebaiknya..moga Irda terus bersinar dalam apa juga kerjaya yang diceburi...amin.

    ReplyDelete
  4. kalau sy jd emcee, gegar palo lutut 😂 tapi mulut potpetpotpet. good luck ye 😉👍

    ReplyDelete
  5. teringin nak tengok irda jadi emcee. :) tak semua org ada bakat ni tau. hehe.

    ReplyDelete
  6. Jadi mc utk acara tadika boleh ke irda? Hehe

    ReplyDelete
  7. kalo da pandai bercakap,makin mura la rezki tu..
    InsyaAllah mana2 pergi, kalo da rezki kat situ trima dgn hati tbuka kan =)
    tgok kak irda pun mmg ok pe kalo bab ckap2 ni..kan selalu bg training kat org bwah akak..hehe =p

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM