Restoran sambal hijau,sungai penchala,TTDI

16:30:00

 Minggu lepas irda lunch di restoran sambal hijau.Kami lunch berempat disana.

Restoran sambal hijau watermark:credit to sambal hijau  restoran


Sebenarnya sudah lama dah dengar pasal restoran sambal hijau yang famous ni,tapi tak pernah berkesempatan lah untuk singgah.Kebetulan hari tu lalu situ sebelum pergi ke PERHEBAT Sungai Buloh.

Panas terik,berjalan menuju tempat makan (parking jauh) dengan kain meleret,irda pula pakai baju agak tebal,skirt labuh,ala-ala duduk dalam office aircond 16 darjah celcius,lepas tu perasan office tingkat 32,sudahnya baju pun tebal dan kain agak meleret,tak sedar diri sekarang banyak outdoor job.huhu..but im happy,last 5 month duduk di HQ rasa macam lambatnya nak tunggu petang,sekarang rasa jarum jam ni cepat sangat ,berpusing,rasa nya baru je breakfast,baru je lepas sendawa besar,ye lah makan pagi je dah 3 makhluk (ada kerang,sotong,telur mata,),,makan pagi tu)lepas tu tak sedar-sedar..,time untuk makan tengah hari pula..

Sebelum singgah makan ,dalam kepala ni ligat dah fikir,sambal hijau ni mesti resipi orang minang..especially masakan padang.konsep nya sama macam sambal merah,cuma ni gunakan cili bewarna hijau.Sebenarnya mak irda selalu je masak sambal hijau macam tu.Di pasar borong,cili hijau lebih murah berbanding cili merah kadang-kadang.

Cara nak buat sambal?:senang sangat..",ambil beberapa cili potong dan blend dengan bawang merah dan bawang putih,jangan halus sangat,blend mayang gitu je..boleh letak tomato juga kalau nak.Kemudian goreng sampai masak.Masa goreng tu,sedikit perahan limau,kalau tak nak,campak sekeping asam keping pun boleh.Then boleh dihidang dengan ikan,ayam,sotong,,kentang,terung,telur bulat,gaul je samarata dengan sambal tu"..makan dengan nasi panas..perghh sedap ..

So kat rumah kami memang ginilah sambal kami.


Masa sampai kat restoran sambal hijau,bila irda tengok menu,sah!menu ,ala-ala masakan omak den ni..rasa bangga sekejap..eeh ..ada gulai tunjang,pregedel kentang,daging dendeng,ayam bumbu,dan beraneka gulai masak lemak resipi orang minang.

Selain itu,ada juga ikan bakar,ayam bakar,ikan patin tempoyak,daging salai dan banyak menu asia lain yang korang tengok masa lapar,confirm rasa nak ambil semua ...Dessert ada tapai,bubur som-som,dan pelbagai lagi menu pilihan,tak sempat nak catit,sebab mata dah rambang,rasa nak makan semua lauk.Ye lah irda kan peminat masakan kampung ..Pelbagai menu pilihan sampai bertafakur lama depan lauk ,tak tahu nak ambil mana satu sebab semuanya nampak sedap dan menyelerakan.


Sebab singgah waktu puncak,waktu makan tengah hari orang kerja pejabat,memang kedai full house.Sebab tu parking pun penuh.Time nak bayar pun beratur.Tapi oklah,akak yang amik order pun pantas je amik order ai.

menu irda


Irda makan ni?Harganya lebih kurang RM 13.80 termasuk air sirap.Mahal ke murah?Ikan keli tu seekor RM8 dia caj.Then lepas tu irda makan tapai pulut yang comel tu dengan harga RM 1.80 pula .Kawan irda makan daging salai tu,dia pun kena lebih kurang RM13++ juga.

ini pilihan kawan irda yang sedang diet.

Bagi irda,harga dia masih boleh diterima.Kalau nak compare lunch di pavilion ,harga makanan di sambal hijau masih dikira murah.Kalau nak compare makan di warung pak samad atau makcik senah,harga tu memang agak mahal.Apapun dengan kedudukan kedai di bandar ni yang majoritinya adalah orang bekerja,dengan rasa boleh tahan,irda rasa masih berbaloi dengan harga demikian.Sedang-sedang orang cakap.

RASAnya pula, walaupun tidak boleh compare dengan masakan sambal hijau  bunda,confirm-confirm lah masakan ibuku yang terbaik kan..,

tetapi nak compare restoran sambal hijau dengan  satu restoran  di shah alam baru-baru ni,dah lah servis kedai tu lambat,rasa pun kelaut,harga pula umelalut.Ishh nyesal makan kat situ..



Apapaun irda kenyang makan di restoran sambal hijau..confirm next time  repeat lagi...Nak datang dengan family pula...

Thank you my TTDI friends,bawa irda makan di restoran sambal hijau.Finally dapat juga singgah..

Thats all for today...salam hujung minggu..daaa...




Appreciate your time reading this entry.

You Might Also Like

13 comments

  1. Akak tengok pun sedap, sesuailah dengan harga kalau sedapkan, kawasan kedai pun mainkan peranan jugakan.apapun tepuk dada tanya poket hehehe...eh kalau sebulan sekali pergi makan ok dah tu, dekat tempat akk pun harga pun mcm tu rasa pulak kelaut

    ReplyDelete
  2. terliur dh ni kak.. haha. ulam2 ni mmg jd makanan no 1 busyraaaa..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Wrmbth

    Selamat malam ahad & apa khabar dari Maznee sis irda

    Sedap juga makan jantung pisang tu

    Maznee ni kalau balik melaka memang mak selalu buatkan sambal hijau ni

    Boleh habis cili hijau sekilo

    Haha

    Mahal pula harga cili sekarang kan

    Sebab musim hujan

    ReplyDelete
  4. Adehhh terus terasa lapar... sekian terima kasih.. haha!! nyesal baca entry ni... kikiki

    ReplyDelete
  5. Soal harga no2.
    Yang penting berkenan di tekak kita.

    ReplyDelete
  6. Harga makanan tgh bandar mmg mcm tulah irda, tk dpt lari punya. Tapi bg akk yg jarang membeli mkn kt luar ni, mmg rasa mahal la.

    ReplyDelete
  7. Kecur air liur tengok. Nany pun suka sangat layan makanan2 bertemakan kampungku nan indah! HAHAHAH! lama nya tak makan ulam jantung pisang tuh. Nyumssss...

    ReplyDelete
  8. sambal hijau tu yg sedap

    ReplyDelete
  9. ikan keli masak guna cili hijau ni mmg sedap ni irda.. fuh boleh tahan juga seekor rm8 yer.. hehe.. kalo rasa dia sedap mmg berbaloi sgt tu irda.. :)

    ReplyDelete
  10. fav! dulu baru lepas kahwin duduk penchala, situlah tempat makan kami sebab I taktahu masak. hahaha. rumah kami sebelah masjid tu so datang dengan gaun tdo ja. heheh.

    ReplyDelete
  11. tak pernah cuba lagi.. irda gambar dalam entry kalau besarkan skit sure nampak cantik ur entri..

    ReplyDelete
  12. dugaab btl masuk entry pasal mkan ni trus lapar...

    ReplyDelete
  13. Nampak macam sedap tapi bagi Syed still overpriced untuk makanan nasi campur macamni. Kalau nak makan nasi campur kena pergi kedai2 biasa ja kan. Tapi reasonable la dengan lokasi kedai tu.

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM