Banking info:Loan untuk buat rumah diatas tanah persendirian

02:19:00

Salam,

Now 2 am!..saya tengah mendobi sekarang ni.Baru balik putrajaya malam ini dan kerana esok ada agenda so mari kita mendobi sambil layan blog.Jadi esok lepas subuh boleh terus sidai.dan cuci baju sekolah dan kasut alya jer tinggal...Beberapa hari blog saya tak dapat dibuka sebab kena LAPTOP KENA virus..
 
Ciss..virus..jahatnya ....dan mungkin saya juga agak down almost 2 weeks sebab kesihatan yang tidak mengizinkan.Penat saya mencari aura dan momentum kembali.Saya istighfar banyak-banyak dan solat dengan tenang supaya Allah kembalikan momentum saya!Alhamdulilah perkenalan saya
 dengan seorang wanita jutawan bergelar dato memberikan saya aura dan semangat baru ingin berjaya seperti beliau.Memiliki kilang di damansara,Penang dan China menjadikan dia cukup di.segani.Lain hari saya cerita pasal beliau ya..

Kata-kata semangat dan video motivasi dari kawan-kawan juga saya terima.Terima kasih mengembalikan semangat saya...


.Malam ni sebelum ingin melelapkan mata saya ingin kongsikan sedikit info yang ditulis oleh sahabat seperjuangan saya.Credit kepada sahabat saya Rozandy KERANA INFO ini bermanfaat untuk ramai orang.Jadi saya share untuk pembaca blog juga.
 
Sahabat saya ini juga aktif dalam talk pasal hartanah.Anda yang ingin consult mengenai property dan invest dalam hartanah juga boleh contact saya untuk saya refer kepada beliau.

Sharing is caring,writing is loving...mcm tak betul je ayat ni..heheh ok nunite...info untuk anda..



Ada TANAH, Nak buat "RUMAH SENDIRI"..
Bole buat PINJAMAN BANK X? 
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Soalan ni adalah soalan yg selalu org nk tnye,tapi x tahu samada bole ke x?

Actually, the answer is mestilah "BOLEH" tapi bukan semua bank provide facilities ni. Only certain bank jek. How to go about....

TYPE OF FACILITIES:-
----------------------

1) To finance "CONSTRUCTION" only
**********************************

- Means Tanah atas nama sendiri x de loan, just nak finance "CONSTRUCTION" utk rumah tu shj.
- BANK  akan bg max MOF 90% from the value of CONSTRUCTION AGREEMENT
( assuming value RM 500k x 90% = RM 450k)
- additional 5% (MRTT,L.F/V.F)
- rate sama dgn rumah yg dh siap depending on loan amount
- Tenure up to max 35 years
- Kena buat site visit every time contractor buat claim dkt bank smpi dpt CF

2) To finance " CONSTRUCTION" + " LAND"
****************************************

- Nak finance " CONSTRUCTION" with " LAND" sekali means die finance construction and nak beli tanah (subsale) sekali
( assuming value of CA RM 500k x 90%= RM 450k + Value of land RM 300k x 85% = RM 255k
So total loan is RM 705k)
- additional 5% (MRTT,L.F/V.F)
- rate tanah n construction lain
- tenure up to 35 yrs
- kena buat site visit jgk smpi dpt cf

AREA
*****

Area ni location tanah yg kita nk construct. Benda paling penting skali sbb if tanah tu dok terceruk hujung nun yg x de infra langsung semak samun jek yg ada bank mmg x bg loan la...takut die if tiba2 terbengkalai ke sapa plak yg nak tanggung cost2 tu semua...if bole area tu mstilah dh ada infra n rumah2 yg org dh buat sndiri....

Ok now we go for loan docs sebab both facilities require the same docs...

LOAN DOCUMENTATIONS:-
----------------------------

SALARIED EMPLOYEE
********************
1) NRIC
2) LATEST 3 MONTHS PSLIPS
3) LATEST 3 MONTHS B/ STATEMENTS
4) LATEST EPF STATEMENT
5) ASB/T.HAJI OR ANY BACK UP OF SAVINGS
6) ANY RENTAL AGREEMENTS

SELF EMPLOYED
****************
1) NRIC
2) LATEST SSM
3) FORM 24 & 49
4) LATEST 6 MONTHS COMP BANK STATEMENTS
5) LATEST INCOME TAX FORM ( if any )
6) ASB/T HAJI OR ANY BACK UP OF SAVINGS
7) ANY RENTAL AGREEMENTS

COLLATERAL DOCS
*******************
1) CONSTRUCTION AGREEMENT
2) CONTRACTOR'S PROFILE
3) APPROVED PLAN BY MAJLIS
4) PHOTOS OF THE SURROUNDING AREA OF THE SAID LAND
5) TITLE

if complete semua docs ni g lah submit dkt bank trus ye...

Banyak jek org dok tanya saya psl bnde ni and now saya share kan how to go about...
Sapa yg x nak buat mah sendiri cantik n bsr lg kan and some more  lg murah from developer...



Credit penulis asal:RMN

You Might Also Like

1 comments

  1. ada jugak plan nak buat atas tanah parents di kampung. tapi alamak peningnya proses tu -__-

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM