COWAY di Embok Village-Port Dickson

07:49:00

Assalammualaikum dan happy Thursday to my readers,hari ni Khamis 29 th April,today my last day working in April.Sebelum melarikan diri sejenak ke cameron..Ceh ceh..melarikan diri lah sangat kan..

Lama sangat dah irda nak update aktiviti di embok village ni,tapi asyik kekangan waktu,hari ni pagi ni still nak update jugak sambil menikmati secawan milo panas sebagai menu bersahur puasa sunat  hari ni sambillah mengisi form investment ut-epf,Tadi ingat bangun 3.45am sebab nak siapkan module exam.. lepas tahajud 2 rakaat terus on laptop...duhai...module slow cam cipan...

aduhai hari ni last day hari-hari tak sempat-sempat lagi menjawab 75 x2  soalan untuk dua paper tu,pastu tenet kat umah ni slow dan kelaut,satu module pun tak dapat jawab.tension...baik bukak garmin ni...

Bila lah agaknya nak buat ya,orang HQ dah call suruh jawab.Sebab nanti licence problem. kalau tak amik test tu,masalahnya test tu pun satu,nak kena dengar online training,pastu soalan pun banyak gilerrr...aduhai...

office hour sekarang ni Irda FULL dengan appointment.Selain appoinment banking,kadang-kadang waktu lunch amik untuk appointment coway dan alhamdulilah saya dah ada satu lagi projek untuk diri sendiri.Untuk tambahkan income juga..tapi projek apa,.biarlah rahsia..yang penting menghasilkan duit halal...so??ADA 3 scope KERJA berlainan setiap hari(tak tamak,rezeki depan mata,grab je opportunity).

Jadi memang kekangan waktu sangat rasanya,sebab tu kadang-kadang makan pun pukul 6pm!bila pulak nak jawab test bagaikan..(OK abaikan biawak-biawak bebelan merungut tu..jangan contohi..boleh je nak buat sebenarnya,cuma last minit baru notice wajib buat,sebelum ni notification email kat ofice main delete je....kang last minit baru perasan itu sebab ada orang hq call.teruk irda ni :))

Oklah,just nak habaq mai,13-14 April hari tu irda dan team pergi PD lagi,rasanya baru bulan january tu pergi bayu resort kan,kali ni ke EMBOK VILLAGE,Port Dickson pula.

Sebenarnya HM fadly,bagi cabaran pada satu kakak tu,kak tu housewife selalu jual tak sampai 10 unit coway sebulan.Jadi kami ni pakat nak sangat dia rasa income 5 figure,so jual lah at least minimum 10 unit sebulan kan,tapi sebab kekangan waktu nak uruskan anak-anak bagai,DIA KATA MACAM MUSTAHIL...,tapi sebab sokongan semua orang dalam team,support kak lin,bagi motivate,sampai satu hari tu close 4 product untuk satu customer

Betul tak apa orang kata,kalau kita cakap selalu,ia akan jadi kenyataan.10 unit,10 unit bulan ni kak lin!Kalau 10 unit HM akan bawak group short vacation dan sponsor lagi holiday di PD.Dan pada bulan lepas tu apa yang kami cakap,apa yang semua orang dan kak lin determine,alhamdulilah she close more than 10 unit.Dan merasa lah dia income more than 10k ...WOW!housewife beb...Rezeki ALLAH kan..Dalam sales hanya perlu usaha,tulis dalam otak(set minda),doa dan tawakal...ALLAH akan bagi apa yang kamu fikir ...sesuai dengan usahamu!I TRUST ON IT...

Dan sebab itu,HM pun tunaikan janji pada semua budak-budak dalam team,walaupun ramai yang tak dapat pergi,tapi dapat rasa group Fadly semakin berkembang.Tahniah pada exschoolmate I ni,siapa sangka dulu zaman sekolah pemalu,sekarang ada team yang padu.

Oleh sebab diorang buat aktiviti yang boleh diistilahkan seperti family day hari Rabu & Khamis,jadi terpaksalah I amik cuti dari Bank.Nak join jugak kan...asyik keje je...macam robbot dah rasanya.Jadi hari Rabu saya still bekerja seperti biasa,dan petang tu baru pergi bergerak ke PD selepas semua urusan di Bank selesai.



Ambik masa lama saya nak eja tulisan ni,sekali ALYA yang baca laju ...
 
Bergerak dari KL sekitar jam 5.45 dan sampai di PD 7.30 pm something,sebab dah  magrib.Saya pun stop untuk magrib dulu,walaupun hati dah melonjak nak tergedik-gedik dah ngan kengkawan kan..hahaha..walaupun nak sampai dah kat sana beberapa minit je,tapi solatlah dulu kalau dah nampak surau dan masjid kan/Kalau lah tetiba teraccident ke dalam perjalanan ,kan dah solat..fikir tu je...

Masa kat surau kat kampung ni,orang perasan kot I orang luar,ye lah blazer warna oren I yang I pakai di office pun tak bukak lagi,memang tak bukak sebab baju dalam nampak ketiak,haha..baju tak berlengan kan,so pakai jelah blazer tu walaupun panas bukan main..

Bila ada makcik-makcik memandang,usai solat saya suruh alya salam makcik sebelah-sebelah saya tu,dan saya pun salam tanda hormat,kang orang cakap masuk kampung orang tak bagi salam kan.

Dari mana ni?" tanya seorang makcik...saya pun salam dan cium tangan,sebab rasa macam tangan mom in law rasanya,sebab mom in law lagi tua dari tangan my mum,mak tangan muda lagi..:)


jangan tak tau i bagi my mom makan radiance signature..I PUN  TAK MAKAN COLLAGEN..Tapi i spend bujet for collagen my mum,supplement kencing manis dan so on(Bila pergi rumah mak,selalu check mak makan tak supplement...amboi..kalau radiance signature yang sekotak harga RM150,ADA 15 sachet tu habis pulak...heheh.tapi supplement lain terbiar je,)..sebab tu mak muda kot..bila jalan ngan i,orang cakap kakak pulak..iskisk...sobbsss

"Dari KL makcik.. saya jawab..pergi dulu ye makcik"saya senyum...

Dalam hati,maaf ye makcik kalau saya ni berbau.Almaklum dari ofis...


amboiii..isteri-isteri orang ni...one thing yang best bekerja dengan depa ni adalah rasa macam dah lali sangat dengan perangai masing-masing....nak kutuk depan-depan pun ape de hal..nak kecik-kecik hati dah takde..bekerja dengan happy...work hard play hard..crazy ...heeh


Bila leader menyumbang suara..wahh nasib sedap..if not hujan!! Tapi dia memang dari zaman sekolah suka lagu jiwang..:P~

BBQ...busynye GM dengan phone...

ADIK hm menyumbang suara dendan new members


Sampai di EMBOK VILLAGE,wahh semua dan bersuka ria ya,mereka semua sedangkan hilangkan penat mencari sales!Ada yang berkaraoke,ada yang panggang memanggang di luar,BBQ sponsor by GM..Sebab mereka sejak siang tadi sudah berada disini,jadi dah banyak aktiviti mereka.I pulak siang tadi memerah urat saraf di bank..

Sebab I DARI ofis,dan perut I dah berbunyi katak memanggil hujan...nak makannn.....so carilah nasi...nasib diorang buat pot luck..


Bila GM yang kaya raya ni duduk semeja,rasa macam ukhuwah adik-beradik rasanya.Ya ALLAH...Seronoknya makan hasil tangan all team members...I belum mandi ni...still with blazer from office dan makannn...lapar weih..pedulilah...

Wah inilah chef-chef malam hari...heheh diorang ikut turn rasanya.I sponsor cake dari secret recipe je...Senang tak yah masak-masak..hahaha...nasib semua orang makan kek...

 Ini lagi sorang exschoolamate saya,sekarang wife dia yang buat coway,dia masih bekerja tetap.Sempoilah hafiz duet ngan wife...Dulu zaman sekolah blurr je kawan aku ni,bila dah besar panjang dah jadi bapak orang dah...lama tak jumpa kawan I ni,selalu jumpa kat FB JE...Banglo tepi pantai ni kepunyaan pakcik dia,sebab pakcik dapatlah special rate..:)


Nikmat makanan terasa bila sikit kongsi bersama


BBQ berhadapan dengan laut,angin sempoi-sempoi,deruan ombak kedengaran,dalam rumah keriuhan,ada suara-suara menyumbang lagu di laman,ada yang tengah makan,ada yang tengah berangan di tepi lautan,ada yang hanya memandang, ini ....adalah moment terindah bersama mereka...kawan-kawan seperjuangan mencari rezeki...

 

Malam pertama di embok village,saya bukan sahaja makan sekenyang-kenyangnya,rasa macam ular sawa perut ,semua jenis makanan masuk,saya juga menyumbang lagu...jangan tak tau aku nyanyi lagu dangdut,tapi tak sorang lah.nyanyi 4 orang..ada video diorang rakam..tapi cukuplah sebagai simpanan,sebab sambil nyanyi anak tarik baju...lupa kejap ada anak..mehh!! hilang ingatan kejap..hahaha...

"Diam-diam berpandangan,mata bertentang mata,malu-malu aku malu kau buat begitu,jeling jeling,kau menjeling,..."cer teka lagu apa.ni lagu feveret  alya,..tak sangka alya layan dangdut...terus dia stop main dan join mama dia ngan kawan-kawan tengah syok merosakkan mic dengan piching lari..

...Jom kita terjah banglo ni...Banglo ni  harga dia sekitar RM2500 per night untuk orang biasa,tapi sebab ni pak sedara hafiz punya so kami dapat murah sikit.Terima kasih HM utk short vacation disini,fun...


pic dorm lelaki yang di share di group,cilok pic ni...:)..dua suasana berbeza,,satu sedang berdoa,satu sedang menulis doa di laman sosial..hahaha...gurau-gurau je hey..jangan mare....

Banglo ni ada dorm untuk lelaki & untuk dorm perempuan,ia sesuailah untuk yang datang yang tak bawak spouse..

 Bilik untuk yang bawak spouse pulak ada 7,bilik besar dan memang selesa especially kalau ada anak 2-3 orang kan,boleh berguling-guling dalam bilik.

Ruang atas berdekatan dengan dorm perempuan
 

Ruang tamu di embok village




Bahagian halaman rumah yang menghadap laut....Tenang nya memandang keluar...melarikan pandangan ke laut...



Good morning alya...sayang mama ni tak sabar nak jenjalan tepi pantai,masih berbaju tido,seheningnya pagi tunggu matahari naik...



Good morning shahril,ini junior sangat dalam team!Tak sampai sebulan..dah ada satu sale.Shahril adalah student Mass comm,fresh graduate tengah tunggu konvo,

"shahril,tak nak apply presenter ke,kat TV3..MASS COM STUDENT kan ada potential besar..dulu akak cita-cita pergi kot apply...tapi tak rezeki"

"tak nak lah kak,saya nak buat sales,saya nak build relationship dengan orang,aim saya nak jadi jutawan...dan dalam tahun ni saya nak beli rumah"..akak doakan moga vision awak mencapai sasaran...senyum :).bagus budak ni..

apa yang perlu?usaha....insyaALLAH amin


alya dengan air laut pun penakut




drama sangat aku ni....heheh tapi memang best pijak pasir pantai..,syukur dapat menikmati pemandangan pagi hari...




bila orang lelaki lagi pakar di dapur



Ini adalah team yang siapkan menu sarapan kami di hari kedua,sya buat nasi goreng kampung ..sedapp giler syaaa..tak sangka pandai masak..comel lagi...

 
syukri,(syuk)adalah ketua chef,pengalaman dia sebagai chef sebelum ni buat menu breakfast dia hingga kami menjilat jari....

Selain aktiviti mandi di pantai dan naik banana boat,saya malas join semua tu di pantai sebab panas ...I kan alergic dengan panas,bukan apa..boleh buat sakit kepala rasanya walaupun panas pukul 11 je..so finally join fadly & group ni main game scarable...yang lain-lain di pantai..

"Hah.meh irda..ko bijak sikit"pelawa leader...

"ok..aku anggap tu sebagai pujian"...


"ko jangan nak serius sangat muka tu boleh tak irda,ni game je kot.."...HAHAHA komen fadly ...aku memang macam ni lah kalau fikir ngek! automatik..semulajadi...pakai spek pun dah macam nenek...


Sebab dah lama sesangat tinggalkan game ni,last main masa zaman sekolah,memang confirm-confirm lah i kalah,sebab permainan ni kena bijak mainkan huruf yang ada banyak markah...I pulak nak cari kata-kata je,tak tahu lak strategi permainan...so surrender awal lah!hehe..



sya potong sayur ni pun posing artis sangat ko kan...ni adalah gang masak untuk lunch..i pun one of them tukang potong-potong,potong nye sikit...tapi snap pic nye je lebih..


Mereka bukan  sahaja ligat cari sales,rupanya ligat juga di dapur...hhee good job all mom...




Sebab saya ada appointment di KL petang tu,lepas lunch terus gerak ke KL.Tak puas rasanya menikmati cuti-cuti ngan coway team di embok village lagi,tapi sebab ada keje so saya pun tinggalkan mereka...nanti kita plan lagi ye kawan-kawan....


 Sebab appointment sambil nak melawat baby kawan saya yang baru lahir,sampai area TTDI saya penat cari tempat barang baby,satu pun takde,nak jalan jauh lagi takut sangkut ngan jammed sebab hari bekerja kan,jam pun dah pukul 5,30,saya singgah di HERO Market TTDI ni dengan harapan adalah barang yang sesuai dibeli sebagai buah tangan,,,sebab ni je yang ada area sini...





kejap...dah subuh dah,,,

p/s

"BERKAWAN biar seribu,berkasih biarlah satu"

Jadilah kawan yang gembira bersama,kalau kawan susah kita tolong,bila kawan perlukan kita datang,bila kawan berjaya kita gembira,bila kawan down kita bagi kata semangat.

Jadi kawan jangan pass bye atau touch & GO...jangan jadi kawan yang datang for a reason,atau yang datang mengikut season.

 jangan jadi stalker ,di Fb atau dunia nyata kawan kita,INGAT hati bahagia adalah bila kita tidak compare hidup kita dengan orang lain.Dan ingat bila usia beranjak kita akan hanya menyesal dengan masa yang kita sia-siakan hanya untuk "menelanjangi" kehidupan orang lain..jika ingin jadi stalker untuk ambil yang baik sebagai panduan hidup silakan..tapi nak jadi stalker
 untuk mencari kekurangan & keburukan dan bahan umpatan...itu kita sendiri boleh fikirkan...

 percayalah...kita adalah seperti apa yang kita fikirkan..dan fikiran akan membentuk peribadi ..

u not only what u eat,also what u think..." :)).

dan anda ingin menjadi orang berjaya?orang berjaya itu bukan yang kaya dan mewah saja.,tapi berjaya mempunyai hati yang lapang..jiwa yang tenang..hidup yang ceria..itu juga sebahagian kejayaan hidup..jadi banyak-banyaklah kita cerminkan diri sendiri sebelum cermin kita lemparkan pada orang lain...

JAGALAH AIB KAWANMU,KELAK ALLAH AKAN JAGA AIBMU...

ok time up...siap-siap apa yang patut....daaaa




























You Might Also Like

2 comments

  1. Fadly Nazaruddin02 May, 2016

    Terbaek story

    ReplyDelete
  2. Syahril Pakar Coway02 May, 2016

    Syahril Pakar Coway Thanks Kak

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM