Cara memasak dengan pantas dalam kesibukan:Perencah masakan tanpa pengawet

12:15:00

Assalammualaikum Readers dan salam subuh semua.....

.now 6:14am,sekejap lagi irda nak pergi pasar..jadi nak update dulu Garmin..Bila irda check carian googles paling tinggi dalam blog ni,stat menunjukkan ramai carian tentang tips jimat berbelanja dapur,cara jimat belanja dapur,dan cara berjimat...

warghh tak sangka ramai juga orang tercari info-info gitu ye.Irda rasa bertanggungjawab untuk kongsi banyak tips lepas ni selain cerita tentang diri sendiri dan syok sendiri irda ni..hehe...

Uols kalau bekerja sempat tak masak di rumah?Atau memang selalu makan di kedai?Irda pun kadang-kadang makan kedai jugak,kadang-kadang nak jugak makan kat rumah.kadang-kadang nak makan mak masak jugak...bila tekak tak lalu makan kedai..kadang-kadang pagi sebelum pergi keje irda siap-siap masak dulu..sebab tu masuk ofis lambat..kenyit mata kat boss je lah kalau lambat kan...

Pada uols nak  memasak dirumah tapi sentiasa sibuk..jomlah memasak dalam 15 minit siap...caranya...taraaa...


pes masakan ini sebijik rasa masakan ibu..original dan memang sedap

Beberapa tahun lepas opismate irda selalu nau order pes masakan dari satu kawan ni,pes ni dibuat dirumah oleh ibunya.Then irda pernah lah try masakan kurma,curry,rendang,masak lemak...sekali cuba memang original tak sama dengan pes-pes yang dibeli di pasar raya..ye lah homemade kan...

Sejak tu kawan-kawan ofis semua selalu order,kadang-kadang order untuk sebulan,jadi kalau penat dan busy sangat,selain goreng ikan dan masak telur ngan kicap je untuk anak-anak,teringin nak masak lemak tapi barang-barang tak cukup,masa pula takde untuk blend semua tu,haaa masuk je pes ni,ikut je sukatan.then masuklah apa-apa dalam tu...siap 15 minit untuk dimakan..rasanya pun sedap...       

so irda kongsi kat uols info ni...irda tak amik commision pun tau,saja je share,takde nak bayar review pun dalam blog ni.hehe...irda niat nak share kut-kut ada ibu-ibu yang busy macam irda ni haa..tapi masih nak masak dirumah walaupun kebusyan di ofis,bolehlah deal dengan owner ni..dan moga niat irda nak majukan business orang yang irda tak kenal ni,sekaligus ALLAH bantu majukan business irda juge.....:)   amin
 
                      
 Dan irda bersyukur ada ofismate yang selalu ingatkan irda..diorang operation irda ni sales line,kadang-kadang nak order pun tak sempat tau..so diorang sanggup listkan untuk irda,call untuk irda dan bayarkan dulu..sebab diorang faham sangat karekter irda kalau tengah keje nak call untuk order itu ini mana nak dan kan...sebab tu lama dah tak order..

So diorang siap packingkan order irda and siap-siap asingkan masuk plastik siap tulis nama...Ya ALLAH terima kasihlah kak rose & kak aida..sayang both of you tau..so minggu ni irda order ini...Actually lama dah irda tak order..Tapi minggu ni nak masak untuk mak dan ayah...so orderlah...hopefully rasanya masih sama seperti tahun-tahun lepas

irda beli kurma ayam/daging/telur,masak lemakcili api,nasi beriani,kari ayam dan ayam masakkicap...satu peket ni boleh untuk 5-7 orang makan tau...
                               
  So uols,yang jauh dari kedai,yang takde masa nak blend rempah-rempah masakan,yang sibuk dengan kerja harian..tapi still nak memasak di rumah,bolehlah amik order pes ni..hubungi no diatas ya...ok daaa...

You Might Also Like

10 comments

  1. Wah, cam best je ni. In shaa Allah bole try juga. Kalo akk yg dari dulu akk praktikkan yg mak akk ajar, blend siap2 utk seminggu bwg merah,campur bwg putih ngn cili kering tu, senang utk masak apa2 je, tinggal nk tambah bahan lain je, cth nak gorwng mehoon tambah je isi ayam, nk masak sambal tinggal tumis je. Akk tk suka sgt perencah pasang siap ni, sbb ada rasa bahan awet.

    ReplyDelete
  2. Wah, cam best je ni. In shaa Allah bole try juga. Kalo akk yg dari dulu akk praktikkan yg mak akk ajar, blend siap2 utk seminggu bwg merah,campur bwg putih ngn cili kering tu, senang utk masak apa2 je, tinggal nk tambah bahan lain je, cth nak gorwng mehoon tambah je isi ayam, nk masak sambal tinggal tumis je. Akk tk suka sgt perencah pasang siap ni, sbb ada rasa bahan awet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe..dulu irda pun suka buat gitu kak...kadang-kadang dah naik cendawan jarang masak cili yang dah diblend di simpan dalam peti ais tu..itu parah tahap busy..tapi skrg bila sesekali teringin nak masak rendang atau kurma ke...guna pes ni senang sikit,dah jarang blend banyak-banyak,dulu blend simpan dalam tupperware..hihi sekarang suka masak sup main baling2 je..bila teringin masak lemak dan dll..baru pakai pes ni...:)

      Delete
  3. waa senang nye skrg nk memasak yer.. bgus2.. nk lg senang beli jenama brahim yg kotak biru tu dalm tu siap ada isi tinggal panaskan paket dia je dgn air panas pastu terus makan.. ala2 rasa mknn dlm flight.. sedap juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke..irda jarang beli yg di pasar raya tu..ni kebetulan sbb kenalan kepada kwn yg jual..dulu mak dia buat di rumah je..resipi air tangan ibu depa..laaa ni banyak na tempahan sampai dah registr company..tp rasa dia mmg tiptop

      Delete
  4. akk dah follow irda. Akk jarang sgt on9 kt pc sebenarnya, nnt masa habis kat situ je. Kalo kat phone tkde kotak follower tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak azimah follow irda..moga kita berukhuwah sampai bila2 ya..moga suatu hari nanti kita bertemu di alam nyata..terlebih dahulu irda mohon maaf andai ada tulisan atau sharing irda ada yg salah suatu masa nanti..manalah tahu kan..dan moga ada tulisan irda ada yg bermanfaat utk semua..salam ukhuwah kak..jazakillah khairan...

      Delete
  5. wah bagus nih homemade, kadang2 kalau balik lambat terfikir juga susah nak masak, ini ada pes macam ni memudahkan kerja, haaa..ada harapan akak order juga nanti.

    baguslah irda share benda2 macam ni, berkongsi rezekikan dengan kawan irda tu, ye lah irda promote kat sini nanti ada yang beli, bertambah ganjaran pahala irda

    ReplyDelete
  6. Wah menarik nie dear ... Ok jugak kan ada rencah mknan mcm nie , balik penat kerja tak dan nak tgk dapur ... Selalu nadia mkn luar je hari bekerja

    ReplyDelete
  7. Pes makanan. Selalu nampak jual di pasaraya. Yang nie homemade pasti rasa berbeza kan..

    Siqah pun malas sangat nak masak kalau weekday. Balik kerja biasa order je makanan. Mujur kat kawasan tempat siqah tinggal, ada kedai boleh buat delivery. Senang sikit hidup. Hehe.

    Beriya nak siapkan bahan2 masak, paling buat adalah blender cili kering tapi smpi rosak dah cili tu masih tak masak2. Haru betul =(

    Tq irda for sharing =)

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+