masam manis salesperson

23:58:00


cerita kelakar hari ini

perbualan telefon

"assalammualaikum..sis saya baca blog sis..saya mencari orang yang boleh PASANG coway di area sentul.kebetulan saya search nama sis je ade area sentul"

Irda: ehh boleh2..malam ni jugak saya datang.bagi alamat ya.malam ni lepas magrib saya datang

"ye ke sis...alhamdulilah..dari td saya cari coway no ofis sana sini..:"

Irda:ya Allah..alhamdulilah rezeki saya kut.boleh2..nanti saya datang explain dan sign borang ya

"sis..sy nak.pasang coway je..bukan nak.apply,sebab saya baru masuk rumah baru kan..jadi coway kan FREE  installation.setiap tahun kalau kita pindah rumah"

Irda:..owh dah ada machine?owh..nak cari technician tolong pindah pemasangan di rumah baru?&#^#(@(@^..

gelak sorang.malu sorang..Adoii nasib berbual di telefon sahaja,kalau depan-depan mesti blushing ni
.
But Professional Irda,,be professional..hehe

Irda:ok tak pe...sekarang juga saya bantu.saya bagi no customer service ya...haa boleh set terus dengan technician yang cover area sentul.saya wassap sekarang dekat encik ya

no customer service coway: 1800888111


*lepas setengah jam berlalu*

Irda:encik dah dapat call cust service coway?

"dah sis ..tq so much..sis"

Irda:.owh alhamdulilah
kalau macam tu nak tambah tak penapis udara coway di rumah?sempat lagi irda ni kan


hehe.

jangan berputus asa walaupun diawal perbualan anda sudah malu sorang.Mungkin dia dah ada penapis air,mungkin hendak tambah penapis air di rumah mak?rumah mak mertua?atau rumah isteri no 2?kahkah..pandai je irda ni..

atau pun nak pasang penapis udara pula di rumahnya?Jadi bila tetiba orang datang minta tolong walaupun kita AGAK RALAT,do it! just because ada nilai disisi ALLAH(pahala).dO IT cause itu networking anda.Do it,when u help others,automatic arus alpha datang(-semangat ingin membantu)sales bukan push product tetapi kita adalah share product benefit and share your kind service.be ready to become "ambassador" untuk apa-apa yang berkaitan dengan product kita.

jangan sesekali  bila orang cari kita walaupun kita tak tahu,jangan kata

"maaf yang ni bukan department saya,maaf saya tak handle ni..."no no remember tu irda.Tapi katakan saya cuba check dulu ya,saya cuba carikan untuk encik.Mungkin sekedar dapatkan no telefon untuk encik?dari situ Tuhan menilai usaha kita,dan kelak trust me ALLAH hantar melalui cara lain sales untuk kita.

jika nilai ini ada dalam diri kita,letaklah berapa target pun oleh majikan,trust me u can achieved ,cause you work from your heart!
.
 ......................................................:)

walaupun blushing sebab terover excited tadi...yang penting hari ni ada org masuk dalam blog saya...hehe bukti ada satu uniques dlm nuffnang saya.

hari ni dapat tolong orang walaupun tak dapat sales.esok mesti Allah bagi yang lain kan..
insyaAllah.

orang sales kena positif.baru sale tu datang..orang sales kena beramah tamah baru sales tu datang.orang sales kena ringan mulut,tapi bukan banyak mulut..haaaa ada beza tu...

orang sales kena baik hati,,sebab orang baik hati ALLAH sayang....:)NAK ALLAH sayang tak?

insyaAllah bila ALLAH SAYANG apa yang kita nak mesti dapat.Nak ALLAH sayang?Irda bukan ustajah untuk menasihat,kita yang membaca sudah sama-sama matang dan serba tahu hukum hakam agama.kadang-kadang kita tahu..tapi masih terlupa,dan kadang-kadang memperbaikinya,itu bukti kita ini hanya seorang manusia bukan malaikat...

Ada orang solatnya bagus,tudungnya labuh,,tapi mulutnya sesama manusia belum terjaga..minta kita dijauhkan dari semua itu.

ada orang tudungnya labuh...solatnya penuh..masih belum layak melabel orang lain dosa pahalanya ya..ingat tu irda...:)

Ini tak,dah lah solatnya jarang sekali,kejenya asyik nak mengutuk orang je,lepas tu ada hati minta doa itu ini...bak kata alya...memang TAKLAH...

Ok nunite...hari ni irda close apa ya?Close ASB 200K,housing loan top up loan,personal loan 50k.walaupun takde rezeki coway hari ini,irda ada rezeki di bank.syukur...

rahsia manage two job :DHUHA....
 



thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

7 comments

  1. kalau solat tapi masih mulut & perangainya macam hampagas, maknanya ada bahagian solatnya yg masih tak sempurna.. wallahualam.. ini ustazah la habaq kecik-kecik dulu =)

    takpe irda, kena bagi layanan top pada costumer walaupun nak re-install je mana tahu nanti rezeki, dia recommend irda pada kawan dia pula. manalah tahu, kan?

    ReplyDelete
  2. Cara Irda ni baru betul cara seorang yang berjaya.. Selagi boleh offer/suggest pape produk, buat je. Apa yang nama panggilan style ni.. Hubby Reen ada ckp. Tapi Reen lupa namanya..

    ReplyDelete
  3. Rajin betul Irda ni..keep it up! saya support 120% ehehee..

    ReplyDelete
  4. SABAR IRDA RZKI MAHA LUAS...MOGA BISNIS TAMBAH MAJU

    ReplyDelete
  5. betul cara tu dear. dulu masa kerja retail pun, manager I selalu remind benda yang sama. jangan kita bagi ayat saya tak tahu. bukan kerja saya semua tu. nampak tak professional and mencerminkan sikap kita sendiri. kita tolong orang, nanti Allah tolong kita :D

    ReplyDelete
  6. bagus irda jadi profesional di situ. Mujur bercakap di phone ek, orang di sana tak nampak yang kita malu. Hihi. Walaupun tiada rezeki COway, masih ada rezeki di tempat lain kan. Good job dan good luck dear :)

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah smoga dimurahkan rezeki sentiasa dgn keikhlasan hati kak ^_^

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM