My Looks:Hari terakhir berpuasa di bulan Feb 2016

06:41:00




Monday Blues? No Monday Blues for me..Yellow dress with yellow mind.erkk?.kahkah..melawak je..

Details outfit

Maxi dress ni i beli di jakarta ..masa holiday hari tu.Actually ni baju malas sebab tak  payah nak gosok sangat..luar pakai cardigan..one set dress ni..I beli murah je ni..i think dalam RP150,000 convert to RM dalam 45 gitu...jatuh cinta masa patung pakai..terus rembat..i memang akan beli baju yang patung pakai.mungkin tahu confirm muat kan...

shawl from sis ad huda..sis ad huda..i love your shawl like i love you.hehe..only cost me RM15.Sekali je free..lepas tu beli lah kan..hehe..asyik nak free je...mana boleh kan..member nak business jugak..






watch: B.U.M....Beli kat sogo ..Yang ni i beli pakai commision credit card 2tahun lepas..hehe...lama tak pakai jam ni..sebab asyik batery dia kong je..masa dpt commission credit card..tak tahu nak buat apa dengan duit tu kan..belilah jam..hahah poyo gilerr statement..by the way i suka jam ni sebab berjuntai-juntai..

P/s:Putih  tangan aku..tu edit je weih... qu puteh qu puteh.. tak kuasa mak jemah..mana ada pakai qu puteh..edit je tu..


Tapi hari Isnin selalunya memang nak amik balik semangat bekerja di hari pertama itu sangat lah malas apalagi kalau saya berpuasa sunat di hari Isnin..Apalagi kalau Month end..selalunya saya akan buat undang-undang sendiri..satu hari di hujung bulan saya akan bermalas-malasan sebab nak enjoy one day in a month just nak makan dengan selesa,dan tak nak terkejar-kejar masa...sudahnya hari ni ada application ku campak dalam drawer..lagipun hari ni sedih satu lagi hp takde di tangan...sudah habis semua orang  wassap tak berbalas..

...pagi-pagi hp samsung saya buat hal lagi..untuk ke sekian kali nya hang lagi...dan pagi-pagi saya dah cari kedai cina kat belakang ofis saya untuk baiki. ini entah kali ke berapa dah I hantar kat kedai ni.Ada orang cakap beli je lah hp baru...masalahnnya i kalau satu bende tu sayang nak buang,macam manapun still akan guna bende tu sampailah lunyai barai..aku ni sentimental orangnya..sayang nak tukar baru..akibatnya selalu je kena sedekah RM kat kedai cina tu..esok baru boleh amik hp ku..sorylah siapa yaang contact I kat no 011 tu tak berjawablah seharian ni ye....

Puasa sunat ni sebenarnya lagi meletihkan dari puasa biasa..sebabnya kiri kanan ko nampak orang makan,kiri kanan ko kedai buka,lepas kat fb pun asyik masuk gambar makanan je..sudahnya memang kelautlah perasaan ko..kalau tak ingat ada orang..menjejeh je air liur ...Tapi setiap kali orang bertanya..

"baiknye u..puasa sunat...."

aku tak baiklah..aku juga pendosa tegar...tapi dah ku cuba biasakan..ingat satu perkara jika kita lakukan sesuatu berturut-turut bila  dah lama ia akan jadi character dan terbiasa..jadi biasakan-biasakanlah buat kebaikan bila umur dah masuk tiga siri..sebab dalam nakal mu jaga ibadahmu...biar terhapus dosa-dosa kecil--tazkirah jap...

Juga sebenarnya..
...i puasa sebab nak diet sekali..sebab hari lain aku makan tak hengat dunia,kalau breakfast ada roti canai mesti plus nasi lemak ..manisnya,gulanya,aisnya..jadi dengan puasa untuk stabilkan balik perut yang tekejut menerima perisa makanan yang pelbagai tu...contohnya hari ahad makan macam membela jin dalam perut,isnin terus puasa..memang perit weih,letih,aku angkat handbag pun tak larat..kadang-kadang terjatuh-jatuh handbag punya tak tahan keletihan..kalau boleh i rasa macam nak pakai roller blade je berjalan,sebab longlai rasanya langkah ku hayun bila berjalan tatkala puasa bukan di bulan puasa..,even kat ofis pun i malasssss je nak buat keje...rasa nak tido minta bantal je..tapi ikut mood jugak..kadang-kadang i puasa tak rasa apapun..ikut level iman ku masa itu..hari ni level ditahap kronik..tu yang malas tahap cipan...

TAPI yang syok puasa ni..insyaALLAH Allah kabulkan doa,ALLAH bagi ganjaran yang kau  tak sangka-sangka...dan hari ni I nak bagitahu ada dua prospek coway saya akan sign..ALHAMDULILAH...i just tanya gitu-gitu je masa jumpa satu brader ni di Maybank..selalu I nampak di bank i..ada juga promote product bank,tapi tak melekat pulak..tapi bila promote coway dan brader ni tak sangka pulak kahwin dua..sudahnya nak beli dua unit coway terus..hehe..siapa gerakkan hati dia?ALLAH..dari apa?dari doa orang yang berpuasa..sebab tu aku kalau nak apa,tak puas hati ke apa..takdelah nak manderem orang,nak gula-gula orang..minta je kat ALLAH..pasti datang..lambat atau cepat je..dengan syarat...ikhlas & redha...lepas ni kalau brader ni kahwin 3 or 4..nak promote coway lagi lah...hahah aduii..siap cite ngan aku jaga laki elok-elok kalau tak nak dia kahwin lebih dari satu.lagipun sekarang tak yah minta izin isteri pon nak kahwin lebih dari satu..

erkkk?ada aku kisah pulak..aduii..lemahlah kalau sembang ngan orang laki kahwin lebih dari satu ni.banyak sangat petua-petuanya..ku layan je..jawab ku senang je

"i tak risau hubby i kahwin lain...sebab hubby i patot risaukan kan i,sebab i masih ada value"hahha bengang je brader ni dengan jawapan selamba ku..readers jangan ingat perasaan si irda ni..I saja gurau-gurau mematikan ayat lawan bicara..so kita bagilah ayat gila sikitkan..baru terdiam!..hihihi

..tapi apapun dia sempoi,boleh sembang..dan dia blogger jugak..bolehlah ku timba ilmu dia yang sudah berblog sejak tahun 2009...ok lupakan cerita customer ku hari ini...

apapun sebagai orang yang sentiasa fikir apa yang terbaik untuk dirimu hari ini...

1.  tinggalkan apa yang dilarang,kerjakan apa yang disuruh(walaupun tak 100% cubalah at least sikit-sikit,lama-lama akan terbiasa..contohnya elakkan dari mengumpat orang dalam satu hari,lama-lama kita akan terjauh...)banyak-banyak ingat mati,pasti hati gerun nak buat sesuatu yang salah.

2.Dhuha dan puasa adalah untuk kamu mohon belas kasihan dari ALLAH ,dalam letihnya puasa,dalam kuatnya menahan disaat orang lain minum depan mata,percayalah hati yang ikhlas dan redha itu ALLAH akan kabulkan permintaan..itu jam itu saat.ALLAH akan tunjuk kuasaNYA,dan saya sudah merasakannya..

ada member perli

Brader W:"ko gila-gila puasa eh..aku puasa ramadan pun cilok makan.nanti aku tunjuk kedai mana aku makan di bulan puasa..kahkah"

i apalagi..senang je nak sekolahkan orang macam ni..

Me:Dosa pahala Allah yang tahu,baik jahat ALLAH nilai..aku sedang mencari sesuatu dalam duniaku,dan selebihnya urusanku aku serah pada Dia yang menilai,...

Kalau kita fikir balik dari akal yang waras,dunia ni nak kejar sampai mana je der?bila tension lepak minum dengan kawan-kawan,tak pun karaoke...tapi sampai tue je lah kan?bila stress keje atau business tak jalan,tension pergi holiday sana sini,kalau yang lelaki pergi oversea(ehem buat kawan aku yang suka sangat pergi jakarta tu)sudahnya habis beberapa hari kat sana..balik ngadap benda yang sama balik..tension hilang?cuma untuk sekejap..boleh tu boleh kita hang out dengan kawan-kawan atau mencari hiburan di luaran untuk melupakan apa jua masalah kita,tapi percayalah setiap masalah kehidupan ataupun urusan dunia,sebaik-baik kaedah adalah kaedah spiritual dan ketuhanan..belajarlah bermeditasi dengan alam,bermuhasabah diri..insyaALLAH..dalam keriuhan,dalam keramaian,dalam hiruk pikuknya orang..kamu akan tetap ada prinsip dan ada jati diri...


Pagi ni selain hp yang hang..shawl aku yang belajar buat ala-ala blogger nadia..sudah tak menjadi sebab kekurangan pin..pergi kedai uncle belakang ofis..haa..beli pin banyak ni..ni kalau hilang lagi tak tahu lah?aku telan ke pin ni..setiap kali beli banyak-banyak tak sampai sebulan ntah mana pergi pin I?lepas ni dah letak dalam satu purse untuk pin tudung je..

I rasa i agak muslimah hari ni..shawl i labuh..nak azam baru lah nak pakai lagi muslimah dan longgar-longgar..hubby memang suka ku pakai macam tu...kalau pakai baju macam dibungkus guni lagiii dia suka..kalau sarung telekung lagii dia suka...aduhai..berjubah sokmo lah gitu..

 

 Sedih hati rasanya sebab terpaksa berpisah dengan hp samsung hari ni..dalam hp ni agaknya dah padat betul..asyik problem je..belum termasuk senarai wassap listing,group wassap&pictures..
  

Suke kedai ni asyik I datang baiki phone je..nasiblah orang-orang kat sini i kenal..boleh kawtim harga sikit,harap esok oklah phone ni..letih gak bila tadi customer datang walkin kat ofis..

client:"KAK,awat saya wasaap tak balas pun"

ME:laa ye ke..sory hp masuk hospital dik..
Ok hari ni pukul 4.30 saya dah mula angkat handbag,galas beg laptop..saya nak balik seawalnya,sebab tenaga takde nak buat kerja..sebab hari ni nak buka rumah mak,menapaklah ku ke klcc nak naik train.

Sebab belum solat lagi,lalu di bawah convention centre tu ada surau,dekat dengan aquaria tu..singgahlah kejap..ikut kan nak solat kat rumah je..tapi i letih sangat rasanya..apalagi masa lalu kat aquria tu ada foodcourt,,perghh bau dan orang makan,telan air liur..Dugaan betul...cer tengok mukaku yang naive tanpa dosa hari ni..sekejap je tu sebab nak pergi surau..kang kuar surau berdosa balik..tadi kat ofis pun dah dosa.sebab ada sorang pondan kawan i ni gosip something dengan i..nanti next time i cerita pasal kawan i ni ye...adohai..mak jemah nak nasihat dia..tapi takde kudrat rasanya...dengar je lah story ko nyah..


Fuel shack ni sebelah surau,jalan menuju ke terowong klcc berdekatan foodcourt aquaria,nampak macam sedap dan saya tak pernah cuba lagi..one day kalau saya try saya update ya...u all yang singgah ke aquria boleh datang cuba..untung diorang i buat iklan free kat blog i ni..

 

Ya ALLAH..bau ni menusuk hidung ku yang berpuasa,perlahan-lahan i jalan menikmati aroma,kenapalah aku ditakdirkan lalu disini..owhh kejamnya dunia...ku cuba pejam mata,namun hidungku masih menghirup aroma bauan yang creamer sangat! 

 

sampai kat lrt..ya ALLAH dugaan bagaikan padang masyar rasanya,nasib tak panas,ramainya orang,ye la jarang balik naik dari lrt klcc ni...lemah longlai langkahku,kalau boleh nak terbang balik rumah mak..namun apakandaya beraturlah ku di belakang orang-orang ini..semuanya nak balik irda oii..peak hour kot..

Sampai rumah mak ..alhamdulilah hari ni menu rendang ayam minang..yummy sangat hokey..my buka puasa hari ni dihidang oleh adik bongsuku..rupa-rupanya belikan air untuk buka,masakkan nasi panaskan lauk sebab ada udang balik mee..tapi i salute ngan adik i ni,pandai buat semua,siap tambah maggi goreng untuk menu ku...pandai pulak dia masak..baru 12 tahun kot..inilah dia didikan my mom..ada je anak kawan-kawan ku umur 18 tahun pun jarang ke dapur..hemmm anak orang senang kot..tapi kalau senang pun biasa-biasakanlah..sebab anak dara kalau dah belasan tahun jangan dimanjakan..bagi je semua kerje rumah dia buat,,ajar berdikari.. even pun anak orang senang..

Actually mendatar je cerita saya diatas..sebab ku keletihan menaip ni..baru balik private family event hari ni..kenapalah diorang suka buat majlis malam-malam di hari isnin?sebab majoriti diorang kan tutup kedai hari isnin..monday blues agaknya..tapi esok ku kerja kot...sudahnya ku angkat kaki awal tadi ..nasiblah hey..ku makan gaji esok koje,takkan nak lama-lama di majliskan,lepas makan blah lah...

Dan rupanya adikku tadi..baik sungguh hari ni sebab nak mengiau..meow meow ngan aku.gesel-gesel bulu hidung nak minta bujet pergi lawatan sekolah...my mom tak izinkan pergipun..ku yang kesian,lagipun tahun ni dia nak examkan..bagilah berapa dia minta tu...ye lah bukan selalu dia pergi lawatan kan..hope she enjoy..my mom:janganlah kongkong sangat ye..ini zaman tak sama dengan zaman i..biarkanlah..as long as dia belajar sesuatu dari lawatan tu..

oklah itu je kriuk-kriuk story malam ni..letih tanganku...nak tido..yang lain semua dah diulit...jom tido..esok hari baru bermula.

p/s

hari yang indah walaupun dalam lelah,moga esok ada hari yang cerah bagaikan pelangi yang menyinari.Pelangi indah untuk dipandang,usah dikejar,,begitu juga hati nan bahagia ia adalah sebuah rasa dalaman,kita boleh gembira dengan segala hiruk pikuk dunia,namun gembira tak semestinya bahagia,bahagia itu adalah apabila kamu merasakan kasih sayang Tuhan.ia hanya boleh dirasa dalam hati,,dan beruntunglah hati-hati yang beroleh ketenangan dari TUHAN kerana disitu adanya bahagia yang dalam..

Alhamdulilah...selamat tinggal FEB 2016,esok march hari baru di bulan baru..haa esok my bff besday...wish dia malam nilah.advance!daaaa

You Might Also Like

1 comments

  1. dulu pun I pernah kena macam tu.sebab masa tu I freehair. orang cakap I buat dosa , tak guna lah buat pahala. dosa still ada. I diam je lah. I puasa sebab I nak praktikkan. what if one day I dah ada anak anak takkan nak makan depan anak kan -_-

    ReplyDelete

Thank you,come again :)

CLICK MY LOVE COWAY

CLICK MY INSTAGRAM