Duit raya alya mama guna ya..

14:00:00


 Bila alya akan selalu mama bawak pergi mana-mana travel lepas ni,jadi nak bagi dia rajin mengemas dan pack barang-barang sendiri ,jadi janjilah nak belikan luggage yang cute ni...Masa ni ambik gambar dulu nak bagi dia teruja

Hello Kitty ni memang feveret alya,masa ni memang ada je bujet nak belikan luggage ni untuk dia.Tapi nak ajar dia nilai duit,so just snap and balik tu tunjuk kat alya

"ALYA suka lah mama,cantik -cantiknya.."sudahnya hari-hari tanya bila nak beli bila nak beli.nyesal pulak tunjuk awal-awal,habis semua orang dalam rumah dia nak cerita pasal luggage ni.

"Boleh beli,alya kena simpan duit alya sikit"

,alya ni selalu dapat duit poket dari nenek lah,pakcik lah,mak pak irda lah,semua rajin bagi dia duit,almaklum cucu sorang kan.Jadi bila dapat tu rajinlah pulak dia nak beli jajan,choki-chokilah,keropok tam-tam lah,chumi-chumilah yang satu gang semuanya yang mana irda tak berkenan langsung.

So bila nampak beg ni,semangatlah dia masuk tabung duit yang dia dapat,jadi pendek cerita hari tu duit raya dia dapat adalah dalam RM300 lebih.so irda cakap duit ni mama akan beli beg yang alya nak hokey,balance mama akan masuk dalam tabung haji alya?setuju?..wahh cepat je dia ngangguk..

Boleh je nak belikan beg ni haritu,tapi nak dia tahu menghargai nilai wang dan susahnya mengumpul wang,akhirnya tertangguh lah nak beli.



a

Bila sampai je kedai(SWISS POLO TRAVEL LUGGAGE)nama kedai.. ni mulalah dia rambang mata,kedai ni berdekatan dengan sungai wang,dan disebelah BB plaza je.tepi jalan,alya dengan baju tido nya nak juga ikut nak tengok sendiri kan.so ok je lah bawak dia.OOPSS  hello kitty dah takde,dah sold out,kesiannya alya :(...

Tapi nasib baik ada minnie mouse,so dengan harga RM180 angkatlah satu beg tu.Are u happy alya?So bila alya ada duit sendiri,alya boleh pilih je apa yang alya nak,tapi ingat bila besar nanti,beli kalau benda tu perlu je hokey.

"Ok mama..lepas ni alya boleh ikut mama lah ya"

"boleh kalau awak jadi goodgirl.."


 
Dear my girl
I cannot give u the moon for i cannot reach it
I cannot give u tomorrow for all i have is today
But today i give u my words.,my soul...
I love u..

 ..membesarlah dgn sempurna dan jadi anak solehah
.amin
 

Dear Alya,jika baca ni mama dah takde,

Pstt..Sebenarnya mama tak ambik pun duit raya awak untuk beli luggage ni,mama masuk semua dalam tabung haji awak..:)..




thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

10 comments

  1. bagus dari kecik lagi dah ajar untuk tahu nilai duit ni..

    ReplyDelete
  2. PANDAI ALYA SIMPAN DUIT DH DPT BELI BEG CANTIK

    ReplyDelete
  3. salam..
    Alhamdulillah kak irda..
    slh satu didikn yg bgus utk ank2..
    mmg ptt dri kcil ni kita ddk dia utk tahu susah senang
    lbh2 ld dlm hal kwangan ni..budk kcik xptt dimnja walaupun dia seorng jedlm fmly.
    bg dia bljr.. =)

    ReplyDelete
  4. comel nya dia.. :D dan anak yang baik :)

    ReplyDelete
  5. bgslah sis! yeay yaya dh bleh ikut mama..haha

    ReplyDelete
  6. mcm mak saya dulu, ckp je ambik duit raya padahal bayar ngan duit mak..duit raya kita masuk tabung haji..bila dah kerja mama bagi buku kat kita terkejut tgk jumlah..besarnya kasih syg seorang ibu..rndunya kat mak...salam kenal kak

    ReplyDelete
  7. hai irda.. assalam awak..
    jom ke blog yusrina
    ada ziana zain menanti awak disana
    http://albumretro.blogspot.my

    ReplyDelete
  8. Bagus cara irda ajar anak begini. Baru dia tahu nilai duit kan..

    Dah lama tak masuk blog irda. Tukar wajah blog rupanya =)

    ReplyDelete
  9. Minnie mouse pun cantik...lepas ni, travel with style, Alya..

    ReplyDelete
  10. wah sonokla Alya travel lepas ni. girlish betul anak you ni babe. hopefully Maira camni nanti T_T

    I pun selalu mintak duit Lihin kalau nak beli apa apa. tapi dia tak paham sangat. -,-'' terlebih awal pulak nak ajar dia. sebab dia dok mintak gula gula /aiskem. wahduh

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+