First time meeting dengan Branch Manager under my Region

15:51:00

First time meeting dengan Branch Manager
With all managers under my region

11th April,petang sebelum tu PA kepada Regional director wassap irda untuk join meeting with all managers under region,So memang irda tak prepare apa-apa slide sebab dah petang kan,irda pun dah sampai rumah.Tanya mr choo(a guy who compile Personal loan&credit card figure for my region).Sangat rajin dan penuh etika bekerja,sajalah irda nak minta tolong incase perlukan apa-apa untuk esok.

Sebenarnya nervous sangat sebab ini first time meeting with 24 branch managers under region irda ada 24 orang kan,so semuanya senior dan sangat berpengalaman,Irda ni dahlah budak hingusan yang baru belajar,yang banyak tak tahu.Dalam ni pun my ex Branch Manager irda ada sekali.Hehe,lain macam pula rasanya bila exboss and with me duduk sekali dalam ruang ni .All 24 managers inilah yang  deal dengan irda untuk staff performance(PFC).Irda kena manage all 24 BM,24 Branches and more than 70+ sales people.

Pagi tu actually meeting start pukul 9am sampai pukul 1pm.Seperti entry irda sebelum ni,hidup seorang manager ni memang selalu meeting ,meeting dan meeting,naik pening rasanya.Irda kelam kabut sebab terjaga lewat,dengan cari pin tudung entah mana perginya.Satu masalah pin tudung ni macam berhantu.Beli satu tong pun hilang tah kemana,sudahnya dengan malasnya takut lambat,pakai jelah tudung macam tu,dalam pakai serkup and selendang,memang rasa sangat-sangat selekeh.

Contact lenses tak sempat pakai,irda terus amik speck  dan pantas menuju HQ.Serius im not ready untuk pagi tu.Baju tak iron,tudung takde peniti,dengan mata sembab tak sempat calit apa-apa,lagi dengan speck kanta besar.wuargh!First impression berkenalan dengan all branch manager adalah sangat tidak memuaskan.Dan of course keyakinan diri berkurangan.

Sebab irda tak sempat minum segelas air manis dan breakfast,dengan selamber je masa meeting tu turun  kejap.Kalau tak lagi mood kelaut!Sebab meeting kali ni takde any breakfast provided,kalau di pusat training yes ada.

So pengajaran dari 11Aprilmeeting ni

1.Stanby di malam hari apa baju nak pakai untuk meeting esok.Selalu irda pagi-pagi baru nak sibuk cari baju apa.

2.Jangan percaya dengan diri sendiri untuk terjaga sendiri,Irda memang tak pasang alarm,sebab selalunya once azan berkumandang akan terjaga,kadang-kadang mood baik akan bangun sebelum subuh untuk dua rakaat sebelum subuh.Tapi entahlah,sejak suasana bilik baru ni,dengan aircond dan kawasan perumahan yang sunyi sepi..tido bukan main lagi..tuelah manusia,alpa dengan kesenangan sementara.jentik diri sendiri!

3.Be ready lah apa-apa info untuk meeting yang patut ada,tak semestinya nak meeting baru nak stanby.Kerja macam irda ni kena sentiasa be ready.


Nasib hari tu berlalu dengan baik,irda jadi pendengar setia sahaja,sesekali bagi respon bila ditanya,tak perlu bagi apa-apa presentation to all branch Managers.

Ada juga yang bertanya"Irda ni dulu PFC ya?congrat for your new post,dan ada juga yang buat hal masing-masing,biasalah manusia kan bermacam-macam ragam"

Prinsip irda mudah dalam bekerja,you nice to me,i lagi akan bagi layanan baik,you never bother me,i also dont care,tahu kenapa??kita sama-sama makan gaji,kita perlu respect each other,apapun kedudukan kita,hanyalah dalam ofice,di luar kita tetap orang biasa yang sama-sama  makan gaji dalam satu company.

Irda harap"Tuhan jaga lidah agar menuturkan kata-kata yang baik,beri pemanis wajah walaupun tak berapa cantik biar orang senang berurusan dengan kita,beri hati dan jiwa yang lapang,agar setiap masalah kerja hanya sebatas masalah kerja tidak terbawa-bawa di luar permasalahan lain,ingat satu perkara,kita takkan mampu memuaskan hati sesiapa,apa yang kita mampu cuba sedaya upaya lakukan yang terbaik"

Dan irda saat ini dalam proses belajar,belajar untuk manage people..dan irda yakin di hujung perjalanan,ada sesuatu yang lebih baik dijanjikan Tuhan di masa depan..Ya irda sedang menunggu sesuatu yang lebih baik..






thank you for reading this entry...appreciated :)

You Might Also Like

4 comments

  1. masalah pin tu memang rasanya sampai bila2 pun takde penyelesaiannya. haha. hilang sokmo.

    dulu masa kerja as external auditor attend meeting tu dh jadi kebiasaan. mcm2 position kena jumpa. masing2 punya perangai tersendiri. bersabar je lah. hehe

    ReplyDelete
  2. 1. Masalah pin tu masalah sejagat.
    2. Saya respect irda, berjaya dalam usia muda.
    3. Saya paham perasaan irda bila mengerusi kan meeting especially ada your former seniors and slderly staff under u.
    4. Tahniah.

    ReplyDelete
  3. InshaAllah pasti ada yang lebih baik nanti irda

    ReplyDelete
  4. singgah baca...


    (xtau nak komen apa..haha =p)

    ReplyDelete

LOVE COWAY PAGE

FOLLOW ME ON GOOGLE+