Webinar Zakat Simpanan dan Pelaburan

February 21, 2022

Atas menyantuni jemputan mentor kewangan saya dari Al Baraqah Kak Nora,sabtu lepas saya meluangkan masa untuk join webinar anjuran mereka.Tajuk kali ini memang kena dengan target saya untuk menambah ilmu iaitu zakat dalam pelaburan dan simpanan.

Tetamu yang di undang adalah Tn Hj Khairulazhar bin Hj Samsudin dan Ustaz Muhammad Furqan Abdullah dari Pusat Pungutan Zakat, PPZ MAIWP
Oleh kerana saya mendengar sambil menjaga anak yang berusia 4 bulan dan seorang lagi berusia 3 tahun,jadi banyak yang saya tidak dapat fokus sangat

Ada jugalah sempat saya catat mana yang saya dengar.Ternyata banyak ilmu zakat dalam pelaburan dan simpanan yang ditambah nilai pada hari tersebut.Saya berterima kasih yang amat sangat pada Kak Nora atas asbab jemputan beliau ,saya dapat menimba ilmu yang amat berguna.

Ini adalah nota kak Nora yang sempat juga saya dengar:
syarat zakat pelaburan itu ada :

✅ Syarat Umum:
♦️cukup nisab
♦️cukup haul
♦️ sempurna milik

✅Syarat Khusus:
♦️pelaburan Patuh Syariah
♦️tiada unsur riba, judi dan ketidakpastian


Bagi simpanan pula,setiap simpanan yang cukup nisab.Nisab ya,bukan nasab.Nasab itu adalah bermaksud keturunan,namun nisab adalah kadar.Kadar yang telah ditentukan bagi sejumlah simpanan mahupun pelaburan yang perlu dizakatkan.

Simpanan di akaun perbankan islamic yang sudah cukup nisab dan haulperlulah dizakatkan 2.5% dari jumlah simpanan.Hanya akaun di akaun-islamic yang perlu dizakatkan pokok dan faedahnya.

Contoh:

Buka akaun saving islamic di bank A.

Jumlah simpanan : RM30,000
Faedah oleh bank atas simpanan : RM50

Jadi zakat berlaku bila sudah cukup nisab dan haulnya : 2.5 % x 30,050.00 : ?

Namun jika kita menyimpan wang di akaun konvensional
Jika ada interest di terima oleh bank atas simpanan kita itu.
Hanya principal nya sahaja perlu dizakatkan.

Begitu juga,jika kita mempunyai beberapa akaun bank ,jika satu akaun tidak cukup nisabnya,namun gabungan dari beberapa akaun dari beberapa bank jumlah nisabnya sudah cukup tetap wajib zakat.

Contoh
Simpan di bank CIMB berjumlah : RM2000
Simpan di bank Maybank :RM10,000
Simpan di bank Rakyat :RM10,000
Simpan di bank Affin :RM5000

Jumlah simpanan adalah RM27,000 dan cukup haul,maka wajib dikenakan zakat 2.5% diatas jumlah simpanan.

NISAB SIMPANAN BERSAMAAN 85G emas

2022

20,361.00

Lebih info boleh semak di : https://www.zakat.com.my/

Penutup,cerita dari Tn Hj Khairulazhar bin Hj Samsudin cukup meninggalkan kesan pada saya.

Cerita beliau

Pada suatu waktu dahulu,beberapa tahun dahulu ketika beliau dan pasukannya berada disebuah pasar untuk program zakat,ada seorang makcik tua dalam umur 70an datang kepada beliau.Makcik ini berniaga di pasar kampung tersebut.Meniaga sayur kampung seperti pucuk paku,pucuk ubi,serai,cili api dan sayur-sayur kampung lain.Makcik ni walaupun sudah tua masih meniaga katanya bukan apa,bosan kalau di rumah tidak buat apa-apa.Anak-anak pun sudah besar.

Makcik ini ajak Tn haji berbual untuk bercerita tentang zakat.Tuan Haji juga bertanya kepada makcik berapa jualan sehari paling tinggi makcik?Katanya dalam RM200.00.Jualan paling rendah sehari pula RM100.00

Dalam setahun makcik hanya berniaga 10 bulan,5 hari seminggu.Lagi 2 bulan,makcik akan bercuti iaitu bulan ramadan dan bulan syawal.

Makcik beritahu setiap kali dia berniaga,setiap hari,beliau akan asingkan 2.5% dari jumlah pendapatan hasil berniaga untuk hari tu untuk dizakatkan.

Jadi Tuan Haji sambung cerita,cuba kita ambil jika jumlah paling sikit hasil berniaga sehari adalah RM100.

Jadi RM 100 X 2.5% : RM2.50 sehari
Seminggu RM2.50 X 5 hari : RM12.50
Sebulan kita ambillah 4 minggu: RM50.00
Setahun ? RM50.00 X 10 bulan tempoh berniaga : RM500

Jadi makcik ini menyumbang sekurang-kurangnya RM500 setahun dari hasil berniaga beliau.
Beliau sudah 30 tahun berniaga di pasar tersebut.Selama 30 tahun itu makcik tidak pernah lupa akan disiplinya mengasingkan 2.5% dari pendapatan harian untuk dizakatkan.

Ketika berjumpa haji waktu itu,makcik masih lagi berniaga suka-suka sahaja katanya,anak-anak pun sudah besar-besar.Dan Alhamdulilah,dari 11 orang anak beliau ,8 orang darinya adalah tahfiz.

Bila mendengar cerita ini,tuan haji terkedu.Bayangkan,orang yang berniaga kecil-kecilan di pasar yang beroleh pendapatan melalui hujan dan panas selama 30 tahun dipasar tersebut mempunyai disiplin memberi zakat tanpa culas.

Mengapa kadang-kadang kita yang bekerja di dalam aircond,berpendapatan lebih RM10,000 sebulan,setiap kali kita ingin menghitung jumlah zakat pendapatan mahupun simpanan kita memberi 1001 alasan.Rumah bocorlah,kereta rosaklah.,kucing sakitlah dan sebagainya?Adakah kita sentiasa berasa tidak cukup?"


Cerita dari Tn Hj Khairulazhar bin Hj Samsudin ini juga telah menyentuh hati saya.Kalimat terakhir beliau,hadis sahih juga menyebut.

"Bentenglah hartamu dengan zakat,hindari lah sebarang penyakit dengan sedekah"

Moga dengan memberi zakat,ia adalah sebagai pagar untuk rumah kita,perisai untuk kenderaan kita mahupun harta benda lain dari sebarang kerosakan ,kehancuran dan terhindar dari bencana alam mahupun niat jahat manusia.Moga-moga ia juga asbab kebaikan buat kita dan keluarga"

DALIL ZAKAT WANG SIMPANAN

Kewajipan zakat wang ditetapkan dalam Quran dan Hadis. Antaranya dalam surah al-Taubah seperti berikut yang bermaksud:

Dan (ingatlah) orang-orang yang menyimpan emas dan perak serta tidak membelanjakannya pada jalan Allah, maka khabarkanlah kepada mereka dengan (balasan) azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (Iaitu) pada hari dibakar emas perak (dan harta benda) itu dalam neraka jahanam, lalu diselar dengannya dahi mereka, dan rusuk mereka, serta belakang mereka (sambil dikatakan kepada mereka): Inilah apa yang telah kamu simpan untuk diri kamu sendiri, oleh itu rasalah (azab dari) apa yang kamu simpan itu [Surah Al-Taubah (9): 34-35]

Hadis

Dari Abu Hurairah RA, sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: Tidaklah ada ganjaran bagi orang yang memiliki harta simpanan namun tidak menunaikan haknya, melainkan Allah SWT akan melemparkannya ke dalam api neraka jahanam pada hari kiamat, hingga dahinya, tepinya serta punggungnya dibakar, sampai Allah memutuskan perkara di antara hamba-hambanya di hari yang lamanya sekitar 50,000 tahun di bumi, kemudian dia melihat jalannya, baik ke syurga mahupun ke neraka.[HR Muslim]


Untuk info lebih lanjut tentang pengiraan zakat pendapatan,simpanan mahupun lain-lain info saya syorkan anda semak di laman sesawang ini. 


Mari kita bersihkan pendapatan,simpanan mahupun pelaburan kita dengan mengasingkan 2.5% dari jumlah yang kita terima.Kerana disebalik apa yang kita terima itu ada hak orang lain keatasnya.


Appreciate your time reading this entry.

You Might Also Like

0 comments

Thank you,come again :)

IrdaGarmin Page